Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak çözümü. Yanal düşünme, doğal, mantıksal ve matematiksel düşünme biçimine karşı geliştirilmiş alternatif düşünce biçimidir.
4-) Lateral(Yanal) Düşünme – Iraksak Düşünme
Tek yönlü(yakınsak) düşünmekten uzaklaş. Konuyu objektif, olumlu, olumsuz, duygusal, yaratıcı, değerlendirici açılardan düşün.
Lateral Düşünme: Kişilerin sorunlara farklı yönlerden bakabilmeyi ve geniş düşünebilmeyi öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan düşünme biçimidir. Lateral düşünce, klasik düşünce kalıplarının dışına çıkmaktır. Herkesin sahip olduğu verileri farklı şekillerde işleyip, ayrıcalıklı sonuçlar çıkarmaktır.
Özenli düşünme; amaç-araç belirlemede, neden-sonuç ilişkilerinde, seçeneklerin değerlendirilmesinde, önem ve öncelik sıralaması ile bütün bunların ve diğer becerilerin ifade edilmesinde hayata geçen bir düşünme şeklidir.
Bu temeller şunlardır; Bilgiyi Edinebilme, Akıl Yürütme, Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme, Düşündüğünü İfade etme'dir. Artık günümüzde çocuklar daha anaokulu ve ilk okul döneminden itibaren bu beceriler üzerine temellendirilen bir eğitim modeline maruz kalmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, problem çözme, ve karar verme süreçleri oluşturur. Diğer taraftan, beceriler ise, her bir süreçle ilişkili olan özel yeteneklerdir. Örneğin, çıkarımda bulunma, bir kaynağın yararlılığını yargılama, ve genelleme yapma eleştirel düşünme becerileri olarak kabul edilir.
Analitik düşünme: Bir problemi veya konuyu tümden gelim yöntemi ile alt konulara ayırıp, her bilgiyi ayrıca değerlendirebilme yeteneğidir.
Hipotetik Düşünme
Problemlerin çözümünde sadece var olan somut yöntemler değil, çözüme ilişkin olası (farklı) yollar belirleyip (hipotez geliştirip) bunları test edebilmektir. Iraksak düşünmeye dayanır.
1.Hipotetik düşünme:
Günlük hayatta veya eğitim öğretimde karşılaşılan bir sorunu çözmek için olası çözüm yolları geliştirip bunları belli bir düzene göre yapmayı sağlayan düşünme sürecidir.
Meta bilişsel düşünme, bazı kaynaklarda biliş ötesi stratejiler ve yürütücü biliş stratejileri olarak da tanımlanmaktadır. Yürütücü biliş; bireyin kendi düşünme ve öğrenme yollarının farkında olması ve kendi öğrenmesini etkili olarak düzenleyebilmesidir. Düşünme üzerine düşünme olarak ifade edilebilir.
Örneğin, bir üretim hattı saatte 1000 adet ürün üretim kapasitesi ile kurulmuş olsun. Aniden, üretim hızının saatte 800'e düşmesi durumunda; bu düşüşün neden ve üretim hattının tamiri fikirlerinin düşümülmesi ile birlikte bu hatta çalışan işçilere ücret artışı fikri de düşünülmüş olmalı.
Öz: Mantıksal düşünme, sadece sayısal alanda kalmayıp her türlü alanda problem çözmeye odaklı olan, çeşitli akıl ilkeleri ve akıl yürütme yöntemleri- ni kullanarak çıkarım ve kıyas yapmayı içeren bir düşünme türüdür.
Analoji; iki farklı şey arasındaki benzerlik veya benzerliklerden hareket edilerek birincisi için dile getirilenlerin diğeri için de söz konusu olduğunu ifade etmektir (çıkarım).
Bireyin çok yönlü olarak bilgiyi ayrıştırması becerisidir. Bir olayın durumun ya da konunun tek bir boyutu ile değil çoklu boyutları ile alınması ve kritik edilmesidir. Böylece farklı açılarıyla düşünme becerisi kazanılarak bir durumun çok yönlü özellikleri ortaya konulabilir.
Yaratıcı düşünme, esnek düşünme kabiliyeti ile alışılmışın dışında daha özgün düşünceler sergileyebilmektir. Yaratıcı düşünme, bir fikrin, düşünce ve eylemlerin ilerlemesi yoluyla nihai bir sonuç elde edilmesidir. Yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini de içerir.
Yakınsak düşünme biçiminde bir cevap ya doğru ya da yanlıştır. Iraksak düşünme ise mevcut bilgiden çoklu veya alternatif cevaplar üretmeyi içermektedir. Farklı yaklaşımlar denemeyi, uzak kavramlar arasındaki bağlantıları tanımayı, bilgileri alışılmadık formlara dönüştürmeyi gerektirmektedir.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
Senkretizm, sıklıkla çeşitli düşünce ekollerinin uygulamalarını ve yollarını karıştırarak ayrı veya çelişkili inançları birleştirmek veya birleştirmeyi denemektir.
Göreceli düşünme (kişiye, zamana, yere göre düşünme)Annesine göre babasına göre arkadaşına göre düşünme onları anlama. Akıl yürütebilir. (Tümevarım, tümden gelim gibi). İdeal, fikir, değer, inanç geliştirebilir.
Korelasyonel düşünme: Değişen bir nesnenin başka bir değişken nesne ile ilişkilendirilmesi süreci şeklinde sınıflandırılabilir (Lawson, 1995). Hogan ve Fisherkeller (2005) bilimsel düşünmeyi; bilimsel bilgi ile birlikte düşünmenin uygulanması olarak açıklamıştır.
genel olarak "benim gücüm her şeye yeter" olarak bilinmektedir. bu düşünce şekli ergenlerin yaşamı basite almasına neden olur. adeta bir superman ya da batman gibi hissetmektir. her şeyi yapabilecek güçte olma sanrısıdır.
Önermesel düşünme ise bireyin sözel ifadelerdeki mantığı somut yaşantının dışında değerlendirebilmesidir (Berk, 2013, s.305). Piaget'e göre bu düşünme biçimleri bilişsel gelişimin son aşaması olan soyut işlemler döneminin önemli özellikleridir.
Eleştirel ve Analitik Düşünme, doğru ve faydalı kararlar vermek için problemleri temel nedenleriyle birlikte incelemek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde düzeltme yapmak için kullanılan bir süreçtir. Bu süreç, özel özelliklerin, farklı alternatiflerin ve tahminlerin dikkatli bir şekilde incelenmesini gerektirir.
Analitik zekaya sahip kişi bir konu hakkında karar vermeden önce gözlemler ve akabinde etrafından veri toplar. Topladığı bu verileri kafasında önce analiz eder ve akabinde çözüm üretilmesi gereken “hedef” konu doğrultusunda bu verileri sentezler ve ona göre konuşur ya da kararlar alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri