Bundandır ki insanda, hem yin hem yang, hem erkek, hem dişi enerjisi, hem madde, hem işlev, hem somut, hem de soyut biraradaydı. ÇİY enerjisi, bedendeki CAN enerjisi idi, hayattı, TEK'in varlıktaki tüm yansımalarıydı.
İki temel enerji
Yin/Yang prensibi evrenin iki temel enerjisini kapsar. Yin; Siyah, ölüm, kış, soğuk, dişi, pasif, gece, ay gibi nitelikleri temsil ederken Yang; Beyaz, yaşam, yaz, sıcak, eril, aktif, gün, güneş gibi nitelikleri temsil eder.
Yin Yang Sembolü
Yin sakinlik, yavaşlık, yumuşaklık anlamına gelirken yang ise kaos, hareket, sertlik anlamındadır.
Ying yang sembolü, ying yang çemberi ve Tai Chi olarak da bilinir. Sembol Teo felsefesine aittir. Ayrıca sembol her şeyin zıttına dönüşebileceğini de anlatır. Sembolün ait olduğu din ise Teoizm'dir.
Yang ise eril, aydınlık, sıcak, aktif ve pozitif özelliklerin sembolüdür. Yin ve Yang arasındaki ilişki, birbirini tamamlama ve dengeleme prensibine dayanır. Bu prensibe göre evrende her şey, Yin ve Yang'ın birleşimiyle var olur.
İlgili 38 soru bulundu
YİN - YANG
Her şeyin yaratılmasına neden olan bu iki karşıt güç, bir araya geldiklerinde yaşamda denge ve uyumu sağlarlar. Evrende herşey, her olgu kendi karşıtıyla birlikte var olur. Çatışmak yerine, birbirini tamamlayarak uyumlu bir birliktelik yaratırlar. Yin, dingin, pasif; Yang ise hareketli, aktif anlamındadır.
Organizmamızda, tıpkı besinlerle olduğu gibi iki zıt enerji vardır: toprağa ve soğuğa bağlı dişi enerji. Yin ve gücü, ateşi temsil eden Yang.
Yang ise diğer kutuptaki eril, aktif, beyaz, aydınlık ve sıcağın karşılığı. Yin ve Yang kuramı; bize bir kutbun, ancak diğeriyle bir aradayken anlamlı olabileceğini söyler. Çünkü bu kutuplar, birbirlerini iterken aynı zamanda çeker ve eşsiz bir denge içerisindeki dönüşümle anlam kazanırlar.
Her şeyin iki kutuplu olduğu ve bu kutupların birbirine karşıt olduğu düşüncesi, yin ve yang felsefesinin temelidir. Bu karşıtlıklar birbirine muhtaçtır , birbirine bağlıdır ve sürekli olarak birbirlerine dönüşürler. Yani bir anlamda aralarında mutlak bir denge vardır.
Çinlilere göre her şey bu iki ilkenin sözü edilen etkileşiminin ürünüdür. İnsan da, Çinlilere göre: “Hassas olarak dengelenmiş ve ayarlanmış varlıktır, yin ve yang birleşiminin nihai toplamıdır”. İnsanın içinde de yin ve yang vardır. Bazen, içteki denge bozulur ve biri diğerini baskılar.
Yin Yang sembolü Uzak Doğu'da özellikle Çin'de zıtlıkların dengesini ifade eden bir semboldür. Yin Yang sembolü, anlam olarak iki yarımın bir bütünü tamamlamasını ifade eder. Bu iki yarımdan Yin karanlığı ya da gölgeyi, Yang ise aydınlığı ya da güneşi temsil eder.
Yang ise eril enerjiyi… Eril enerji, zihinsel gücü, mantığı, sol beyin işlevini, savaşçılığı, konuşmayı temsil eder. Eril enerji, atak, kontrolcü, rekabet eden tarafımızdır. Dişil enerji ise tam tersi, kabulde olan ve izin verendir.
Yin ve Yang'ın ilkesi; kadın-erkek, karanlık-aydınlık ve yaşlı-genç gibi her şeyin ayrılmaz ve çelişkili karşıtlar olarak var olmasıdır. Eşit zıt çiftler birbirini çeker ve tamamlar. İlke, MÖ 3. yüzyıla hatta daha öncesine dayanır ve Çin felsefesinde, Çin tıbbında ve genel olarak kültürde temel bir kavramdır.
Her şey, hiçlikten doğar ve ardından kutuplaşma da başlar. Yaygın olarak iyilik ve kötülüğün simgesi olarak bilinen Yin ile Yang'ın, kuram olarak ahlaki değerlerle hiçbir ilgisi yoktur. Kuram, bir şeyi ne iyi olarak ne de kötü olarak ele alır.
Eğer kişi çok erken uyanıyorsa ve bir daha uyuyamıyorsa, böbrek yin enerjisi eksik demektir. Aşırı rüya görmek ise karaciğer ısısının veya kalp ateşinin yukarı doğru çıkarak aklı etkilemesi anlamına gelir. Eğer kişi hiç uyuyamıyorsa, dalak ve karaciğer eksikliğine bağlı kan eksikliği var demektir.
Bundandır ki insanda, hem yin hem yang, hem erkek, hem dişi enerjisi, hem madde, hem işlev, hem somut, hem de soyut biraradaydı. ÇİY enerjisi, bedendeki CAN enerjisi idi, hayattı, TEK'in varlıktaki tüm yansımalarıydı. TEK olan kendisini CAN enerjisinde insanda ve tüm varlıklarda yansıtarak ifade ediyordu...
Çin felsefesine göre Yin Yang'den önce sonsuzluk vardı, daha sonra Yin ve Yang adlı iki zıt güç ortaya çıktı. Buna göre doğada bulunan her şeyin bir zıddı vardır. Bu zıtlar Yin ve Yang olarak temsil edilir. Her ikisi de bir arada bulunur ve bu iki zıt güç olmadan hareket de mümkün değildir.
Yin Yoga ve Yang Yoga Nedir? Yin Yoga, pozlarda uzun süreli kalmayı içeren, bağ dokulara olan derin etkisiyle, bedeni esneterek gevşeten ve geliştiren bir çalışma iken; Yang yoga kaslara yönelik tekrarlar içeren, bedeni güçlendiren ve ısısını arttıran dinamik bir çalışmadır.
Yin yang anlamı açısından bakıldığı zaman, birlikte bütünlüğü tamamlayan iki yarı anlamını taşır. Bu sembole göre her şeyin bir zıttı vardır ve her şey zıttı ile bir bütündür.
Çin klasiklerindeki Beş Öğe şunlardır: ateş, su, ağaç (veya odun), metal, toprak. Çin Tıbbı'nda Yin ile Yang kuramı ile birlikte kullanılan önemli bir Doğu Asya bilimleri kuramıdır.
Toprak: Yaz sonunu temsil eder ve Merkez olarak adlandırılır. 8 ya da 9 ile biten yıllar bu elementi temsil eder. Kişiye verici, barışçıl, biriktirmeyi seven, uyumlu ve boşlukta kalma enerjisi verir. Metal: Mevsimi Sonbahar olan Metal, Yin özelliğindedir. Sonu 0 ve 1 olan yıllar bu elementin etkisindedir.
Bundan yola çıkarak, Zerdüşt'ün gök, ışık, Güneş ve diğer göksel varlıkların çözümlemesini yorumlayarak fiziksel evrenin öz devinimlerini formüle eder. Zerdüşt'ün felsefi inancı dünyanın beş temel elementten oluştuğunu belirtir. Bunlar toprak, su, ateş, hava ve bitkidir.
yin karanlık taraf anlamına gelir ve ortasında beyaz bir nokta vardır. yang ise aydınlık taraftır ve ortasında siyah bir nokta yer alır. bu ilişki, güneş ışığının dağlar ve vadiler üzerindeki hareketine yapılan bir ithaf olarak değerlendirilebilir. yin, dağ kütlesinin gölgeli kısımlarını; yang ise güneş gören ...
Dişil enerjide affedici ve hoşgörülü olma hakimdir, bütünsel bir kavrayış vardır. Dişil enerji eril enerjiye göre daha edilgen bir yapıdadır. Bu bakımdan da kolaylıkla uyum sağlayabilir. Sağ beyni büyük oranda etkileyen dişil enerji insanın yaratıcı yönünü temsil eder ve sanatın, estetiğin ve tutkuların kaynağıdır.
Dişil enerji hem duyguların hem de sezgilerin yansımasını ifade ediyor. Bununla beraber kadınsı, yaratıcı ve besleyici niteliklere atıfta bulunuyor. Bu enerji, pek çok kültürde dişi ilahiyat, doğurganlık, bereket, duygusal bağlantı ve yaşam verme ile ilişkilendiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri