Yanan bölgeyi hızlıca soğuk suya tutmak veya buz olmamak kaydıyla soğuk kompres uygulanmalıdır. Daha sonra yaranın üstüne aloe vera, antibiyotik kremler veya bal sürülebilir. Ağrıyı dindirmek için de parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler alınabilir.
Şiddeti ağrı ve su toplayan baloncuklar görülür. Bu baloncuklar hekim tarafından patlatılır ama üzerindeki deri pansuman olarak korunur. Bu tipte genellikle kapalı pansuman yapılır ve 2-3 günde bir değiştirilir. İyileşmeyi hızlandırmak için hidrojeller, kolloidler gibi pansuman malzemeleri kullanılabilir.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Su toplaması olan yerler başta olmak üzere tüm yanık bölümü antiseptik yara bakım ürünleriyle temizlenir, pansuman yapılır. Eğer deri kaybı ve cilt altı dokularının açıkta kalması söz konusuysa lokal antibiyotikli ilaçlar kullanılması gerekebilir. Genellikle 2 – 3 hafta içerisinde yara iyileşmesi tamamlanır.
Yanık sonrası oluşan su kabarcıklarını patlatmayın
Yanan bölgede oluşan içi su dolu kabarcıklar o bölgede derinin sorunsuz bir şekilde iyileşmesinde büyük öneme sahiptir. Bu kabarcıkların kesinlikle patlatılmaması gerekir. Çünkü o kabarcıkların altında proteinden zengin bir sıvı birikmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Yanığın ciddiyetini belirleyen faktörler arasında derinlik, yaygınlık, bölge, enfeksiyon riski, yaş, solunum yoluyla görülen zarar, önceden var olan hastalıklar bulunur. Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
İyileşmeyi sağlayan deri eklerindeki kayıp miktarına göre 2. derece yanıklar yüzeyel ve derin olarak iki alt sınıfa ayrılır. Yüzeyel 2. Derece yanıkta iz kalmaz ancak derin 2. derece yanık iz bırakarak iyileşir. Yanık bölgesindeki su dolu kabarcıklar korunmaya çalışılmalıdır.
Yanık oluşan alanda kabarcıklar oluştuysa asla bu su toplayan baloncuklar patlatılmaz. Yanık olan bölge temiz ve hafif nemli bir bezle örtülür. Yanık üzerine hiçbir şey sürülmez ve bandaj yapılmaz. Yaralanan kişi temiz bir battaniye ile örtülür.
“Yanık su toplarsa patlatılmalı mı?” sorusu da birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Ancak su toplamış yerler kesinlikle patlatılmamalıdır. Bu kabarcıklar yaranın iyileşme sürecinde alttaki cildi korumaktadır ve bu nedenle su toplayan yerleri patlatmak iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Pansumanı Nasıl Yapılır? Yanık yaraları belirli süre içinde günlük, gün aşırı veya 3 güne 1 pansuman yapılmak üzere kapatılır. Açık bırakılan yanık yaraları kurur ve bu da yaranın iyileşme sürecini yavaşlatır.
Hafif yanıklarda serin su ile yarayı soğutarak temizlemek ve steril bir bandajla kaplamak genellikle yeterlidir. Ancak daha derin ve ciddi yanıklarda profesyonel tıbbi yardım almak önemlidir. Yanık kremi kullanımı, özellikle hafif ve orta şiddetteki yanıklar için oldukça yaygındır.
Yanıklar ciddi yaralanmalara neden olabilir ve zamanında tedavi edilmeyen yanıklarda enfeksiyon, yara izi ve diğer ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle yanık vakası her zaman mümkün olan en kısa sürede doktora başvurulması gereken bir durumdur.
2. derece yanık: Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) vardır.
2) Vazelinle Yumuşatın
Su toplaması nasıl geçer el için neler yapılır diyorsanız evde mutlaka vazelin bulundurun. Vazelin su toplayan dokunun hızla onarılmasına yardım eder. Ayaklarda oluşan su toplaması için de vazelin kullanmanız önerilir. Vazelin sürdüğünüz doku yumuşar ve yüzeylere temas ederken acı hissi oluşmaz.
Alanı temiz ve kuru tutun. Kabarcıkları patlatmayın veya delmeyin. Kabarcık patlarsa, bölgeyi temiz tutmak için bir bandaj veya pansuman uygulayın. Kabarcıkların olduğu bölgeyi artan sıcaklık, şişme, kızarıklık, drenaj, iltihap oluşumu veya ağrı gibi enfeksiyon belirtileri açısından izleyin.
Su toplamış olan bölgelerin havalandırılıp oksijenle temas etmesini sağlamak kısa sürede iyileşmesini kolaylaştıracaktır. Parmakta su toplaması nasıl geçer sorusuna verilecek cevap da aşağı yukarı aynısıdır. Bunların yanında aloe vera ve çay ağacı yağı da su toplayan yere sürüldüğünde hızla iyileşme sağlamaktadır.
Kabarcık Yırtılmışsa: Normal şartlarda, bu bölgeye antibiyotikli merhem uygulayın. Eğer aktivitenize devam etmeniz gerekiyorsa, kabarcıkların üzerini önce iyotlu bir temizleyici ile silerek, ardından yaranın üzerini yapışmayacak bir bez ile kapatın.
Su Toplaması Delinirse, Hidrokolloid Yara Örtüsü Uygulamadan Önce Temizleyin ve Dezenfekte Edin. Su toplaması zaten patladıysa: alanı sabun ve su ile temizleyin, antiseptik ile dezenfekte edin ve bir hidrokolloid pansuman veya yara bandı uygulayın.
Ayaktaki su toplamasının geçmesi mümkün olsa da bunun için gerekli önlemlerin alınmış olması gerekir. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise bu durumda ayakta görülen su toplaması kendiliğinden geçmeyecek ve hatta yayılacaktır. Yayılmayı engellemek için ise su kabarcıklarının bölgede yoğunlaşmasına izin vermemek gerekir.
Kaynar su yanığına iyi gelen şeylerin başında soğuk kompres uygulamaları yer alır. Yanık derecesine bağlı olarak antibiyotikli kremler ve ağrı kesiciler kullanılarak iyileşme süresinin hızlandırılması mümkündür. Birinci ve ikinci derece sıcak su yanıkları, ortalama 3 hafta içinde kendiliğinden iyileşir.
Kaynayan su ya da içeceklerin vücuda dökülmesi sonucu oluşan yanık türüdür. Bu tür yanıklarda, yanan bölge musluktan akan suyun altında 15 dakika kadar bekletilir. Kaynayan suyun sıcaklığı, deriyle temas süresi ve alanına göre üçüncü derece yanığa neden olabilir.
İkinci derece yanıklar, (dermis ve epidermisi kapsayan yanıklar), derinin derin tabakası olan dermisin bir kısmını da etkiler. Doku hasarı 1. Derece yanıklardan fazladır, ödem, bül ve ağrı mevcuttur, pansumanlarla 2-3 haftada iyileşir.
Doğru ve düzenli tedavi sonucu genellikle bir ve ikinci derece yanıklarda 2-3 hafta içerisinde iyileşme görülür.
İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır. Yanık bölgeye asla herhangi bir yağ, yoğurt, diş macunu gibi ürünler sürülmemelidir. Yanığa aşırı soğuk kompres uygulanmamalıdır veya buz koyulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri