Ülkemizde 2005–2006 öğretim yılından itibaren yürürlüğe giren program, yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı temel alınarak geliştirilmiştir.
Oluşturmacılık ya da diğer adıyla yapılandırmacılık olarak bilinen öğrenme ve öğretme kuramıdır. Yapılandırmacılık kuramının öncülüğünü Piaget, Vygotsky ve Glasersfeld yapar. Eğitimde oluşturmacılık çocuğun konu hakkındaki kendi anlayışını oluşturmasına izin verilecek şekilde eğitilmesini söyleyen bir eğitim metodudur.
Yapılandırmacılık, 18. yüzyılda yaşamış Vico'nun yazılarında ve düşüncesinde ilk olarak ortaya çıkmış ve 20. yüzyılda Von Glasserfeld, Piaget, Vygotsky ve Bruner'in çalışmalarıyla şekillenmiş ve bugünkü yapısına ulaşmıştır.
Yapılandırmacılık, bilginin biriktirilmesi ve ezberlenmesi değil, düşünme ve analiz etme ile ilgilidir. Yapılandırmacı öğrenmede asıl olan bilginin öğrenen tarafından alınıp kabul görmesi değil, bireyin bilgiden nasıl bir anlam çıkardığıdır. Bilgi, öğrenenin varolan değer yargıları ve yaşantıları tarafından üretilir.
Her çocuk önceki bildiklerini yeni bilgilerle birleştirerek kendi anlamını inşa eder. Bu yaklaşım, öğrencilerin sadece bilgi ve becerileri kazanmaları değil aynı zamanda bilgileri yapılandırmayı ve yeni bilgiler üretmeyi, bilgiye ulaşacak yolları keşfetmeyi ve öğrendiklerini düşünmelerini amaçlamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Yapılandırmacılık; bireyin aktif olarak, öğretmen rehberliğinde bilgiyi oluşturmasını savunan bir öğrenme yaklaşımıdır. Bu çalışmada yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına göre yapılan bir uygulamanın ayrıntıları verilerek, uygulama sonucunda yapılan değerlendirme üzerinde durulmuştur.
Yapılandırmacılık, bilginin doğası ile ilgili açıklamalarda bulunan felsefi bir yaklaşımdır. Fesle-fenin inceleme alanlarından biri olan epistemolojik (bilgi teorisi) çerçevede öğrenenlerin nasıl öğrendi-ğini bilginin mutlak olup olmadığını, insanın bilgisi-nin gerçekte olan bilgiyi yansıtıp yansıtmadığını irdeler.
Her kazanılan bilgi, bir sonraki bilgiyi yapılandırmaya zemin hazırlar. Çünkü yeni bilgiler önceden yapılanmış bilgilerin üzerine bina edilir. Böylece yapılandırmacı öğrenme, var olan ve yeni olan öğrenmeler arasında bağ kurma ve her yeni bilgiyi var olan bilgilerle bütünleştirme sürecidir.
Bilgi öğrenen tarafından var olan bilişsel yapıların üzerine etkin biçimde işlenerek yapılandırılır. Birey çevreden bilgiyi edilgen almaz. Öğretmen öğrenciye yeni kaynaklar sunan, bilginin keşif sürecini kolaylaştıran kaynaktır. Öğrenmede içsel güdülenme önemlidir.
Yapılandırmacılık, bilişsel öğrenme kuramı içerisinde görülmektedir. Çiçek'e (2005) göre ise dört grupta toplanabilir. 1.Davranışçı öğrenme kuramları, 2.Bilişsel öğrenme kuramları, 3.Duyuşsal öğrenme kuramları, 4.Beyin temelli öğrenme kuramları.
Öğrenme deneyimleri yaşanan, planların esnek olduğu, öğrencilerin bilgilerini yapılandırması için uygun bir ortamı ifade eden yapılandırmacı öğrenme ortamında öğretmenin etkili rehberliği öğrenme ortamlarının öğrenci merkezli olmasına rağmen oldukça önemli görülmektedir.
Yapılandırıcı paradigmaya göre, dışarıda ve öğrenenden bağımsız bir bilgi yoktur. Bilgi bireylerin nesnelerle ilişkisinden; mekânla, kentle ilişkisinden, bireyler tarafından etkin biçimde oluşturulur. Bu yaklaşıma göre, bilgi sadece içinde bulunan duruma, koşullara ve koşullandırmalara göre varolur.
Yapılandırmacı Yaklaşım
*Öğrenen, uyarıcıların özümleyicisi ve davranışların aktif oluşturucusudur. *Eğitim Programı tümevarım yoluyla ve temel becerilere ağırlık verilerek işlenir. *Eğitim programı tümdengelim yoluyla ve temel kavramlara ağırlık verilerek işlenir, öğrenci sorunlarına göre program yönlendirilir.
Yapılandırmacı öğrenme kuramı, kökenini Jean Piaget ve Lev Vygotsky'nin çalışmalarından almaktadır.
Yapılandırmacılık, bilgiyi sabit ve dışsal bir varoluş olarak değil, yaratılan inşa edilen bir anlam sistemi olarak görmektedir (Neimeyer, 1993; Aktaran McAuliffe, Garrett, Eriksen ve Karen, 1999). Bu anlayışa göre bireyler gerçeği, sosyal ve fiziksel çevreleriyle iletişim ve etkileşimleriyle yapılandırmaktadırlar.
Yapılandırmacılık neorealistlerin ve neoliberallerin fikirlerine şüphe uyandıran bir teori olarak anlaşılmaktadır. Yapılandırmacılığın temel ilkesi, uluslararası politikanın tartışmasız fikirler, kolektif değerler, kültür ve sosyal kimlikle şekillendiği inancıdır.
Tezimde incelediğim yapılandırmacı eğitim anlayışı bilginin işleniş yönteminin belirlenmesiyle olgunlaştırılan bir eğitim anlayışıdır. Yapılandırmacı eğitimde amaç bilgi aktarmaktan ziyade bilgiyi yorumlayacak bir zihin yapısı oluşturmaktır. Edindiğimiz her bilgi içinde yaşadığımız evrenin bir parçasına aittir.
Piaget, gelişimin öğrenmeyi mümkün kılacağını ileri sürerken Piaget'nin aksine Vygotsky, öğrenmenin gelişimi mümkün kılacağını savunur. Vygotsky de tıpkı Piaget gibi, çocuğun hayata ve çevresine dair bilgisini kendisinin deneyimler sonucunda yaparak ve yaşayarak edineceğini savunmuştur.
Bu aşamalar giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme, değerlendirme olarak sıralanabilir.
Yapılandırmacı öğrenme ortamlarında öğrencilerin öğrenme süreçlerine aktif katılımını gerektiren proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, beyin fırtınası, benzetişim, drama vb yöntem ve teknikler kullanılır.
Sosyal-yapılandırmacılık, bilişin sosyal kökenini anlamı yapılandırmada bir araç olarak bireyin dilinin önemini ve kültürel olarak belirlenmiş bağlamını incelemektedir (Duffy & Cunningham, 1996). Nitekim Vygotsky (1978), bireyin öğrenmesinin özel bir sosyal çevreyi gerektirdiğini dile getirmektedir.
Bir diğer yapılandırmacı yaklaşıma göre öğretmenler, öğrencilere konuları geleneksel konu anlatım tarzıyla öğretmemelidir. Bunun yerine öğrencilerin durumları, materyali değiştirerek ve sosyal etkileşim yoluyla içeriğe aktif olarak katılabilecekleri bir şekilde yapılandırılmalıdır.
Bilişsel yapılandırmacılık, Piaget'nin zihinsel gelişim kuramı üzerine kuruludur. Pi aget'ni n görüşleri ne dayalı olan bi li şsel yapılandırmacılık, öğreneni n dünyaya i l işki n b ilgi si ni özümseme ve uyum yolu i le oluşturduğu düşüncesi ni temel alır.
Yapılandırmacı yaklaşımda öğretmen ve öğrencilerin rollerinde önemli değişimlerin olduğu görülmektedir. Yapılandırmacı kuramda öğretmen, bir otorite olarak sınıfta bulunmaz; öğretmenin asıl görevi öğrencileri gözlemek ve onları yönlendirmektir (Şaşan, 2002).
Günümüzdeki anlamıyla yapılandırmacı yaklaşımın temellerini atan ilk kuramcı olarak kabul edilen Piaget (Pritchard ve Woollard, 2010), bilişsel yapılandırmacılık isimli kuramı ile yapılandırmacılığın gelişim sürecine önemli katkılar sunmuştur (Brooks ve Brooks, 1999).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri