Yanma odası kaçakları motor sıkıştırma oranının azalmasına dolayısı ile yakıt tüketiminde artış ile motor gücünde düşüşe neden olur. Yanma odasındaki kaçak zamanla büyüyerek motor iç aksamlarının zarar görmesine , motorun hararet yapmasına ve sonuç olarak çok ciddi tamir masraflarına yol açar.
Conta da bulunan kaçak, erken tespit edilemezse aşırı yüksek basınçtan dolayı silindir kapak contası yanar. Bu da aracın motorunun çalışamaz hale gelmesine, akabinde yüksek maliyetli işlemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Zamanında uygulayacağınız bu test sayesinde sadece conta değişimi ile kurtulabilirsiniz.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Yanma odaları, motorlarda iyi bir karışımın oluşmasına ve iyi bir yanmanın gerçekleşmesine yardımcı olur. Ayrıca yanma odalarının düzgün ve küçük yüzeyli bir hacme sahip olması gerekir. Bu sayede yanma daha efektif bir şekilde gerçekleşir. Yanma odalarının şekli ise çoğunlukla supapların konumuna göre belirlenir.
Kapak Contası Yandığı Nasıl Anlaşılır? Kapak contası yanığı aracın motorundaki yağ ve suyu adeta ayırma görevi görmektedir. Bu nedenle eğer üst kapak contası yanığın söz konusu ise yağ ve su birbirine karışır ve motor hararet yapar.
İlgili 17 soru bulundu
Yanma boyutuna bağlı olarak contası yanık araçlar birkaç bin kilometreye kadar yol yapabilir ancak bu uzun vadede ekstra maliyetli ve tehlikeli olacaktır. Aracın hala kullanılabiliyor olması bu şekilde kullanmaya devam etmeyi asla nornalleştirmemeli.
Contanın yanması nedeniyle oluşan herhangi bir sorunda hızlı aksiyonlar alınmaz ise aracın motoru ciddi hasar görebilir. Böyle durumlarda da yüksek onarım maliyetleri veya motorun değişmesi gibi durumların ortaya çıkması söz konusu olabilir.
Üst kısmı silindir kapağı ile kapatılır. Silindir kapağı içinde bulunan bujilerin ateşleme yapan kısımları yanma odası içindedir. Yanma odasında yanma olduktan sonra yakıttaki kimyasal enerji önce ısı enerjisine dönüştürülür. Ortaya çıkan ısı enerjisi piston biyel mekanizmasıyla da mekanik enerjiye çevrilir.
Normal çalışmada, bir yanma odasının tüm hava/yakıt oranı 45:1 ve 130:1 arasında değişebilir. Kerozen sadece 15:1 oranında verimli yanacaktır.
Ortaya çıkan yanıcı gazlar aniden türbin yönünde genleşmeye başlar. En büyük motorların yanma odalarında 2.300ºC'ye kadar sıcaklıklar ortaya çıkar, bu sıcaklıklar neredeyse güneş yüzeyindeki sıcaklıkların yarısına eşdeğerdir.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Conta Yanıksa Nasıl Anlaşılır? Yanık conta testi sırasında contanın yanık olduğunu anlamak oldukça kolaydır. Eğer gösterge yeşil renk görünüyorsa bu contanın sağlam olduğunu gösterir. Ancak gösterge kırmızı renkte veya başka bir belirgin renkte ise bu contanın yanmış veya hasarlı olabileceğini gösterir.
Conta yanığı nasıl tespit edilir? bilinen iki klasik yolu vardır: Aracın kaputunu açtıktan sonra genleşme kabının yani su kabının kapağı açılır, su kabının kapağının iç kısmında ve kabın içinin kararmaya başladığını görüyorsanız conta yanığının bir işaretidir.
Genelde arabanın motoru sıcak koşullar altında çalışan bir yapıdır. Ancak eğer araç çok daha fazla sıcaklığa çıkarsa, yani hararet yaparsa, silindir kafaları ve motor üzerinde genleşme meydana gelir. Böylece üst kapak contasının yanma durumu yaşanır.
Aracın su kaynatması sonucu işlevini kaybetmesi ve yalıtım özelliklerini yitirmesi conta yakmak anlamına gelir. Bu gerçekleşince motor suyu ve yağ karışır. Böylece silindir bu maddelerin içerisine girer ve arabalarda ciddi sorunlar meydana gelebilir.
Contanın kullanımında düşük, orta, yüksek ve çok yüksek şeklinde belirtilen kaçaklar yaşanıyorsa conta kontrol testi ile kolaylıkla tespit edilebilir. Eğer düzenli bakım ve kontrol sağlanmazsa kaçaklar tespit edilemediğinde conta yanma eğilime girer.
Alev sönmesi: Bu olay alevin kaybolması ve yanmanın durmasıyla ortaya çıkar. Alev sönmesi genellikle düşük devirlerde oluşur. Bu şartlarda atomizasyon genellikle yeterli değildir ve yakıt hava karışımı düşüktür. Sonuç olarak yanma bölgesinde sıcaklık düşer.
Havanın aşırı fazla olması durumunda ise CO miktarı azalır ancak yanma dengesi bozularak yanma verimi düşer.
2. Yanma Odası Nikel esaslı süper alaşımlar (Hastalloy X,Nimonic 263 vb.) Kobalt bazlı süper alaşımlar (HA-188,Daha iyi bir sürünme dayanımı sağlarlar.)
Üç tip yanma odası vardır.
Hava filtresinden emilen su, motorun yanma odasına gider. Çok az bir su girerse yakıt ile birlikte yanar ve yanma odasından uzaklaştırılabilir. Ancak su biraz fazla ise yakılamaz.
sıkıştırma oranı, silindir içinde pistonun en alt seviyede olduğu anda üstünde kalan boşluk vardır buna kurs hacmi denir. piston üst ölü noktaya geldiğinde ise oluşan boşlığa yanma odası hacmi denir.yanma odası ve kurs hacminin toplamına silindir hacmi denir.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir.
Conta yakan bir araç çalışmaya devam eder. fakat aracın çalışması stabil değildir. Yanma odası, soğutma suyu ve yağ kanalı birbirinden ayrışacağı için motorun performansı düşer. Doğal olarak aracın çekişinin düşük seviyede olduğu ve istenen performansı sergilemediği görülür.
Conta yandığı zaman motor blokunda birbirinden ayrı olan yağ ve su kanalları arasında geçiş imkanı doğar. Yani yağ kanallarına su, su kanallarına yağ geçebilir. Bunun uzantısında ise soğutma sistemin ve yağlama sistemin birbirinin aynı olmaya başlar. Yani motoru antifiriz-motor yağı karışımıyla yağlarsın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri