Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir.
Yanlış 1: Her Boyayı İnceltmek İçin Tiner Kullanılmalı
Geçmiş yıllarda inceltici olarak daha çok tiner kullanılıyordu. Fakat artık su bazlı yani diğer adıyla akrilik boyalar oldukça fazla kullanılıyor. Diğer bir deyişle boyanızı kesinlikle tinerle inceltmelisiniz diye bir şey yok!
Boyaya su katma
Çünkü iç cephe boyaları tüm markalarda ayrı su ölçeği önermektedir. Ama Genel olarak su bazlı boyalarda boyayı su ile inceltme de önerilen ölçek; 2.5 litreye 500 ml (Yarım litre) su katılması önerilir.
Boya çeşitlerinde tiner kullanımının nedeni boyanın inceltilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez.
Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır / Yağlı Boyaya Su Katılır mı: Hemen şunu söyleyelim, yağlı boyaya su katılmaz. Su, boyanın yapısının bozulmasına ve uygulanmasının güçleşmesine neden olur. Yağlı boya, tinerle inceltildikten sonra duvara uygulanır.
İlgili 15 soru bulundu
– Plastik su bazlı boya 1/ 10 ölçekte su ilavesi gerektirir. – Tavan su bazlı boya 1/10 ölçekte su ilavesi gerektirir. – Slikonlu iç cephe su bazlı boya 1/ 10 ölçekte su ilavesi ile inceltilir. – Dekoratif dış cephe boyası 1/10 ölçekte su ilavesi ile inceltilir.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Selülozik tiner, en etkili tiner çeşitlerinden biridir. Selülozik boyanın da üstün özellikleri düşünüldüğünde aynı boya ve tiner çeşidinin kullanılması ön plana çıkar.
Boyanın kullanılabilir hale gelebilmesi için içerisine su konmalıdır. 2,5 litre boyaya yaklaşık yarım litre su katılmalıdır.
Daha sonra lekenin türüne bağlı olarak uygun bir temizleme yöntemi tercih edin. Eğer kıyafetinize bulaşan leke su bazlı bir boya ise ılık su ve hafif bir deterjan kullanabilirsiniz fakat yağ bazlı boya bulaştıysa tiner veya alkol içerek leke çıkarıcıları tercih etmelisiniz.
Uygulama sırasında ortam ve yüzey sıcaklığı 5-30°C arasında olmalıdır. Su ile hacimce %15-20 oranında inceltilir.
Boyaya fazla su katmak boyanın kapatma gücünü eksiltir. Boya firmalarının kullanıcılara önerdiği ölçeğe profesyonel bir boyacı ustası değilseniz uymalısınız.
Evet, silikonlu boyalar su ile inceltilir. Sentetik boyaların içine bir miktar su koyduğunuz zaman boya, sürülebilir hale gelecektir.
Bunun için şu reçeteyi dikkate almanızda fayda vardır. Yağlı boya kullanıyorsanız ve boyanın inceltilmesine ihtiyaç varsa 2,5 lt yağlı boyaya 1 su bardağı ölçüsünde tiner katabilirsiniz. Bunun yanında 7,5 lt yağlı boya için 1 lt, 15 lt için de 2 lt tiner kullanımını baz alabilirsiniz.
Normal oran olarak 20 kilo bir boyaya 1,5 litre su katılması önerilmektedir.
Su bazlı boyalar su ile solvent bazlı boyalar tiner ile inceltilir. Solvent boyalar adından da anlaşılacağı gibi tinerle inceltilen boyalardır.
Bir boyanın nasıl hazırlanacağı, o boyaya özgü kurallarla belirlenmektedir. Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir.
Su bazlı boya, suyun boya pigmentleri ve bağlayıcılarla karıştırılarak elde edilen bir boya türüdür. Bu boya türü, solvent bazlı boya türlerine göre daha çevre dostu ve sağlığa daha uyumludur.
Genellikle piyasada satılan boyalar 2.5, 7.5 ve 15 litre şeklinde satılıyor. Buna göre 2.5 litre boya 10-15 metre kare bir alanı boyamaktadır. 7.5 lire bir boya ise 20-30 metre kare bir alanı boyuyor. 60-90 metre kare gibi bir alanı boyayacaksanız 15 litre boya almanız gerekiyor.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi yağlı boya solvent yani tiner ile inceltilir. Yağlı boyaya tiner konur mu sorusunun cevabı = Evet konur.
Yağlı boya nasıl inceltilir ? Yağlı boya nasıl inceltilir sorusunun cevabı ! Yağlı boya solvent yani tiner ile inceltilen boya ürün grubundan olup, ambalajlarının sahip olduğu litre ebadının %10'u kadar tinerle inceltilmektedir. Fazla oranda tinerle inceltilmesi boyanın akmasına neden olabilmektedir.
Boya markaları çeşitli renklerde çok çeşitli kıvamlarda boyalar çıkarırlar. Boyaların genel ayrımı şu şekilde olmak üzere ikiye ayrılır; solventli ve solventsiz( su bazlı ) boyalar. Solventsiz boya çeşitleri genellikle su ile inceltilir. Solventli boyalar ise tiner ile incelmektedir.
Boyama işleminde rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız, rulo ve fırçaya fazla boya alıp ta sağa sola damlatmak istemiyorsanız, mutlaka boya eleği kullanınız. Boya eleği boya kovasına daldırıldıktan sonra rulo ve fırça elek üzerinde gezdirilmek sureti ile istenilen miktarda boya alınması sağlanır.
Marshall Silikonlu Özel Mat Duvar Boyası 0,75 L / 1 Kg Su bazlı, Silikonlu , özel mat, silinebilir, rahatsız edici kokusu olmayan, Leke tutmayan, zamanla renk değişimiyapmayan.sararmayan. Mükemmel kapama ve iyi yapışma özelliğine sahip olan, uygula ması kolay yüksek kaliteli iç mekan duvar boyasıdır.
Boya yaparken cam açılır mı sorusunun cevabı “evet” olacaktır. Boya'nın kuruması için boya yapılırken cam ve kapılar açık tutulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri