İftira; Kasıtlı ve asılsız olarak suç yükleme, kara çalma, bühtan gibi anlamlara gelmektedir.
Yalan kelimesinin eş anlamlı karşılıkları ise; asılsız, uydurma, palavra, asparagas ve hilaf kelimeleridir.
yalan - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yalġan “iftira, töhmet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yalġa- veya yala- “1. yalamak, 2. iftira etmek, dil uzatmak” fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
Patolojik yalan, yalan söyleme alışkanlığıdır. Psikiyatride mitomani olarak tanımlanır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir.
dolandırıcı, üçkâğıtçı, düzenbaz, yalancı
İlgili 25 soru bulundu
Yalan kelimesinin zıt anlamlısı ise 'esas, gerçek, essah, ciddi, hakikat' kelimeleridir.
yalan kasıtlı olarak, belli bir amaç güdülerek, bilinçli olarak yapılandır; yanlış ise kasıtsız, amaçsız, bilinçsiz yapılır. "her yanlış yalan değildir ama her yalan yanlıştır." yalan soyleme eylemi * sozle yapilir ancak yanlis insanin hareketlerini de kapsar.
YALAN TANIMI
Yalan, Türk Dil Kurumu'nun Büyük Sözlüğü- ne göre; “Doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz, kıtır” anlamına gelmektedir.
Beyaz yalan söyleyen insanlar, genelde bunu, ince, düşünceli ve kibar gözükmek için söylerler. Bir beyaz yalan, bir partiye gitmemek için bahane uydurma ya da çok da beğenilmeyen bir hediye için teşekkür etme şeklinde olabilir.
yalancı - یالانجی
است. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج ۹).
İngilizcede “Lie,” Arapçada “Kezib” olarak ifade edilen yalan, Türk Dil Kurumu [TDK] Güncel Türkçe Sözlük içerisinde “Doğru olmayan, ger- çeğe uymayan söz, kıtır,” “Yalancı kimse,” “Uydurma” anlamlarıyla karşılanmaktadır.
Herkes yalan söyleyebilir. Fakat altında yatan nedenler değişebilir.Yalan söylemenin sebepleri iyi hissetmek, eleştiriden kaçmak, gerçek söylendiğinde yaşanacak cezadan çekinmek, başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı , gerçekten zarar göreceğini düşünmek ya da çıkar sağlamak olabilir.
Yalan söyleme hastalığı yani patolojik yalan, yalan söylemenin alışkanlık haline gelmesi durumudur. Psikiyatride mitomani olarak adlandırılır. Bu belirtiye sahip kişilere mitoman denir.
Bir hatayı gizlemek amacıyla gerçeğe uygun bir girişimde bulunmaktır. Bu girişim, sözle olabildiği gibi jest, yazı ve susmayla da olabilir. Sosyal bir davranış olan yalanın amacı başkalarını yanıltmaktır.
Zıt Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » ileri geri, az çok, er geç, bata çıka, büyük küçük… Biri Anlamlı, Diğeri Anlamsız Sözcükten Oluşan İkilemeler: » eski püskü, eğri büğrü, yarım yamalak, çer çöp…
Üç türlü yalan vardır: Basit yalan, kuyruklu yalan ve istatistik.
Kubbealtı Lugatı geçişli f. (< yalan+la-mak) yeni. Yalan olduğunu, gerçek olmadığını bildirmek, tekzip etmek: Şehrin târihi bu çehreyi yalanlamaz (Ahmet H.
Hased, kin, Allah ile cedel ve kibir gibi bâtınî haramlarda olduğu üzere; yalan günahının da ilk mümessili, yalanı ilk söyleyen kişi şeytandır.
Yalan; Doğru olmayan, gerçeğe uymayan, uydurma söz gibi anlamlara gelmektedir. İftira; Kasıtlı ve asılsız olarak suç yükleme, kara çalma, bühtan gibi anlamlara gelmektedir.
Doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz, kıtır. 2. Yalancı kimse.
Sizinle konuşurken gözlerini kaçırıyorsa ya da konuşmanın belli bir kısmında aşağıya doğru bakıyorsa yalan söylüyor olabilirler. Bir başka belirti de ses tonunda değişim olmasıdır. Sesin alçalıp yükselmesi ve hızı da yalan söylemenin bir göstergesi olabilir.
(PARLATIR 2007), Yalan yanlış: Gerçek dışı, asılsız. (PARLATIR 2007) gibi gerçek anlam boyutunu aşamamış ikilemeleri deyim olarak değerlendirmiştir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Yalan atmak (kıvırmak) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Yalan atmak (veya kıvırmak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yalan söylemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri