Yapıcı oyunlar, bir şeyi inşa etme hedefi olan oyunlardır ve bilişsel gelişimlerine destek olur. Dramatik oyunlar ise -mış gibi oyunlar olarak bilinir. Çocuk doktormuş, öğretmenmiş gibi roller ile oyunlar oynar ve bu onların hayal gücü sayesinde iç dünyasını dışa vurmalarına yardımcı olur.
Yapı-inşa oyunları özellikle küçük çocukların tercih ettiği en yaygın etkinliktir. Nesneler arasında fiziksel olarak yeni bağlar kurma süreci ve çocukların kendi düşünceleri doğrultusunda oynamaları, çocukların yaratıcılıklarını geliştirmelerine, kendilerini yaratıcı bir biçimde ifade etmelerine olanak tanımaktadır.
Yapı-İnşa Oyunları:
Yapı inşa oyunları belli bir düzen içerisinde ve amaç odaklı oyunlardır. Özellikle küçük çocukların tercih ettiği etkinliklerdir. Yeni bir şey inşa etmek veya gerçek bir nesneyi temsil eden bir şey yaratmak amacıyla yapıcı bir şekilde oyun oynamaktır.
Birinin çıkardığı sesi diğeri hızlıca taklit edebilir. İşte bu “paralel oyun” a örnektir. Birbirinden açıkça etkilenen büyük çocuklardan farklı olarak bu yaş aralığındaki çocuklar paralel oyun oynarlar. Birbirlerinden bağımsız oynar bir görüntü sergilerler ama aynı anda birbirlerinin davranışlarını gözlemlemektedirler.
İlgili 39 soru bulundu
PARALEL OYUN (2-4 yaş): Bu evrede, çocuklar aynı ortamda oynayıp oyuncakları kullanırlar, fakat birlikte oynamazlar ve birbirlerinden bağımsız olarak oyunlarını sürdürürler.
Yıkıcı – yapıcı oyunlar : Bunlar yaratıcı oyunlardan farklı olarak, çocuğun merakını gidermeye yönelik oyunlardır. Çocuk, elindeki bütünü parçalarına ayırarak merakını gidermeye çalışır. Bütün-parça ilişkilerini öğrenirken, analiz-sentez becerilerini kazanır.
Koşma-Kovalamaca-Kapma Oyunları: Mendil Kapmaca, Esir Almaca, Ara Kestim gibi oyunlardır. Saklama-Saklanma Oyunları: Saklambaç, Yağlı Kayış, Yüzük oyunu gibi kişilerin veya objelerin saklandığı oyunlar bu başlık içinde değerlendirilir.
Çocukları hareketli ve düzenlemeli oyunlara hazırlamak için oynanan oyunlar ısındırıcı oyunlardır. Basit beden hareketleri, insan-hayvan ya da taşıt taklitleri, parmak oyunları ısındırıcı oyunlara örnektir.
Yapı inşa oyunları belirgin olarak üç – dört yaşlarında izlenmeye başlar. Çocuklar yapı inşa oyunları sırasında zihinsel olarak aktifleşir ve duyusal bilgileri yorumlamaya başlarlar.
Dramatik oyuna örnek olarak çocukların bir doktoru canlandırmaları söylenebilir. Bunun yanında dramatik oyunda bir çocuk babayı taklit edebilir. Bu gibi canlandırmalarda dramatik oyun örnekleri bulunmaktadır. Başka bir deyişle çocukların hayali bir dünya yaratmaları dramatik oyun türünü ortaya çıkarmaya yaramaktadır.
Zamana ve mekâna bağlı toplumsal ilişkilerin, hem öznesi hem de nesnesi insan olan bir süreç tarafından oluşturulduğunu iddia eden teoridir.
Bruner'a göre dil, bilişsel gelişimin anahtarıdır. Bruner oyunun uyarlanabilirlik ve kullanılabilirlik özelliklerini vurgulayarak, çocukların davranış pratikleri yaptıklarını ve bu pratiklerin de onların davranış repertuvarlarını, problem çözme becerilerini ve esnek davranma becerilerini geliştirdiğini belirtmiştir.
Smilansky, Piaget'in çalışmalarına dayanarak ve sembolik oyunun önemine dikkat çekerek 4 aşamalı oyun gelişimi modelini önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyun.
Piaget, Çocuklukta Oyun, Düşler ve Taklit'te geçici anlaşmalara dayalı kendiliğinden kurallı oyunlara odaklanmaktadır. Piaget, kendiliğinden kurallı oyunları, hem saf alıştırma oyunlarının hem de zaman zaman sembolik oyunların toplumsallaşmasının sonucu olarak değerlendirmektedir.
Senet, dünya tarihinin bilinen en eski masa oyunudur. Kökeni, M.Ö 5000 yıllarına dayanmaktadır. Oyun tahtasındaki bazı özel karelerde yer alan hiyeroglifler, çeşitli inanışlarla ilişkili olarak oyuna yön verir. Bu hiyerogliflerin değişen inanışlara bağlı olarak değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir.
İşlevsel Oyun: Bu oyun evresi gelecek oyun evrelerinin temelidir. Bu evrede psikomotor ve dil becerilerinin alıştırmalarını yapıp,çevreye tanıyarak objeleri amacına uygun kullanmaya çalışır. Yapı-inşa Oyun: Bu evrede çocuklar nesneleri nasıl kullanacağına dair araştırmaları yaparlar.
Oyunculardan biri doktorun tuttuğu sayıyı tahmin ettiğinde doktor "Aspirin!" diye bağırır ve diğer oyuncuları kovalamaya başlar. Yakalanan oyuncular da ebeye katılır ve diğerlerini yakalamaya çalışır. Sona kalan (yakalanmayan) oyuncu oyunu kazanır.
İzometrik oyunlar üç boyutlu bir ortamı iki boyutlu bir ekranda göstermek için izometrik bir projeksiyon kullanır. Bu yöntem, oyuncuların oyun dünyasını etkileyici ve görsel olarak ilgi çekici bir şekilde görmelerine ve etkileşim kurmalarına olanak tanıyan benzersiz bir perspektif sunar.
Çocuklarda sembolik oyun aynı zamanda “mış gibi oyun olarak adlandırılabilir. Sembolik oyunda nesneler, davranışlar ya da düşünceler kendi amaçları dışında başka objelere ya da insanlara yansıtılarak kullanılır. Sembolik oyuna bardaktan su içermiş gibi yapmak, bir tahtayı at gibi kullanmak gibi örnekler verilebilir.
Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu ya da sıkça kullanılan orijinal adının kısaltmasıyla MMORPG (İngilizce: Massively multiplayer online role-playing game), çok sayıda oyuncunun bilgisayarlarından veya oyun konsollarından internete bağlanarak birlikte oynadığı, oyun esnasında çeşitli karakterlere büründüğü ...
Macera oyunları, araştırma, keşif, bulmaca çözme gibi unsurları içeren, hikâyeye odaklı bir çeşit video oyunu ve türüdür. Bu terim macera filmleri ya da macera romanlarıyla doğrudan ilgili değildir.
Epistemik oyun: Bu oyun sınıflandırmasında, çocuk duyularını kullanarak bilgi edinmeye çalışır. Oyuncu oyun: Bu oyun türü, çocuğun gelişen dil dağarcığı, somuttan soyuta ilerleyen düşünce sistemi ile birlikte gelecekte olabilecekleri “mış gibi yaparak” oynaması olarak da tanımlanabilir.
Yapı-inşa materyalleri arasında bulunan blok ma- teryalleri, çocuğun yaratıcılığını kullanarak inşa ettiği; legolar, yap-bozlar, ünite blokları, plastik bloklar, ahşap bloklar, renkli bloklar gibi çeşitleri olan oyuncak- lardır (Cevher Kalburan, 2011; Phelps, 2012).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri