yaparım / yapmam (geniş zaman)
Sürerlik fiili TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,dil bilgisi Bir fiile -e zarf-fiil ekiyle durmak, kalmak, görmek fiilleri getirilerek oluşturulan ve süreklilik kavramı veren birleşik fiil: Gidedurmak. Bakakalmak. Yapagörmek gibi.
Birleşik fiiller, iki veya daha fazla sözcüğün bir araya gelmesi sonucunda oluşan eylemlerdir. Farklı kelimelerin birleşerek farklı bir kelimeye dönüşmesi birleşik fillerin özelliğini ortaya koyar. Bu fiiller, anlam ve biçim yönünden kalıplaşarak oluşurlar.
Basit yapılı fiil genel olarak, herhangi bir yapım eki almamış fiillerdir. Bu fiiller kök halinde kullanılabilir veya çekim eki alabilir.
Zamirlerin, varlık adlarının ve isim soylu sözcüklerin cümle içinde fiil olarak kullanılmasını sağlayan kelimelere yardımcı fiil denir. Bu fiiller -mek - mak eki almayan isimlerle birlikte kullanılır. Bu kelime isim soylu olduğu için sonuna -mek -mak eki getirilemez.
İlgili 37 soru bulundu
Yardımcı fiil veya yardımcı eylem, isim soylu sözcüklerin ve bazen de fiilimsilerin (eylemsilerin) ardından gelerek bileşik fiil oluşturan sözcük. Türkçedeki başlıca yardımcı fiiller etmek, eylemek, olmak, kılmak ve yapmak'tır.
Auxiliary verb'lerin başlıca görevi gerçek fiili olmayan cümlelere (isim cümlelerine) zaman yapısı kazandırmaktır. Bu tür kullanım Türkçedeki ek-fiillere benzer. Ayrıca soru cümlesi ve perfect zaman yapısı oluşturmakta kullanılır.
Birden fazla yargı bildiren cümle türlerine birleşik yapılı cümle denir. Bu tür cümlelerde ''ve'' ''ki' ''ile'' bağlaçları sıklıkla kullanılır. Şartlı birleşik cümlelerde ise fiillerin sonuna ''se'' - ''sa'' eki getirilir. En az bir fiil ve fiilimsiden oluşan tümcelere ise girişik birleşik cümle adı verilir.
Eylem adıyla da bilinen fiiller, yapılarına göre üçe ayrılır. Yapım eki almamış olan eylemlere basit, bir ya da birden fazla yapım eki almış olan eylemlere ise türemiş fiil denir. Birleşik fiiller ise iki ya da daha fazla sayıda kelimenin birleşmesiyle oluşur.
Herhangi bir ek almamış kelimelerin tamamı yapılarında bir değişim olmadığı için basit kelimeler grubunda yer alır. İsmin hal eklerinden birini ya da birkaçını alan kelimeler basit yapılıdır.
Yardımcı fiille yapılan birleşik fiiller
mecbur olmak, dua etmek, doğum yapmak, namaz kılmak, perişan eylemek vs.
BİRLEŞİK: yapabilmek, gelivermek, uyuyakalmak, olagelmek, düşeyazmak, kaybolmak, hissetmek, reddetmek, devretmek, başvurmak, mutlu olmak, kibar olmak, arz etmek, küplere binmek.
Geçişli fiiller belirtili ya da belirtisiz nesne alabilen fiillerdir. Bir fiilin geçişli olup olmadığı özneden sonra sorulan "ne", "neyi" ve "kimi" soruları sorularak anlaşılır: Zararlı böceklerden korumak için meyve bahçesini ilaçlayacağız. (belirtili nesne, geçişli fiil)
ya da zarf-fiil ekleri veya bu eklerin yerine kullanılabilen kip ekleriyle birleşerek özel fiil kiplerini oluşturmak (düşeyazmak, bakıp durmak vb.) ya da isimlere eklenerek onların yüklem oluşlarını sağlamak (güzel turur> güzeldir, açık ermiş> açıkmış vb.) için kullanılır.” (Delice: 2002, s.192).
Oluş Fiilleri
Zamanla meydana gelen olayları anlatırlar. Aynı zamanda oluş fiilleri nesne de almazlar. Örnek: İnsanlar, gün geçtikçe yaşlanıyorlar. (Onu yaşlanmak ifadesi olmuyor.
Ona göre oluş fiilleri cümlede yüklemin gösterdiği işin olma niteliği taşıdığı, oluşun yapana yöneldiği, herhangi bir nesneye ihtiyaç duymadığı ve dolayısıyla geçişsiz olduğu fiillerdir.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
Tezlik fiillerinde ise bunun tam tersi söz konusudur. Söz konusu eylem, çok kısa bir süre içerisinde başlar ve sona erer. Bu fiillerde, eylem ile ''vermek'' yardımcı fiili bitişik yazılır.
(Fiilimsiler, fiilden isim yapma eki aldıkları için türemiş bir sözcük olarak kabul edilirler.)
Birleşik eylemler kendi arasında üçe ayrılır. ÖRNEK: vazgeçmek, yardım etmek, hissetmek, kaybolmak, burun kıvırmak, gelebilirim, düşeyazdım… İsim soylu bir sözcük ile bir yardımcı fiilin bir araya gelmesiyle oluşan birleşik fiillerdir.
a) Girişik Cümle: Yan cümleciğin fiilimsi olduğu cümlelerdir. Örnek: Çocukların sağlıklı büyümesi için gayret gösterilmeli. Örnek: Kimsenin kalbini kırmadan görevini yaptı. NOT: Bazı cümlelerde ise fiilimsi yüklem görevindedir.
Nesne alamayan cümlelere geçişsiz fiil denir. Yani bu cümlelerde herhangi bir şekilde nesne bulunmaz ya da bulunamaz. Buna bir örnek vermek gerekirse şu cümleyi yazmak mümkün; ''Ben koşmak için dışarı çıktım.''
Çekimli eylem, fiil kökü veya gövdesine kip, zaman, şahıs ve sayı ekleri getirilerek oluşturulan eylem türüdür. Çekimli eylemler, aldıkları zaman eklerine göre basit çekimli eylem ve birleşik çekimli eylem olmak üzere iki gruba ayrılır.
Eskimiş olmakla beraber "eylemek, kılmak” fiillerini de bunlar arasında sayabiliriz. “Buyurmak" fiili de büyüklere bağlı işlerde yardımcı fiil olarak kullanılır.
Türkçede fiiller, aldıkları zaman eklerine göre ikiye ayrılır. (-dı, -mış, -er, -yor) eklerinden yalnızca birini almış olan fiillere basit çekimli eylem denir. Birden fazla zaman eki almış fiiller ise birleşik çekimli eylem olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri