Kalsiyum oksit (CaO) ya da sönmemiş kireç geniş bir kullanım alanı bulunan bir çeşit kimyasal bileşiktir. Beyaz renkli,aşındırıcı ve alkalik bir katıdır.
Kirecin elde edilmesi, doğada kireçtaşı yahut kalker (CaCO3) olarak bulunmakta olan kayaçların ufalanıp fırınlarda yakılmasıyla gerçekleşir. Bu elde edilen ise sönmemiş kireçtir. Suyla etkileşime girerek sönmüş kirece dönüşmektedir.
Sönmüş Kireç Nedir? Sönmemiş kireç su ile reaksiyona girdiğinde ortama ısı vererek toz halindeki sönmüş kirece ( Ca(OH)2 ) dönüşür buna sönmüş kireç denir. Sönmemiş Kireç Nedir? Yüksek sıcaklıktaki fırınlarda ısıtılarak çıkan kirece sönmemiş kireç denir.
Sönmüş kireç: özellikler
Kalsiyum hidroksit katı bir forma sahiptir. Kristal yapıya sahip yakıcı, yanıcı, beyaz (veya beyaz-bej) bir tozdur. Suda az çözünür ama aynı zamanda higroskopiktir, yani çevreden su emer.
*Gaz absorpsiyonu (CO2 ve asidik gazlar) *Dehidrasyon; sönmemiş kireç ağırlığının % 24ü kadar nem çeker.
İlgili 25 soru bulundu
Kalsiyum oksit (CaO) ya da sönmemiş kireç geniş bir kullanım alanı bulunan bir çeşit kimyasal bileşiktir. Beyaz renkli,aşındırıcı ve alkalik bir katıdır.
Sönmemiş kireç - hem yüksek kalsiyum hem de dolomitik - Demir Çelik endüstrisindeki en kapsamlı olarak elektrik ark fırınında (EAF) ve Yüksek fırınlarda çeliği saflaştırmada kullanılır.
Sönmemiş kireç, kireç taşının yüksek sıcaklıklarda ısıtılması ile elde edilen, beyaz renkli, aşındırıcı etkisi olan katı bir bileşiktir ve su ile etkileşime girdiğinde oksitlenir ve söner. Solunması ve temas edilmesi tehlikelidir.
Kalsiyum hidroksit, sönmemiş kirece su ilave edilmesiyle elde edilen kimyasal bileşiktir. Kristal beyaz renkli toz halde bulunur. Suda çözündüğünde hamurumsu görüntü veren bir alkalidir. Geleneksel adı söndürülmüş kireç veya hidratik kireçtir.
Harç duvara iyi yapışmaz ve dökülebilir. Kireç sürüldüğü mertebeye belli bir esneklik kazandırarak onu mekanik etkilere karşı korur. Isı etkisiyle ortaya çıkan büzülme ve genleşme olaylarına karşı da belli bir elastikiyet kazandırır.
Kireç taşının içinden karbondioksit çıkartıldıktan sonra kalsiyum oksit formülünde tarım kireci gübresi elde edilmiş olur. Kalsiyum oksit (CaO), halk arasında sönmemiş kireç olarak isimlendirilmektedir.
Püf Noktası
*Sönmemiş kireci nalbur veya inşaat malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz.
Dünyada yıllık kullanım itibarıyla kireç, içilebilir ve endüstriyel su kaynaklarının arıtılmasında kullanılan kimyasallar arasında başta gelmektedir.
Kalsiyum oksidin ticari adı sönmemiş kireçtir (bazen piyasada parça veya kelle kireç tabiri de kullanılmaktadır). Kalsiyum oksit, suyla reaksiyona sokulması sonucunda kalsiyum hidroksite veya ticari adıyla sönmüş kirece dönüşür.
ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine sönmüş toz kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez. (Freeman ve Crapo 1982).
Kirecin farklı fiziksel formlarıyla (katı, toz veya solüsyon) temas, kimyasal özellikleri nedeniyle göz ve ciltte ciddi yanıklarına sebep olur. Bu yazı, göze veya cilde sönmemiş veya sönmüş kireç sıçraması durumunda su ve Diphoterine® ile müdahalenin farkını anlatmak üzere hazırlandı.
Sönmüş kireç bir bazdır.
Kireç kaymağının (kalsiyum hipoklorit) kimyasal formülü Ca(OCl)2'dir. Granül veya tablet şeklinde olan beyaz bir katıdır. Mikroorganizmaları parçalayarak yok ettiği için temizlik amacıyla kullanılır.
Kalsiyum karbonat (CaCO3) kireç taşı, kalsiyum oksit (CaO) kireç, ve kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2) sönmüş kireç olarak bilinir.
Kireçli suyun içerisinde demir, çinko, manganez, alüminyum gibi metaller de bulunduğundan kireçli sular oldukça serttir. Bu nedenle sürekli kireçli su içmek zararlıdır. Musluktan akan içme suyu olsa bile insan sağlığı için iyi değildir. Vücuda çok fazla magnezyum mineralinin girmesi ishal oluşumuna neden olur.
Sönmemiş Kireç (Kalsiyum Oksit); Yüksek saflıktaki kireç taşının paralel akışlı fırınlarımızda 900 – 1100 ° C ısıtılmasıyla elde edilen üründür.
Sönmemiş kireç, kuvvetli bazlar arasında yer alır. Kireç ph değeri kaçtır sorusuna verilebilecek cevap ise kuvvetli baz olan kirecin pH değerinin oldukça yüksek olduğudur. pH cetvelinde 0 – 7 arasında değer alan maddeler asit olarak adlandırılırken 7 – 14 arasındaki maddeler ise bazlar olarak tanımlanır.
Limon suyu: Limon suyu da kurumuş kireç lekelerini çıkarmak için etkili bir yöntemdir. Bir limonun suyunu sıkın ve lekenin üzerine dökün. Yaklaşık 10-15 dakika lekeyi bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
Kil oranı az, hafif bünyeli topraklara sönmemiş kireç (CaCO3) atılmalıdır Kil oranı yüksek, ağır bünyeli topraklara sön- müş kireç (CaO) atılmalıdır. Toprağınıza atacağınız tüm kimyasal maddelerin bir şekilde toprağımızı da kirlettiği- ni unutmayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri