Yanma olayının meydana gelebilmesi için üç şartın bir arada olması gerekmektedir. Bu şartlar yanıcı madde, ısı ve oksijendir. Şartlardan herhangi birisinin bulunmaması veya yeterli miktarda olmaması halinde yanma olayı meydana gelmez. Bu olay yanma üçgeni ile aşağıdaki şekilde izah edilebilir.
Yanma olayının oluşabilmesi için madde, ısı ve oksijenin (hava) bir arada olması gerekir.
Yanma olayının oluşabilmesi için yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada olması gerekir. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez. Yanıcı madde ile oksijen birleşirse; yanma olmaz.
Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının oluşabilmesi için; yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada bulunması gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Yanma olayının meydana gelebilmesi için üç şartın bir arada olması gerekmektedir. Bu şartlar yanıcı madde, ısı ve oksijendir. Şartlardan herhangi birisinin bulunmaması veya yeterli miktarda olmaması halinde yanma olayı meydana gelmez.
Yangın sandalyesinin ayakları “ısı, oksijen ve yanıcı madde”dir.
Yakıtların esas maddesini organik karbon teşkil eder. Isı, bu organik karbonun oksijen ile reaksiyonu sonucunda açığa çıkar. En bilinen yakıtlar esas olarak hidrojen ve karbondan meydana gelir.
Yangın bilindiği gibi yangın üçgenini de oluşturan sıcaklık, yanıcı madde ve oksijenin bir arada olmasıyla meydana gelmektedir. Su bu üç etmene karşı da etkili olmaktadır.
Patlamanın olması için üç unsurun bir araya gelmesi gerekir. Bunlar oksijen, yanabilir madde(yakıt) ve ateşleme kaynağıdır. Havada normalde %20,9 oranında oksijen vardır ve bu yanma için yeterli bir miktardır. Bununla beraber oksijenin havada oranının artması maddenin yanma ihtimalini artırır.
Yangının temelinde yanma vardır ve yanmanın 3 ana bileşeni bulunmaktadır. Bunlar; yanıcı madde, oksijen ve ısıdır. Yanıcı maddeler yanma özelliği olan malzemeler olarak tanımlanabilir ve sıvı, gaz veya katı halde bulunabilirler.
YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER. Telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basılmalıdır, 112 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb)bildirilmelidir.
Yanma üçgeninde Yanıcı maddenin miktarı, Oksijen oranı ve Sıcaklık değeri verilmemiştir. Oksidasyonun gerçekleşmesi için ortamda bulunan oksijen ve maddenin kendi ısısı okside olması için yeterlidir.
Sınıf 3 :Yanıcı Sıvılar
Yanıcı sıvılar parlama derecesi 60.5°C (141°F) den fazla olmayan, yada sıvı halde olup taşıma için ısıtılmış halde bulundurulan ve parlama derecesi 37.8°C (100°F) ve üzeri olan maddelerdir.
Yanma tepkimeleri kimyasal bir olaydır. Yapısında karbon ve hidrojen bulunduran organik maddeler (hidrokarbonlar) ve yapısında karbon, hidrojen ve oksijen bulunduran organik maddeler yandıklarında karbondioksit ve su oluşur.
Yangın Sonucu Açığa Çıkan Gazlar
Bu gazlar yangın gazları olarak adlandırılır ve patlayarak yanma özelliği taşımalarının yanı sıra yanmayı da artırır. Yanma sonucunda karbondioksit (CO2), karbonmonoksit (CO), su buharı (H2O), oksijen (O2) ve azot(N2) gibi gazlar doğal olarak oluşur.
Hidrojen, bütan, metan ve etilen yanıcı gazlar olarak örneklendirilebilir. Hidrojen: Hidrojen bilinen tüm elementlerin en temel olanıdır.
Başlangıç Safhasında: Alev Dili Tehlikesi (Flame-over); Yarım yanmış gazlar sıcaklıklarından dolayı yükselip dolaşırlarken, uygun oksijen + sıcaklık oranını buldukları yerde kısa süreli olarak alev dili şeklinde yanıyorlar (Flame-over).
Yanmanın başlangıcı tutuşmadır. Tutuşmanın olabilmesi için ısı, oksijen ve yakıt bir arada hazır bulunmalıdır ve bu üçünden biri ortadan kalktığında reaksiyon sona erecektir. Yangın oluşabilmesi için bu üçünün aynı anda birlikte olması zorunludur ve buna Yangın Üçgeni (Şekil 1) denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri