Bu ultrasonda hastanın aç ya da tok olması fark etmiyor. Regl dönemindeyken de görüntüleme yapılabiliyor. Pelvik ultrason 15 ila 30 dakika arasında değişiyor.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
ALT ABDOMEN (PELVİK-KARIN) ULTRASON
Mesane (idrar kesesi): Mesane duvarı lokal veya genel kalınlık artışı olup olmadığı, duvardan lümene doğru uzanım gösteren bir kitle/tümör olup olmadığı ve divertikül (kesecik) açısından değerlendirilir.
Pelvik ultrason hangi nedenlerle kullanılır? Rahim, rahim ağzı, yumurtalıklar, Fallop tüpleri ve mesane ile ilgili olabilecek hastalıklar araştırılır. Ultrason muayeneleri aşağıdaki bulguların teşhisine yardımcı olur. Transvajinal ultrason endometrium (rahim iç duvarı) ve yumurtalıkları görüntülemek için yapılır.
İlgili 44 soru bulundu
Regl dönemindeyken de görüntüleme yapılabiliyor. Pelvik ultrason 15 ila 30 dakika arasında değişiyor. İşlem sonrasında sonuçlar rapor haline getiriliyor.
Doktor hasta karnına jel sürer pelvik bölge ve pelvik organlar incelenir. Genellikle 15 dakikadan daha az zaman alır. Sonucu nasıl öğrenebilirim? Sonuç işlemden hemen sonra rapor şeklinde Ultrasonografi ünitesindeki sekreterden alınabilir.
Genel Tanıtım. Kronik Pelvik Ağrı kadınlar arasında en sık görülen medikal problemlerden biridir. Göbek deliğinin altı ile leğen kemiği arasında 6 aydan daha uzun süren ağrı olarak tanımlanmaktadır. Fiziksel, zihinsel ve psikolojik yıpranma ve yorgunluğa sebep olabilir.
Pelvik bölge göbek altında karnın en alt bölümüdür. Bu bölgeden kaynaklanan ağrıya pelvik ağrı denir. Pelvik bölgede yumurtalıklar, rahim, vajina, anüs, kalın bağırsakların alt kısımları, mesane ve alt idrar yolları bulunur.
Jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi ile teşhis konulabilen yumurtalık hastalıkları, kadınlarda kısırlığın sebebi olabildiği gibi fonksiyonel kistlere ve over kanserine dahi neden olabilmektedir.
Vajinal ultrasonografi adet kanaması sırasında ya da diğer vajinal kanamaların varlığında da yapılabilir. Bunun herhangi bir sakıncasi yoktur. Hamilelik sırasında ilk trimesterdaki ultrason incelemeleri de vajinal yoldan yapılır. Jinekolojik ultrason ile rahim, yumurtalıklar ve alt karın organları değerlendirilir.
Adetin 2. veya 3. günü randevu alıp kliniğe gelmeniz gerekmektedir. Bu muayenenizde, ultrason ile yumurtalıklarınıza 'bazal ultrason' denilen ultrason yapılır.
Günümüzde birçok tıbbi cihaz ve laboratuvar tahlili olsa da hastanın anamnezi (şikayetlerinin ne zaman, nasıl başladığı) muayenesi çok ama çok önemlidir. Tabii ki şikayetleriniz olduğunda muayene olabilirsiniz ama adet bitiminin ertesi günü en uygun zamandır. Bir gece önce ilişkiye girilmemiş olmalıdır.
İlaçlı MR regl dönemindeyken de çekilebilir. Hiçbir sıkıntı olmaz.
Rahim Filmi Adetliyken Çekilir Mi
Adetliyken rahim filmi çekilmesi bazı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle adetliyken rahim filmi çekilmez. Hsg için adetten sonra birkaç gün beklenilmesi önerilir. Böylece olası enfeksiyonlar önlenmiş olur.
Rahim içi kanama nedeniyle net görüntülenemez ve işlemin tekrarlanması gerekebilir. Adetliyken kapalı ameliyat yapılır mı? Jinekoloji alanında en çok tercih edilen ameliyat yöntemlerinden biri olan kapalı ameliyat yani laparoskopinin teknik olarak adet döneminde yapılmasının bir sakıncası yoktur.
Genellikle kadınların iç üreme organları bölgesindeki ağrıya işaret etse de her iki cinsiyette de mevcut olabilir ve başka nedenlerden kaynaklanabilir. Pelvik ağrı bir enfeksiyon belirtisi olabilir veya pelvis kemiğindeki veya üreme organları hariç iç organlardaki ağrıdan kaynaklanabilir.
İdrar torbası ve bağırsaklara bağlı pelvik ağrı; Sistit, böbrek taşı, bağırsak enfeksiyonları, bağırsak tıkanması gibi nedenlerle olabilir. Pelvik ağrısı olan her hasta tüm bu nedenler açısından değerlendirilmelidir. Çünkü ayırıcı tanıda karışabilecek birçok hastalık vardır.
6 aydan fazla süren ağrılara dikkat!
Kronik pelvik ağrı hastalık değil semptomdur. Genişlemiş pelvik venler sıklıkla meydana gelen pelvik ağrıya neden olabilmektedir. Bu durum adet öncesi kötüleşir ve yürüme periyodundan sonra ya da uzun süre ayakta hareket edilen günlerde görülebilmektedir.
Pelvik enfeksiyonun en önemli belirtileri kasık ağrısı ve akıntıdır. Bu iki belirti dışında adetin düzensizleşmesi, ateş, ishal, idrar yaparken yanma, vajina içi sıcaklığın artması gibi belirtiler de olabilir. Akıntı tek başına olduğunda muhtemel tanı pelvik enfeksiyondan çok vajina enfeksiyonudur.
Pelvik ağrı pelvik bölgede altı aydan daha uzun süren ağrıların genel adıdır. Kadınların canlarını yakmaktadır. Bu ağrı ilk olarak kadının anne olma organlarında sorun yaşandığını göstermektedir. Dolayısıyla en kısa sürede uzman bir İzmir jinekolog tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.
Kronik Pelvik Ağrı Tedavisinde İlaçlar
Ağrının sebebine bağlı olarak, doktorunuz durumunuzu tedavi etmek için bir dizi ilaç önerebilir, örneğin: Ağrı kesiciler. Aspirin, ibuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar, pelvik ağrınızda kısmi rahatlama sağlayabilir.
Jinekolojik muayene, jinekolojik sağlığı değerlendirmek için yapılır Bir pelvik muayene genellikle yumurtalık kistleri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, rahim fibroidleri veya erken evre kanser belirtilerinin yakalanması için yapılan rutin kontrol muayenesinin bir parçasıdır.
Tüm bu tanımlanan patolojilerin ayırt edilebilmesi için, iyi bir Radyoloji Uzmanı tarafından kullanılan pelvik ultrason; radyasyon içermeyen, zararsız ve hızlı sonuç veren bir yöntemdir.
Ayrıca hormon tahlili adetin 2 veya 3. günü alınır. Bu hasta grubunun adetli iken jinekolojik muayeneye gelmesi gerekir. Vajinal akıntı, mantar gibi şikayetleri olan veya smear testi alınacak hastaların ise adetli değilken muayene olması gerekir. Çünkü vajinal kültür ve smear adetli iken alınmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri