Bir şirketin yansıtma faturası muhasebe kaydı yapılırken gelir ve gider bilgilerinin eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Bir işletmenin gider kayıtları tutulurken yansıtma faturaları dahil edilmez. Çünkü bir faturanın gider olarak beyan edilebilmesi için gerçek bir harcamayı temsil etmesi gerekir.
Yansıtma faturası şirket ya da kurumlara gider olarak kaydedilemez. Bir harcamanın gider olarak kayıtlara geçmesi için gerçek bir harcama olması gerekmektedir. Yansıtma faturası gerçek bir harcama değil aksine başka bir şirkete ait fatura olduğundan şirketlerin gider kayıtları arasında yer almaz.
Yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere, firmanın kendisine ait olmayan masrafın üzerine bir fark ilave etmeksizin bire bir yansıtması durumunda, söz konusu masraf yansıtma işlemi KDV'ye tabi olmayacaktır.
Ticaret konusu olan mal veya hizmetin; yanlış fatura düzenlenmesi, masraf dağıtımı ve taraflar arasındaki anlaşmalara bağlı olarak asıl muhatabına yansıtılması gerekir. Hizmet bedeli ödeyen kişi, masrafı asıl muhatabına yönlendirmek için fatura kesebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Yansıtma Hesapları: Fiili maliyetlerin uygulandığı durumlarda, gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre önceden saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
Yansıtmaya konu işlem yansıtana KDV kapsamı dışında olması nedeniyle KDV'siz olarak gelmişse, bu masrafın yansıtılmasında düzenlenecek olan KDV'siz fatura, KDV beyannamesine hiç dâhil edilmemelidir.
Yansıtma faturayı kısaca tanımlamak gerekirse şöyle denilebilir: Ticaret sırasında satılan bir malın ya da alınan hizmetlerin karşılığı olan bedeli, satın alan ve bedeli ödeyen kişi tarafınca hazırlanıp satıcı tarafa kesilen faturadır.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
Yansıtma işleminde öncelikle 7A/7B gider hesapları, gider hesabı yansıtma hesaplarına aktarılır. Sonraki adımda gider hesabı yansıtma hesabı, gelir tablosu hesabına aktarılarak kapatılır. Dönem sonunda bilanço oluşturulmadan önce gelir tablosu hesapları 690 hesabına aktarılması ile yansıtma işlemi tamamlanır.
Yansıtma işlemleri yıl ya da dönem sonu itibarıyla belirli hesapların son borç ya da alacak tutarlarının izlenecekleri yeni hesaplara aktarılması işlemidir; bilançonun 7A/7B gider hesaplarının dönem sonunda yansıtma hesaplarına aktarılmasıdır.
Yansıtma fatura ticari bir mal ya da hizmet bedeli aldıktan sonra kesilen ve pek çok alanda kullanılabilen faturadır. Bu fatura mal ya da hizmetin tamamı üzerinden kesilebildiği gibi bir bölümü üzerinden de kesilebiliyor.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
KDV indirimi yapılması mümkündür.
Mesela Aralık 2019 ayı tarihini taşıyan fatura Şubat 2021 de kayda alınmışsa KDV indirimi yapılmaz. Bu faturadaki KDV dahil tutarın 2021 de kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekir.
Sigorta Hasar Tazminatlarının Yansıtılmasında Kdv Tevkifatı
35 Seri No'lu KDV Genel Uygulama Tebliğiyle; sigorta ve reasürans şirketleri, belirlenmiş alıcılar kapsamına alınmış ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarından KDV tevkifatı yapma sorumluluğu getirilmiştir.
Bu fatura, kasko kapsamındaki aracın tamirine ilişkin olduğundan bedelin aynen sigorta şirketine yansıtılması için bu türde fatura kesilir.
Gider yansıtması olarak adlandırılan bu işlemler gerçek anlamda bir mal ve hizmet teslimine ilişkin olmayıp yapılan masrafların asıl muhatabına aktarılmasından ibarettir.
Elektronik fatura uygulamasında gönderilmiş bir fatura üzerinde düzeltme imkanı bulunmamaktadır. Size gelen hatalı faturaların (durum mevzuat hükümlerine uygunsa) iade faturası ile geri gönderilmesi ya da ticari fatura ise reddedilmesi gerekmektedir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
KDV 2 Beyannamesi Neden Verilir? Devlet, KDV tahsilatlarında yaşanan zorluğu rahatlatması adına mükelleflerden KDV 2 düzenlemesini talep eder. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılıklı kontrol yapılabilmesi adına tevkifat uygulanır ve 2 nolu KDV beyannamesi istenir.
Yansıtma hesapları, belirle nen giderlerin gelir tablosu hesaplarına aktarıl masında kullanılan hesaplardır. Fark hesapları ise, fiili giderler ile önceden saptanmış giderler arasında çıkan farkların kaydedilmesi amacıyla kullanılan hesaplardır. Bu hesaplar borç veya alacak kalanı verebilirler.
Yansıtma bireyin yaşamının farklı dönemlerinde, kaygı uyandıran herhangi bir koşulda bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Yansıtmaya klasik bir örnek olarak, eşine karşı sadakatsiz olan, fakat bunu kabul etmeyip eşini diğer erkeklere ilgi duymakla suçlayan bir kişi verilebilir.
760.
Mamulün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcıla ra teslimine kadar yapılan giderler bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap, "761- Pa zarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Yansıtma Hesabı" ile karşılaştırılarak kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri