İlk kez 1928 yılında Yeoman, hastalığı siyatik sinirin mikropsuz bir iltihabı olarak tanımlamıştır. Hastalık priformis kasının spazmı ile geçici veya kontraktürü ile kronik siyatik sinir basısına bağlı gelişerek, fıtıkların kök ağrılarını taklit eder. Bu nedenle hastalık “Yalancı Siyatik” hastalığı olarak da anılır.
Çoğunlukla kalçadan topuğa kadar uyuşma, ağrı ya da karıncalanma hissinin varlığı, siyatik tanısında önemlidir. Hekim, fizik muayene ile kaslarda güçsüzlük olup olmadığını ve reflekslerin mevcut durumunu kontrol eder.
Siyatik ağrısı nerelere vurur? Tipik olarak kalça arkasından başlayan bir ağrı şeklinde tarif edilir. Kalçadan sadece diz arkasına yayılabildiği gibi topuğa hatta ayak ucuna kadar tüm bacak boyunca yayıldığını tarif eden hastalar da olabilmektedir.
Siyatik ağrısı, beldeki bir sinirin iritasyonu, iltihaplanması, zorlanması veya sıkışmasından kaynaklanır. Siyatiğin en yaygın nedeni, sinir kökü üzerinde baskı oluşturan fıtıklaşmış veya kaymış bir disktir. Siyatikli çoğu insan, zamanla ve kişisel bakım tedavileri ile kendi kendine iyileşir.
Siyatik ağrısına yürüyüş iyi gelir mi diye de merak edilmektedir. Bu tip ağrılara yürüyüş, hafif egzersizler ve fizyoterapistlerin önerdiği hareketler iyi gelir. Siyatik ağrısına masaj iyi gelir mi sorusunun cevabı da evettir. Yumuşak ve dairesel hareketlerle masaj yapılması ağrı olan bölgeyi rahatlatabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Hareketsizlik: Uzun süre oturmak veya sürekli hareketsiz kalmak siyatik ağrısına neden olur. Ağır kaldırmak: Ağırlık kaldırılan sporlar yapmak ya da çalışırken sıklıkla yük kaldırmak siyatik oluşmasında etkendir. Obezite: Omurgaya binen aşırı yük ile vücudun zorlanması, siyatik ağrısının sebeplerinden biridir.
Esneme hareketi içeren egzersizler hastayı rahatlatır, sinir kökündeki sıkışmaları azaltır. Düzenli egzersiz yapan kişilerde salgılanan endorfin ağrılara iyi gelir. Uzun süre oturmak, ağır yük kaldırmak gibi ağrıya neden olabilecek aktivitelerden kaçınmak siyatik ağrılarını azaltacaktır.
İşte bu ağrı da siyatik ağrısı olarak adlandırılır. Daha kısa bir tanımla siyatik sinirinde meydana gelen ağrı, halk arasında siyatik olarak tanımlanır. Siyatik ağrısı kalça ve bel bölgesinde başlayarak kasığa, bacağın arka kısmına ve ayaklara kadar yayılabilir.
Akut siyatik genellikle tedavi olmaksızın iyileşse de ilerleyen ve tedavi edilmeyen siyatik, kalıcı sinir hasarına neden olabilir. Etkilenen bacakta kuvvet ve his kaybı görülebilir.
Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir.
Yapılan araştırmalarda, iç organ rahatsızlıklarının, kullanılan sinir ilaçlarının, doğumdan sonra meydana gelen sorunların, yanlış kırık çıkık düzeltme yöntemlerinin, omurda tümörünün, şeker hastalığının ve bel fıtığının sebep olduğu öğrenilmiştir. Siyatik tedavisi içinde kaplıca suları, sıcak banyolar önerilmektedir.
Ağrı yürümekle artabilir. Siyatik ağrısı genelde ayak parmaklarına kadar inmez. Ayak kaldırılmak istendiğinde kalçada belirginleşen ağrı olur. Syatik sinirin gerilmesi ağrıyı artırabilir.
Siyatik ağrısında en etkili egzersiz piriformis kasını germe hareketidir. Bunun için sırt üstü uzanın hangi bacağınız ağrılıysa onu karşı ayağın dizinizin üzerine çapraz bir şekilde koyun ve ardından diğer dizinizi kendinize doğru çekin kalçanızın gerildiğini hissedin, birkaç saniye bekleyin ve yavaşça indirin.
Siyatik sinir yaralanmaları genellikle şiddetli bir bel ağrısı ile başlar ve bacakta, ayakta veya parmaklarda uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi ile devam edebilir. Ayrıca yürüme, oturma ve ayakta durma zorluğu da yaşanabilir.
Ağrıyı geçirme amacıyla bilinçsiz şekilde siyatik sinir köküne yapılan ovma ve masaj sinire zarar vererek daha kötü sonuçlar doğurabilir.
Sağ ve Sol Kalçadan Bacağa Vuran Ağrı Neden Olur? Kalçanın arkasından sağ veya sol bacakların yan tarafına yayılan ağrı daha çok belde sinir köklerinin tahrişinden kaynaklıdır. Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır.
Siyatik nöropatiden şüphe duyulan hastada öncelikle yapılması gereken tetkik elektromiyografidir ( EMG ). EMG, sinir ve kas hastalıklarının teşhisini sağlayan mükemmel bir yöntemdir. EMG sayesinde kalça ve uyluk ağrısının bel fıtığına mı yoksa siyatik sinir sıkışmasına mı bağlı olduğunu ayırt edebiliriz.
Bacağa vuran fıtık ağrısına en iyi çözüm fizik tedavidir. Fizik tedavinin yanı sıra ağrı kesici takviyesi ve egzersizler de uygulanmalıdır. Ancak doktor kontrolü olmadan hem ilaç kullanımı hem de egzersiz uygulamasından kaçınılmalıdır. Yanlış yapılan her hareket var olan durumu daha da kötüye götürebilir.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Siyatik sinir tedavisinde ise en sık kullanılan seçeneklerdendir. Özellikle şiddetli siyatik ağrısı olanlara fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İlaçlardan ziyade fizyoterapi tedavisi daha kalıcı ve etkili sonuçlar vermektedir.
Kırkambar Krem Siyatik Lumbago Mafsal Ve Eklem Ağrıları Kremi 120 Ml k15.
Siyatik, bel fıtığına (L 4-5 arasından) bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, belde, kalça , kasları arasında ve diz arkasında seyrederken sıkışmaya uğrayabilir. Siyatik sinir hangi bölgede sıkışmış ise o bölgede belirti vermesi sık karşılaşılan bir durumdur.
Omuzda sinir sıkışması durumlarında ise daha çok hapşırma ya da öksürme gibi reflekslerde omuz kaslarının seğirmesi görülebilir. Kalçada sinir sıkışması ise bele kadar uzanan ağrı ile kendini belli eder.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri