Defter yaprağını ışığa tuttuğumuzu düşünelim. Işığın çoğunu geçirmez. %90'ını tutar. Yani anlıyoruz ki defter yaprağı "opak" bir maddedir.
Işığın geçmesine izin vermeyen maddelere opak (saydam olmayan) maddeler denir. Bu türden maddelerin çoğu soğurma merkezleri olarak adlandırılan özellikleri içeren kimyasal kompozisyona sahiplerdir. Maddelerin çoğu, beyaz ışık frekanslarını soğurma konusunda oldukça seçicidirler.
Aynı şekilde kağıt da opak özellikte bir maddedir. Fakat kağıdı yağladığınız durumlarda yağlı kağıt yarı saydam özellik gösterecektir.
En çok kullanılan saydam madde camdır. Camdan yapılan ayna genelde saydam değildir, ama sahne sanatlarında arkası da görülebilen yarı saydam aynalar hayalet etkisi yaratmak için kullanılır.
Örneğin buzlu cam ve yağlı kâğıt görünür ışığa göre yarı saydam maddelerdir. Üzerine düşen ışığı geçirmeyen maddelerdir .
İlgili 33 soru bulundu
Cam, su, hava ve sıvıların büyük bir bölümü (asitler, yağlar, sirke, alkol, vs.) saydam maddelerdir.
Defter yaprağını ışığa tuttuğumuzu düşünelim. Işığın çoğunu geçirmez. %90'ını tutar. Yani anlıyoruz ki defter yaprağı "opak" bir maddedir.
Işığın büyük bir kısmını geçiren maddelere saydam maddeler denir. Cam, su, hava saydam maddelere örnek verilebilir. Saydam maddeler, pencerelerde, ampullerde, gözlüklerde, otomobillerde, fotoğraf makinelerinde, dürbünlerde kullanılır.
Doğrulanmış Cevap. YARI SAYDAM.ÇÜNKÜ,ışığı birazcık geçirir asla opak olmaz çünkü opak ışığı hiç geçirmeyen maddelere denir!! Ve bunlara benzer.
Tül perde yarı saydam maddelere örnektir . Yarı saydam maddeler ışığı az da olsa geçirebilen maddelere denir .
Saydam olmayan maddeler :
→ Opak maddeler de denir. → Çimento, tahta, kağıt, mermer, taş, kurşun saydam olmayan yani opak maddelere örnek verilebilir.
Porseleni diğerlerinden ayıran en önemli özellik yarı saydam olmasıdır. Pişirimden sonra porselen çok beyaz ve yarı saydam hale gelir, ışığı geçirir. Diğer tüm çamurlar opaktır ve ışığı geçirmezler.
Gözlük camı, ışığı istenilen şekilde odaklayabilen, iki yüzeyi de işlenmiş saydam bir optik materyaldir. Sferik camlar miyopi ve hipermetropide, silindirik camlar ise astimatizmanın düzeltilmesinde kullanılır.
Aslında renksiz olan deniz suyunun mavi görünmesinin en önemli nedeni, denizin içinde bulunan azot, karbondioksit ve oksijen gibi gazlar ve minerallerdir. Güneşten yayılan beyaz ışık içinde tüm renkleri barındırır.
Işık hem dalga hem de parçacık özelliği göstererek doğada bu iki formda bulunur. Işığı tamamen geçiren maddelere saydam maddeler denir. Bu durum üzerine gelen ışığı arka tarafına geçirmek olarak en açıklayıcı halde söyleyebiliriz.
➤ Saydam maddelerin ne olduğunu öğrendik. ➤ Zeytinyağı da ışığı geçirmez. ➤ Yani zeytinyağı saydam madde değildir.
Asetat kağıdı şeffaf yapısı sayesinde pek çok alanda kullanılır.
Buzdolabı Poşeti Çeşitleri
Tüm çeşitlerin temel amacı yiyeceklerin sağlıklı bir şekilde korunmasını ve saklanmasını sağlamak olsa da kullanıcıların kullanım amaçlarının farklılığı ürünlerin çeşitlenmesini sağlar. Genellikle içerisindeki yiyeceklerin dondurulduğunda görülmesi amacıyla saydam şekillerde üretilir.
Şeffaf dosyalar transparan yapılarıyla; poşet dosya, gömlek dosya ya da föy dosya olarak da adlandırılır ve yaygın kullanıma sahiptir.
Sıvı sabunlar, saydam, tortusuz ve akıcı olmalıdır.Sıvı sabun üretiminde, koko yağı, hurma çekirdeği yağı ve hint yağı kullanılır.
Elmas, saf karbondan oluşmuş kristalize bir mineraldir. Mükemmel bir iletken olan elmas, aynı zamanda ısı yansıtıcısı ve en saydam maddedir.
Çoğunluğu saydam yapıdaki süte opak beyazlığını veren, yüzde 3,5 oranındaki kütlesi ile suda askıda bulu- nan proteinlerdir. Proteinler, uzun ve zincir benzeri yapısı olan karmaşık moleküllerdir.
✔Ağaç opak maddedir. Çünkü opak maddeler ışığı geçirmez. Ağaç da ışığı geçirmediğinden opak madde olarak kabul edilir.
17 -İnsan vücudu saydam olmayan bir özellik taşır.
Buzlucam, defter yaprağı, şeffaf poşetler, ışıklandırmada kullanılan kapaklar yarı saydam maddelere birer örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri