Yalan kelimesinin birden fazla zıt anlamlısı bulunmaktadır. Bununla beraber yalan kelimesinin zıt anlamları; ciddi, essah, esas, hakikat, gerçek, hakiki olarak tanımlanabilir.
O zaman yalan kelimesinin zıt anlamlısı da "doğru" veya "gerçek"tir. Açıklama: Birbirlerinin karşıt anlamlarını karşılayan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Yalan kelimesinin zıt anlamlısı ise 'esas, gerçek, essah, ciddi, hakikat' kelimeleridir.
Ağlamak Kelimesi ve Sözcüğünün Zıt Anlamlıları
Ağlamak sözcüğünün anlam bakımından tersi olan kelime, herkesin kullandığı gülmek kelimesidir.
Zıt kelimesi Türkçemizde sık bir şekilde karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. Zıt kelimesi dilimize Arap dilinden geçmiştir. Zıt kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre anlamı şu şekildedir; Karşıt, ters.
İlgili 45 soru bulundu
CEVAP ZIT ANLAMLISI NEDİR? Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan zıt anlamlı kelimeleri; Soru. Sual.
Gülmek kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ağlamak kelimesidir.
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
Bu anlamlara göre üzgün kelimesinin zıt anlamlısı "mutlu" kelimesidir.
Türkçe Sözlük'te yalan sözcüğü “1. Doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz, kıtır. 2. Yalancı kimse.
Eski Türkçe yalġan “iftira, töhmet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yalġa- veya yala- “1. yalamak, 2. iftira etmek, dil uzatmak” fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *yalıġ “dil” biçiminden Eski Türkçe +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Özellikle karşıt anlamlı sözcüklere dilimiz içerisinde rastlama şansı oldukça yüksektir. Buna göre bir değerlendirme yapacak olursak eğer korkak sözcüğünün zıttı dilaver, bahadır, cesur ve gözü pek şeklinde ifade edilir.
Bununla beraber yalan kelimesinin zıt anlamları; ciddi, essah, esas, hakikat, gerçek, hakiki olarak tanımlanabilir.
Yanlış kelimesinin en sık kullanılan zıt anlamlı kelimesi doğru kelimesi iken essah ve esas kelimeleri de yanlış kelimesinin zıt anlamlı kelimeleridir.
Yalan kelimesinin eş anlamlı karşılıkları ise; asılsız, uydurma, palavra, asparagas ve hilaf kelimeleridir. Eski Türkçe'de yala kelimesinden gelen yalan kelimesi; doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz, uydurma ve kıtır anlamlarına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit düşman kelimesi için zıt anlamlı 2 farklı sözcük öne çıkmaktadır. Bu konuda amaca uygun olarak dost ve ahbap kelimelerini kullanmak mümkündür.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakıldığında "özgür" kelimesinin zıt anlamları olarak karşımıza; bağımlı, köle ve tutsak kelimeleri çıkmaktadır.
Fakat güzel kelimesinin zıt anlamlısı çirkindir. İkisi birbirinden farklı sözcüklerdir.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür.
Erkek kelimesinin zıt anlamlısı Kadın kelimesidir. Erkek ve Kadın kelimeleri birbirine zıt olan iki kelime olarak bilinmektedir.
Kâr kelimesinin zıt anlamı
Kâr kelimesinin zıt anlamlısı tam tersi kaybedilen bir kazanç anlamında kullanılan zarar kelimesidir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Eski bir kelime olan kadın kelimesi gibi zıt anlamlısı olan erkek kelimesi de dilimize 12.yüzyılda girmiş bir kelimedir. Kadın kelimesinin zıttı olarak karşımıza çıkan erkek kelimesi anlamına baktığımızda karşımıza birden fazla anlam çıkmaktadır. İşte erkek kelimesinin anlamları; Yetişkin adam, er kişi.
Zıt anlamlı kelimeler; anlam yönünden birbirinin tersi olan kelimelere verilen isimdir. Böylece bir kelimenin zıt anlamlısı O kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Dilimizde her sözcüğün zıt anlamlısı yoktur. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri