Duruluk ile yalınlık ilkesi birbirine sıklıkla karıştırılan iki terimdir. Duruluk, gereksiz kelime kullanmamak demektir. Yalınlık ise, sade ve herkesin anlayabileceği bir dilde kaleme alınan eserleri tanımlamak için kullanılır. Yalın bir dille yazılmayan cümleler anlatım bozukluğuna neden olmaz.
Anlatımda gereksiz unsurların bulunmamasıdır. Cümlelerdeki gereksiz unsurlar, gereksiz sözcük veya gereksiz eklerdir. Bu ilkenin ihlali cümlelerde anlatım bozukluğuna yol açar.
YALINLIK (SADELİK)
Anlatımın süsten (söz sanatları, ağır sözcükler ve özenli uzun cümlelerden) uzak olmasıdır. Karşıtı süslülüktür. Çok süslü/ağır anlatımlar için "ağdalı" ifadesi kullanılır. Yalın bir cümlede düşünce ve duygular kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir.
Düşüncenin, gösterişe kaçmadan, herkesin anlayabileceği bir açıklıkla anlatılmasına yalınlık denir.
Yalın üslup TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,edebiyat Uzatmalardan, parlak hayalî buluşlardan, süslü benzetmelerden, istiarelerden uzak üslup.
İlgili 37 soru bulundu
Duruluk, gereksiz kelime kullanmamak demektir. Yalınlık ise, sade ve herkesin anlayabileceği bir dilde kaleme alınan eserleri tanımlamak için kullanılır. Yalın bir dille yazılmayan cümleler anlatım bozukluğuna neden olmaz.
Açıklık, duruluk, vuzuh, clarete bir yazıda belirtilmek istenen duygu ve düşüncelerin, herhangi bir ek yoruma veya açıklamaya gerek duymadan kavranabilir olmasıdır.
Bir veri dizisindeki ya en büyük değer ile en küçük değer arasındaki fark olarak ya da en küçük ve en büyük değerler aralığı verilerek ifade edilir. Örnek olarak; veri dizisi 5,9,1,23,12,23 ise dizisinin açıklığı ya 23-1=22 yahut da 1-23 olarak bildirilir.
Birim hacimdeki madde miktarına yoğunluk denir. Bir toz, bir kap içine konulduğunda işgal ettiği hacim çok sayıda faktöre bağlıdır. Bunların başında partikül büyüklüğü ve yüzey özellikleri gelir. Partiküller kendi etrafında ve partiküller arasında boşluklar içerirler.
Akıcılık fazla, bol ve zengin düşünce ortaya koyma, çalışmalar düzenleme ve üretim yapma anlamına gelir. Akıcılık belli bir zaman diliminde sayısal olarak başka kişilere oranla çok düşünce üretmek, çözüm getirmek ve alternatifler vermektir.
Sadelik, herhangi bir şeyin anlaşılır ve doğal olmasıdır. Çevredeki veya sınıftaki sade ve sade olmayan nesneler gösterilerek sadelik değeri örneklendirilir. “Sınıfımızdaki fotoğrafların bazıları sade, bazıları ise karmaşık ya da abartılı.”, denilerek fotoğraflar birlikte incelenir.
Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir. Alegori, "yaygın açık eğretileme (metafor)" özelliği de gösterir.
Anlatımın temel nitelikleri; özlülük (yoğunluk), yalınlık (sadelik), duruluk, akıcılık, açıklık, sürükleyicilik, özgünlük, etkileyicilik, doğallık (içtenlik), tutarlılık, inandırıcılık, kalıcılık, çağdaşlık, evrensellik, ulusallık ele alınmıştır.
Özlülük Özlülük, sözü ya da yazıyı gereksiz yere uzatmamaktır. Anlatılacaklar cümlede eksiksiz anlatılmalı, fakat cümlede gereksiz sözcük bulunmamalıdır. En az sözcük ile eksiksiz anlatım sağlanmalıdır. Bir cümledeki fazla sözcük anlamı dağıtır.
İnsanın söz, davranış ve niyet bakımından dürüst ve iyilikten yana olması doğruluk kavramıyla ifade edilir.
ANLATIM ÖZELLİKLERİ (Duruluk-Açıklık-Tutarlılık-Yalınlık vs.)
İÇTENLİK: *Duyguların, düşüncelerin, samimi ve sıcak bir dille anlatılmasıdır. KALICILIK: *Bir eserin, yazıldığı dönemden çok sonra da okurlar ve edebiyat dünyası tarafından ilgi görmesi, adından söz ettirmesidir.
Maddelerin birim hacimlerinin 1 cm3 miktarı maddelerin yoğunluğu olarak tanımlanır. Diğer bir deyişle, bir maddenin kütlesinin hacmine oranı yoğunluğu ifade etmektedir. Yoğunluğun diğer bir adı "özkütle"dir. Maddelerin yoğunluğu "d" harfi ile gösterilir.
Sözcük ve cümlelerin dile takılmadan kolayca okunabilmesi için, anlatılmak istenen düşüncenin rahatlıkla anlaşılır şekilde anlatılması. Akıcılık, içerikten çok bir üslûp özelliğidir.
Açıklık(Ayanilik) İlkesi
Öğrenme ve öğretme etkinliklerinde öğretilecek konunun açık olması ve öğrencinin eşya ve varlıklarla doğrudan doğruya karşı karşıya gelmesini öngörmektedir. Öğretmenin iletişim sürecinde kullandığı dil, içerik, yöntemler, değerlendirme soruları açık, net ve anlaşılır olmalıdır.
Açıklık ilkesi, kamu hukukunda kamu görevlerinin aksi yasalarca öngörülmedikçe gizli yapılmaması* anlamında kullanılmaktadır.
Yaşama Yakınlık(Hayatilik) ilkesi John Dewey'in Pragmatizm ve İlerlemecilik felsefesini temele alan ilkedir. «Öğrencinin ne öğreneğinin onun ilgi ve ihtiyaçları belirler.» anlayışında olan bu eğitim felsefelerine göre okul «Öğrencileri gelecek hayata hazırlayan bir yer olmaktan çok, hayatın ta kendisi olmalıdır.»
Açıklık: Bir veri grubunda yer alan en büyük değer ile en küçük değer arasında var olan farka denir. Bu konuyu formülsel olarak açıklamak gerekirse; Açıklık: (En büyük değer- En küçük değer) şeklinde hesaplanarak bulunur.
Ekonomiklik İlkesi: Öğretim hedeflerinin en kısa sürede, en az emek ve maliyetle en verimli şekilde verilmesidir. Bunun için öğretim süreci iyi planlanmalıdır, kullanılan araç gereç ve materyaller amaca uygun kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri