Baloncuklar çıkmaya başladığında, ocağı söndürün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir. Orta boy yumurtalar için 9 dakika, büyük boy yumurtalar için de 12 dakika boyunca suda tutmalısınız.
Yumurta haşlarken kabuğunun çatlamaması için haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarın. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyerek de çatlamasını önleyebilirsiniz. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz.
Kaynama kabına eklenen limon suyu da yumurtanın çatlamasını önlüyor. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz. Tüm bu yöntemler arasında en etkili yöntem tuz yöntemi. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur.
En önemli kurallardan birisi de su kaynayınca ocağın altını kısmaktır. Son olarak yumurtayı haşlayacağınız kabın içerisine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koymanız ya da haşlarken suyun içerisine 1-2 adet kürdan atmanız yumurtanın çatlamasına engel olacaktır.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
İlgili 17 soru bulundu
Yumurtanızı kaynamış suya bir kaşık yardımı ile yavaşça bırakmalısınız ki yumurta tencerenin dibine vurup çatlamasın. Katı yumurtayı 12 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin. Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 12 dakika da tamamı katılaşır. Taze yumurtanın kabuğu daha zor soyulur.
Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Öyle ya da böyle yumurtalar çatladığında israf etmeye hiç gerek yok. Aslında çatlak yumurtayı da haşlayıp tüketebilirsiniz.
Sinir bozucu durumun üstesinden gelmek için yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. BASİT ANCAK BİR O KADAR ETKİLİ Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir.
Bir cezvenin içerisine su ekleyin ve içerisine yumurtaları ilave edin. Kısık ateşte yaklaşık 8 dakika yumurtaları haşlayın. Su kaynamaya başladığında yumurtaları ocaktan alın.
Çünkü yumurta rafadan ya da kayısı kıvamı ile birlikte katı şeklinde ele alınır. - Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır.
YUMURTA 12 DAKİKADAN UZUN SÜRE PİŞİRİLMEMELİ
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır.
Yumurta Çatlaması Belirtileri
Memelerde hassasiyet ve ağrı görülür. Karın bölgesinde şişlik meydana gelir. Yumurta çatlaması ile tat ve koku hassasiyeti artar. Mide bulantısı yoğun olarak hissedilir.
Yumurtaları soğuk su altında tutarak kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz. Yumurtaların kabuklarını soyarken kabukların alt kısmından başlamayı da deneyebilirsiniz. Bu, kabukların daha kolay soyulmasına ve yumurtanın şeklini korumasına yardımcı olacaktır.
Yumurtaları Test Etmek
Pişmemiş çiğ yumurta ile katı haşlanmış yumurtayı birbirinden ayırmanın en hızlı yolu yumurtayı düz bir şekilde tezgâhın üzerine koyup döndürmektir. Çiğ yumurta yalpalayacak ve yavaşça dönecektir çünkü içerisi sıvı ile doldudur. Haşlanmış yumurta ise çok hızlı ve çok kolay bir şekilde dönecektir.
Sinir bozucu durumun üstesinden gelmek için yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir.
Yumurta haşlamadan once suyuna bir çay kaşığı karbonat konulması kabukların kolay soyulmasını sağlar. Suya sirke eklerseniz de yanı sunucu alırsınız. Sirke, kabuktaki kalsiyumu söker ve kabuğun soyulmasını kolaylaştırır.
Haşlanmış yumurta neden kolay soyulmaz? Taze yumurta haşlandığı zaman kolay soyulmaz. Taze yumurtalardaki küçük hava boşlukları ve yumurta kabuğunu saran ince zar nedeniyle kolay soyulmaz. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur.
Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır. Hastalığı ağır seyreden kişilerin tedavisi için hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Özellikle immün sistemi zayıf olan hamile kadınlar, çocuklar ve yaşlılar riskli gruplardır.
Yumurta Yumurta kesinlikle tekrar ısıtılmaması gereken bir besindir. Yumurta yeniden ısıtıldığında içerisindeki protein yapısı parçalanır. Haşlanmış ya da pişmiş bir yumurta tekrar ısıtıldığında zehirli bir etki yaratır ve sinidirim sistemini bozar.
Yumurta oldukça besleyici bir besin olarak bilinmektedir. Tüketilen yumurta ise bağırsak sorunu yaşan kişilerde gerekli enzimlerin üretilememesi durumunda midede şişkinlik sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Midede şişkinlik yapabilecek olan yumurta oldukça faydalı bir besin olarak da ifade edilebilir.
Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Bakterilerden ve dış kabuğundaki pisliklerden arındırmak için yıkadığımız yumurtalar aslında bu şekilde daha fazla zarar görüyor. Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor.
Sarısı ve beyazı tam pişen yumurta, kaynamış suda 6 dakika haşlanır. Yumurta güzelce haşlandıktan sonra çıkarılır ve soğuk suyun altına tutulur. Eğer daha yumurtanızın daha katı olmasını istiyorsanız, kaynar suda 8 ila 12 dakikaya kadar haşlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri