Cevap) Dönem sonlarında hem yansıtma hemde gider hesapları karşılıklı olarak kapatılacaktır. 8) Dönem sonunda dönem karı ve yasal yükümlülükler karşılığı nasıl hesaplanır? Bu işlemi yaptıktan sonra 600 lü hesapların mizanı bir daha alınır ve gelir tablosu tanzim edilir.
Kurumlar vergisi karşılığı
Bir başka deyişle Kurumlar vergisi ayında (Nisan ayında) bu hesap 371 hesap ile kapatılır. Zira 371 hesap ile 370 hesap arasında herhangi bir fark yoksa bir vergi ödemesi söz konusu değildir.
Yansıtma Hesapları: Fiili maliyetlerin uygulandığı durumlarda, gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre önceden saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
732.
Dönem sonlarında bu hesap ilgili stok ve satış maliyeti hesaplarına aktarılarak kapatılır.
Maliyet hesaplarında bulunan giderler hesap dönemi sonunda yansıtma hesapları yolu ile ilgili gelir tablosu hesaplarına yansıtılır. Bilanço ve Sonuç Hes. Yansıtma işlemi bittikten sonra maliyet hesapları ve ilgili yansıtma hesapları ters kayıtla kapatılır.
İlgili 34 soru bulundu
Hesapla ilgili yapılan düzeltmeler hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap, "711- Direkt İlkmadde ve Malzeme Yansıtma Hesabı" ile karşılaştırılarak kapatılır. 711.
Dönem sonlarında bu hesap, 771 Genel Yönetim Giderleri Yansıtma Hesabı ile karşılaştırılarak kapatılır.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
Yansıtma Hesapları: Bu hesaplar, "fiili maliyetlerin" uygulandığı durumlarda gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
Yansıtma işlemi; yıl ya da dönem sonunda gelir tablosunda kar/zarar durumunu izleyebilmek için, kullanılan gider hesaplarının gelir tablosu hesaplarına aktarılması işlemidir. Yansıtma işleminde öncelikle 7A/7B gider hesapları, gider hesabı yansıtma hesaplarına aktarılır.
Yansıtma hesapları, belirle nen giderlerin gelir tablosu hesaplarına aktarıl masında kullanılan hesaplardır. Fark hesapları ise, fiili giderler ile önceden saptanmış giderler arasında çıkan farkların kaydedilmesi amacıyla kullanılan hesaplardır. Bu hesaplar borç veya alacak kalanı verebilirler.
Dönem sonu gelince 193 numaralı “Peşin Ödenen Vergiler ve Fonlar Hesabı” söz konusu hesaba alacak kaydı ve 371 numaralı “Dönem Kârının Peşin Ödenen Vergi ve Diğer Yükümlülükleri Hesabı”na borç kaydı yapılmasının sonrasında kapatılır.
-Kapanış Kayıtları: Dönem sonu bilançosundan hareketle kapanış kayıtları yapılır. Dönem sonu bilançosunun pasifi, yevmiye kaydının borç tarafına; aktifi ise, alacak tarafına kaydedilir. Bu kayıttan sonra büyük defter hesaplarının tamamı kapanmış olur.”
Genellikle “950-951” ve “960-961” olarak kullanımı yaygınlaşan bu hesaplar, yıllara yaygın inşaat ve onarım işi yapan işletmeler dışında kalan tüm işletmelerde, dönem sonlarında vergi karşılıklarının (ya da matrahın) hesaplanmasından sonra kapatılır ve bilançoda yer almaz.
Yansıtma işlemleri yıl ya da dönem sonu itibarıyla belirli hesapların son borç ya da alacak tutarlarının izlenecekleri yeni hesaplara aktarılması işlemidir; bilançonun 7A/7B gider hesaplarının dönem sonunda yansıtma hesaplarına aktarılmasıdır.
İlk olarak yansıtma faturası nedir sorusunu cevaplayalım. Mal ve hizmet ödemesi gerçekleştiren tarafın işlem bedelini asıl muhataba yansıtma ihtiyacını karşılayan ve bu amaçla kesilen faturalara yansıtma faturası adı verilir.
689 Hesap İşleyişi
Söz konusu giderlerin ortaya çıkması durumunda bu giderlerin, hesabın borcuna kaydedilmesi gerekir. Dönem sonunda ise söz konusu hesap 690 hesap yani dönem kar ya da zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
741 Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma Hesabı
borcuna kaydedilen tutarlar bu hesabın alacağı karşılığı 622 Satılan Hizmet Maliyeti Hesabı'nın borcuna aktarılır. Dönem sonlarında bu hesap 740 Hizmet Üretim Maliyeti Hesabı ile karşılaştırılarak kapatılır.
Dönem boyunca 780 nolu hesapta biriken borçlanma maliyetleri hesap dönemi sonunda "781 Finansman Giderleri Yansıtma Hesabı"na karşılık alacaklandırılarak kapatılır.
771 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI
Bu hesap, dönem sonlarında 770-Genel Yönetim Giderleri Hesabı ile karşılaştırılarak kapatılır.
760.
Mamulün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcıla ra teslimine kadar yapılan giderler bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap, "761- Pa zarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Yansıtma Hesabı" ile karşılaştırılarak kapatılır.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
760 Pazarlama satış ve dağıtım giderleri hesabı, mal ve hizmetlerin müşteriye tesliminde oluşan giderlerin takip edildiği hesaptır.
Hesabın alacak kalanı vergiden önce vermesi dönem karını, borç kalanı vermesi ise 690 nolu hesabın zararını gösterir. Bu, dönem karı veya zararını gösteren hesap 691 hesap ve 692 hesap kodlarına aktarılarak kapatılır.
740 hesap işleyişi, hizmet sunan işletmelerde üretilen hizmetler için ortaya çıkan giderlerin fiili tutarlarının 740 muhasebe kodu hesabının borcuna kaydedilmesi ile gerçekleşir. Dönem sonunda ise bu hesap 741 hizmet üretim maliyet hesabı ile karşılaştırılır ve hesap kapanışı gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri