Larva ve erginler bitki özsuyunu emerek beslenmektedir. Bu şekilde yapraklarda sararmalar görülmektedir. Dayanıklı patlıcan tohumu seçimi hastalık ve zararlılardan korumak için en önemli yollardan biridir.
Toprak hususunda oldukça seçici bir sebzedir. Killi topraklardan katiyen hoşlanmaz bu gibi ağır ve rutubetli topraklarda süratle kök görülür. Derin, yumuşak geçirgen, organik ve besin maddelerince tınlı topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir.
Bitkide meyvelerin dökülmesine yol açar; şiddetli enfeksiyonlarda ise bitki tamamen kurur. Sebzelerde %85'e varan düzeylerde verim kaybına neden olan kök-ur nematodlarına karşı seralarda BioAct + Velum Prime SC 400* patlıcan ilacı kullanılabilir.
Toprak İsteği: Patlıcan, uygun yetiştirme teknikleri kullanıldığı takdirde iyi özellikte herhangi bir tarım toprağında başarılı olabilir. Patlıcanın büyümesi ve gelişmesi için organik maddece zengin, pH 6-7 arasında, iyi drene olan, verimli kumlu tınlı topraklar tercih edilmelidir.
Patlıcan genellikle orta ila yüksek derecede kuraklığa dayanıklıdır. Aynı zamanda, aşırı sulu toprakları sevmez. Bu nedenle aşırı sulamadan kaçınmak gerekir. Ortalama olarak, patlıcan bitkilerinin her 3 günde bir bitki başına 1 litre suya ihtiyacı vardır.
İlgili 41 soru bulundu
Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanmalıdır; aksi takdirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Genellikle hasat sonuna gelindiği zaman hasat süresini uzatmak amacıyla, gelişmesi duraklamış olan patlıcan bitkileri 2-3 yaprak üzerinden budanır. Şerbet verilir veya azotlu bir gübre ile gübrelenir. Böylece bitkinin kuvvetli sürgün vermesi teşvik edilir.
Gübreleme : Patlıcanlar gübreyi çok sever. Patlıcan yetiştirilecek toprağın dikimden önce dekara 4-6 ton hesabı ile iyi vasıflı, yanmış ahır gübresi ve yardımcı olarak dekara fosforlu ve azotlu gübrenin yarısı dikim esnasında, azotlu gübrenin ikinci yarısı ise ilk sulamadan önce verilmelidir.
Patlıcanlar İçin En Uygun Toprak
Organik maddenin zengin olduğu toprakta, patlıcanlar uygun tekniklerle yetiştirildiği takdirde en iyi verimliliği sağlar. Toprak isteği patlıcan yetiştirmek isteyenler için PH derecesi 6-7 arasında olması başarılı sonuçları elde etmek için yeterli olabilir.
Düzenli yapılan sulamalarda patlıcan verimi artmaktadır. Toprakta bakır, çinko ve manganez uygulaması yapılmaktadır. Bu şekilde, meyve tutumu ve verimi artmaktadır. Hasat zamanı verim ve ürün kalitesi için önemli olan diğer bir faktör olmaktadır.
Patlıcanın kabuklarını soyup yemeğe göre doğradıktan sonra, tuzlu suyun içerisine alarak 15 dakika bekletin. Daha sonra suyunu süzün ve temiz kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Son adım ise pişirme yöntemidir.
Ekim işleminden olgunlaşmalarına kadar ortalama olarak 60 ila 100 gün gerekir.
Aspirinli su: Birkaç adet aspirin ile bir miktar suyu karıştırın. Aspirinler eridikten sonra bu karışımı bitkinin toprağına dökün. Bu karışım hem bitkiyi besler hem de bitkide yaşayan yaprak bitini ve böcekleri uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Patlıcanın büyüme ve gelişmesi için uygun sıcaklık değerleri 25-30°C'dir. Ilıman iklimlerde yıllık kültür bitkisi olarak yetiştirildiği için tohum ekiminden itibaren hasat devresi sonuna kadar don olmayan ve bitkinin gelişmesi ile ürün vermesi için normal olarak 15–35 °C sıcaklığa ihtiyacı vardır.
Sıcak iklim sebzesidir. Güneşli havaları çok sever. Sıcaklık 0 derecenin altına düşünce ölmektedir.
Patlıcan da biber gibi bol güneş ışığına ihtiyaç duyar. Ancak tam gölgede olmasa da, yarı gölgede istenilen verimi gösterebilecek bir sebzedir.
Dikim aralığı sıra üzeri 50-60 cm, sıra arası 70-100 cm arasında tercih edilir. Dikimden önce dekara 4-6 ton yanmış ahır gübresi ve yapılacak toprak tahlili sonuçlarına göre gerekli ticari gübrelerden verilir.
Patlıcan, bir yaz bitkisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini alır. Ayrıca bazı türleri sonbahar aylarının sonuna kadar hasat edilmeye devam eder.
Bitki artıklarının yakılması önlenmelidir.
Hasat edilen ürün artıklarının toprağa uygun zamanda karıştırılarak çürümeleri sağlanmalıdır. Bu durumda; toprağa hem organik madde ve bitki besin maddesi kazandırılacak, hem de bir sonraki ürün ekme döneminde temiz bir ekme yatağı olacaktır.
- Azotlu gübrenin 1/3'ü de yine Amonyum nitrat olarak ilk hasattan sonra verilmelidir. Domateste bitkinin ilk gelişme devresinde bitki tarafından alınan azot miktarı oldukça düşüktür. Fakat bundan sonra hızlanır. Bu nedenle azotlu gübrenin bir kaç seferde verilmesi daha yararlıdır.
Damla sulama ile gübre kullanımına başlamadan önce, fide dikim döneminde dekara 40 kg 15-‐15-‐15+Zn veya dekara 30 kg 10-‐20-‐20+Zn Süpergold Kompoze gübresi taban gübre olarak verilip toprağın 15-‐20 cm derinliğine karıştırılır. Taban gübresi hayvan gübreleri ile birlikte de uygulanabilir.
Sulama toprakta rutubetin iyi bir seviyede olması faydalı olmaktadır. Patlıcan suyu ve rutubeti sevmektedir. Ancak, fide dikimden ilk can suyundan sonra 10 veya 15 gün su verilmemesi gerekmektedir. Daha sonra, bitki isteğine göre su verilmektedir.
Bu tür saksıya ya da kalıcı yerine alınan patlıcanı, her 14 günde bir sıvı organik gübreyle besleyin. Çiçeklenme döneminde çiçeklerini elle sallayarak polenlenmesine yardımcı olarak, meyve tutmasını arttırın. Fideler 40 cm aralıklarla dikilmeli, toprak ısındıktan sonra bahçeye alınmalıdır.
Patlıcan kurutmak istiyorsanız elbette zamanlamanızın taze patlıcan mevsiminde olmasına dikkat etmeli ve havanın en sıcak olduğu günleri seçmelisiniz. Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı temmuz ve ağustos ayları, taze patlıcanların bolca ve ucuz olduğu dönemlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri