1950'li yılların başında Alan Turing'in “Makineler Düşünebilir Mi?” sorusuyla makine öğrenmesi kavramı ortaya çıkmış, Bilgisayar Bilimci ve Bilişsel Bilimci “
Bilgisayar bilimine olan katkıları
John McCarthy yapay zekanın "kurucu babalarından" biri. Alan Turing, Marvin Minsky, Allen Newell, Herbert A. Simon. McCarthy, Minsky, Nathaniel Rochester, -Claude E. Shannon ile birlikte "yapay zekayı" icat ettiler.
Alan Mathisson Turing, 23 Haziran 1912 tarihinde İngiltere'nin Londra kentinde dünyaya geldi.
Tarihçe. "Yapay zekâ" kavramının geçmişi modern bilgisayar bilimi kadar eskidir. Fikir babası, "Makineler düşünebilir mi?" sorunsalını ortaya atarak makine zekâsını tartışmaya açan Alan Mathison Turing'dir. 1943'te II.
Elon Musk ve Sam Altman, yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk endişelerinden dolayı bu şirketi kurduklarını açıklamıştır.
İlgili 40 soru bulundu
“Eskiden kripto para işindeydim ama şimdi yapay zeka (AI) ile ilgileniyorum.” Musk'ın bu Tweet'iyle birlikte son dönemdeki yapay zeka furyasını ve özellikle de kripto para dünyasındaki bazı influencer'ların bu akıma yönelmesini eleştirdiği düşünülüyor.
Elon Musk, SpaceX uzay şirketinin kurucusu, CEO'su ve mühendislik ile tasarım ofisleri şefi; erken yatırımcı, Tesla otomotiv şirketinin CEO'su ve ürün mimarı, The Boring Company şirketinin kurucusu, Neuralink, Starlink ile OpenAI'nin kurucu ortağı ve ayrıca ilk eş başkanıdır.
Yapay zeka tarihçesi
İngiltere'de New Hampshire'da bulunan Dartmouth College'da yapılan bir konferansta ''yapay zeka'' terimi ilk defa ortaya atıldı.
2015 yılında yapay zekâ alanındaki yatırımlarına başlayan Etiya, bir yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda Türkiye'nin ilk yapay zekâ ürününü pazara sundu. Türkiye ile birlikte Arap ülkeleri ve Amerika pazarına da sunulacak olan ürün kendi kategorisinde dünyada da ilkler arasında yer alıyor.
Yapay zeka uygulamaları genellikle C++ ve matematik için dizayn edilmiş MATLAB ve Lush gibi standart dillerde de yazılır. Ayrıca Haskell de Yapay zekâ için çok iyi bir programlama dilidir.
1950'li yılların başında Alan Turing'in “Makineler Düşünebilir Mi?” sorusuyla makine öğrenmesi kavramı ortaya çıkmış, Bilgisayar Bilimci ve Bilişsel Bilimci “John McCarthy” tarafından “Yapay Zekâ” terimi ilk kez düzenlenen yapay zekâ konferansı olan “Dartmouth Konferansı”nda 1956 yılında kullanılmıştır.
Yapay Zeka Neyi Taklit Eder? Yapay zeka, iletişim kurmada insanların kullandığı dil yardımını konuşma tanıması olarak gerçekleştiren yazılımdır. Yapay zeka iletişimi istatiksel olarak yapmakta, konuşma tanıma sistemini de öğrenme çerçevesi altında gerçekleştirmektedir.
Bu göz önüne alındığında, yapay zeka bilinçli olabilir, çünkü yapay zeka bizim gibi hesaplamalı sinir ağlarına sahiptir. Tıpkı bir metin mesajı ve sesli mesajın aynı bilgiyi iletebilmesi gibi, hem insan beyni hem de gelişmiş yapay zeka bilinçli olabilir.
Bu sorunun cevabı teorik olarak evettir. Yapay zeka teknolojisi hızla ilerlediğinden, insanların yapay zekalar tarafından yönetilebileceği bir sistem muhtemelen çok uzak olmayan bir gelecekte kurulabilir.
Gelecekte Yok Olacağı Tahmin Edilen Meslekler
Uzmanlara göre gelişen yapayzeka teknolojisinin beraberinde muhasebecilik, teknik yazarlık, sekreterlik, noterlik, satış danışmanlığı, emlakçılık gibi mesleklerin yok olması ön görülüyor.
Öncelikle, kontrolsüz veya yanlış kullanıldığında, yapay zeka sistemleri insanlara zarar verebilir. Özellikle, otonom silah sistemleri veya kötü niyetli saldırılarda kullanılan zararlı yapay zeka örnekleri tehlikeli olabilir. Yapay Zeka'nın ilerlemesi, birçok mesleği etkileyebilir ve bazılarını tehdit edebilir.
İlk chatbot olarak ise 1966 yılında bir MIT profesörü olan Joseph Weizenbaum tarafından geliştirilen “ELIZA” kabul ediliyor.
Yapay Zekanın Temel İşlevleri
Örneğin, bir güvenlik kamerası görüntüsündeki yüzleri tanıyarak, tanınmayan yüzleri tespit edebilir. Ses İşleme: Yapay zeka teknolojisi, ses işleme alanında da kullanılır. Sesli asistanlar, ses tanıma teknolojisi sayesinde insanların seslerini tanıyarak, talimatları yerine getirebilirler.
Kurulduğu 2017 yılını 24 girişimle tamamlayan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi'nin "Girişimler Haritası"nda bu rakam 2018'de 64'e ulaştı. Farklı kategorilerde çalışmalar yapan yapay zeka girişimlerinin de eklenmesiyle 2019'da bu sayı 75'e yükseldi.
“AI Index Report 2023″ adlı rapora göre, ABD ve Çin, yapay zeka alanında öne çıkan ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. 2013 ile 2022 yılları arasında ABD'de 4,634 yapay zeka girişimi kuruldu ve bu girişimler toplamda 249 milyar dolarlık özel yatırım aldı.
Türkiye'de yapay zekâya ilişkin ilk adım, Ordinaryüs Profesör Cahit Arf tarafından atıldı. Cahit Arf, 1959 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde “Makineler Düşünebilir mi ve Nasıl Düşünebilir?” konulu bir sunum yaptı.
Tesla ve SpaceX'in CEO'su Musk saatte 684 bin dolar kazanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri