Yalova'nın uygun yerleşim ve çekici birçok faktörü barındıran bir bölgede yer alması, bu sahada nüfus ve yerleşme hareketlerinin de yoğunluk kazanmasına sebep olmuştur (Doğan, 2009, s.76; Kazel, 2014, s.31).
Yalova nüfusunun az olmasının birçok sebebi vardır. Bu sebepler arasında coğrafi konumu, küçüklüğü ve ekonomik yapısı sebep gösterilebilir. Yalova İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerin arasında yer almaktadır. Bu durum Yalova'nın göç almasını zorlaştırmaktadır.
Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan askeri birliklerince işgal edilen Yalova, verdiği büyük mücadele ile 19 Temmuz 1921 tarihinde düşman işgalinden kurtul-muştur. 02 Haziran 1929'da Atatürk'ün isteği üzerine çıkarılan bir kanun gereğince, ilçe yapılarak İstanbul ili'ne bağlanmıştır.
İstanbul'un kültür ve sosyal fonksiyonlarının da çok gelişmiş olması ayrıca genç nüfusu da kendine çekmektedir. Sosyal ve kültürel açıdan eğitim, sağlık, turizm, ticaret, ulaşım vs. gibi birçok hizmetin gelişmiş olması İstanbul nüfusunda yılın çeşitli dönemlerde büyük bir dinamizm yaşanmasında da etkili olmaktadır.
Bursa İli, Türkiye ortalamasının üzerinde bir nüfus artısı ile en hızlı gelişen kentlerden biridir. Bu hızlı nüfus artısının en önemli etkeni devamlı olarak göç almasıdır. İl‟in göç almasındaki en önemli neden ise, Bursa'nın ekonomik açıdan, ticaret ve sanayi açısından ülkedeki pek çok ile göre gelişmiş olmasıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Cumhuriyetin ilanından sonra Ankara, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur. İdari organların teşkilatlanması ve sanayinin gelişmesi nedeniyle yakın il ve ilçeler ve yurdun diğer yörelerinden gelen iç göç ile özellikle de 1927-1935 ve 1950-1955 yılları arasında Ankara'nın nüfusu hızla artmıştır.
Yüzölçümü 847 km'dir. Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en küçük ili olan Yalova ilinin kıyıları girintili ve çıkıntılı bir özellik göstermez.
Çınarcık
Yalova'nın en turistik ve en çok ziyaret edilen ilçesi olan Çınarcık, yerli ve yabancı turistlerin sıcak yaz aylarında Marmara Denizi'nin tadını çıkarmak için mutlaka uğradığı yerler arasında.
En meşhur Yalova yemekleri arasında ıspanaklı Yalova böreği, Termal çorbası, Termal tatlısı, milföylü Yalova kebabı, kaçamak, cennet künkü, Yalova köftesi, böğür, yumurta dolması, yaprak pidesi ve tavuklu mantı yer almaktadır.
Yalova; 6 Haziran 1995 tarihinde Bursa ili Gemlik ilçesine bağlı Armutlu beldesi ile Kocaeli ili Karamürsel ilçesine bağlı Altınova, Subaşı ve Kaytazdere beldelerini sınırları içine alınarak il olmuştur.
Yalova, yüzölçümü itibariyle Türkiye'nin en küçük ilidir ve denize en uzun kıyısı olan (105 km) turistik illerinden de birisidir. Yalova, verimli ve bereketli ovalara sahiptir. Çınarcık, Gökçedere, Kirazlı, Kılıçköy ve Taşköprü ile deniz arasında birbirinden alçak tepeciklerle ayrılan büyüklü küçüklü ovalar oluşmuştur.
Yalova, eşsiz güzellikleri ile sakinlerine huzur veren bir şehirdir. Yalova gibi yeşil ve mavinin hakim olduğu, sıcak, güvenli, huzurlu, hayatı kolaylaştıran ve güzel bir şehirde yaşamak isteyenler için şehrin çeşitli bölgelerindeki evler makul fiyatlara sahiptir.
Başka bir deyişle Yalova nüfusu 1935 - 2013 yılları arasında yaklaşık olarak 13 kat artmıştır. Yalova ili devamlı göç alan bir ilimizdir. Nüfus yapısı büyük ölçüde Karadeniz kökenli ve Balkan göçmeni vatandaşlarımızdan oluşmaktadır.
Yalova'nın İlçeleri
Şehrin merkezi en kalabalık nüfus miktarına sahipken en az nüfus Termal ilçesine aittir. Şehrin ilçeleri şu şekilde sıralanabilir: Merkez. Çiftlikköy.
Pekçok ana tanıklık etmiş Yalova ilinin insanları Yalova'yı terk edip başka şehirlerde yaşamak istemezler fakat Yalova'da Yalovalılar kadar kalabalık bir nüfus vardır ki onlar; Erzurumlulardır. Erzurum ile Yalova Türkiye'nin iki ayrı uç noktasıdır.
Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi'nin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik) ve Gemlik körfezi yer almaktadır.
Yalova'ya geldiğinizde denize girip güneşlenebileceğiniz plajlar arasında Fıstıklı Plajı, Armutlu Plajı, Çınarcık Plajı, Altınova Hersek Plajı, Özgür Bayanlar Plajı, Armutlu Tatil Köyü Yanı Halk Plajı, Reis Aile Plajı ve Çamlık Plajı yer almaktadır.
İlde yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve bol yağışlıdır. 30 yıllık rasat bilgilerine göre, Yalova'da yıllık ortalama sıcaklık 14,6 °C'dir.
Bu yüzölçümün en küçük kısmına sahip 10 il, Yalova, Kilis, Bartın, Düzce, Osmaniye, Iğdır, Kocaeli, Bayburt, Zonguldak ve Rize'dir. Yalova, Türkiye'nin en küçük yüzölçümüne sahip ili olup, yüzölçümü 850 kilometrekaredir.
Atatürk ise ilk kez 9 Ağustos 1934 tarihinde Armutlu Kaplıcaları'na gitmek maksadıyla Armutlu'ya gelmiştir. Armutlu, 6 Haziran 1995 tarihinde 550 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile İlçe statüsü kazanarak, Yalova ili'ne bağlanmıştır.
1980'li ve 1990'lı yıllarda terör olaylarının da etkisiyle yaşanan güvenlik sorunu bu göçleri iyice artırdı. Öyle ki yaşanan bu göçler, Tunceli'yi bugün Türkiye'de nüfusu en az olan il durumuna getirdi.
Türkiye'nin nüfusu 85,3 milyonu geçti – DW – 06.02.2024.
Türkiye nüfusunun %18,65'inin ikamet ettiği İstanbul'u, 5 milyon 782 bin 285 kişi ile Ankara, 4 milyon 462 bin 56 kişi ile İzmir, 3 milyon 194 bin 720 kişi ile Bursa ve 2 milyon 688 bin 4 kişi ile Antalya izledi. Bayburt, 84 bin 241 kişi ile en az nüfusa sahip olan il oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri