Doğal olarak var olduğu bilinen tek saf demir, düşmüş meteorlardan gelir. Çoğu demir, demirin diğer elementlerle birleşmesiyle oluşan minerallerde bulunur. Demir oksitler en yaygın olanlardır. Dünyanın yüzeyine yakın en yüksek demir içeriğine sahip mineraller, demir cevherleri olarak bilinir ve ticari olarak çıkarılır.
Doğada köken ve oluşum
Demirin Dünya gibi kayalık gezegenlerdeki bolluğu, Ia tipi süpernovaların patlamamalarıyla yüksek miktarda demir açığa çıkmasıyla oluştuğu düşünülmektedir.
Yine Biz, [size] içinde hem çok korkunç bir güç hem de insanlar için birçok yarar bulunan demiri indirdik ﺪﻳﺪﳊﺍ ﺎﻨﻟﺰﻧﺍ . [Bütün bunlar] Allah'ın görmedikleri halde, kendisine ve elçile- rine yardım edenleri ortaya çıkarması içindir. Allah, kuşkusuz çok kuvvetli, çok güçlü olandır. [el-Hadid, 57/25].
Demirin Hammaddesi Nedir? Demirin ana hammadde kaynağı, doğada bulunan demir mineralleridir. Bu mineraller, demirin doğal hallerini temsil eder ve çeşitli bileşenlere sahiptir. Hematit (Fe2O3) ve manyetit (Fe3O4) bu mineraller arasında en yaygın olanlarıdır.
Cenab-ı Hakk'ın insanoğluna en büyük ikramlarından biri demirdir. Kuran-ı Kerim'de “demir” anlamında “Hadid” suresinin olması, onun önemine bir işaret olarak görülebilir. “Altın” anlamında “Zehep” diye bir sure olmaması, demirin altından daha da değerli olmasına bir işaret gibidir.
İlgili 24 soru bulundu
Demir çelik sektörünün ana hammaddesi demir cevheridir. Bir madenin cevher olarak değerlendirilebilmesi için işletilmesi ve kullanılmasının ekonomik olması gerekmektedir. Çelik sanayisinde kullanılan demir cevherlerinin harman tenörünün en az %57 Fe olması arzu edilmektedir.
Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya dünya demir cevheri üretiminin yaklaşık %80'ini gerçekleştirmektedir. Büyük demir rezervlerinin yanı sıra, ülkemizde ve diğer ülkelerde değişik tenör ve mineralojik yapıda demir rezervleri bulunmaktadır.
Demir. Türkiye'nin birçok yerinde çıkarılan bir madendir. Demir çıkarımının %80'ini Doğu Anadolu bölgesi içerisinde kalan Divriği sağlar.
Dünyada elli kadar ülkede demir cevheri üretilmektedir. Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya dünya demir cevheri üretiminin yaklaşık %80'ini gerçekleştirmektedir. Büyük demir rezervlerinin yanı sıra, ülkemizde ve diğer ülkelerde değişik tenör ve mineralojik yapıda demir rezervleri bulunmaktadır.
Demir balya fiyatları ile inşaatlarda kullanılan mal ve hizmetlerin daire metrekare fiyat hesaplama için de kullanılabilecek ortalama çubuk demirin ton fiyatı 20,79 TL/kg ve 1 ton olarak 20790 tl dir.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Allah, gökleri, yeri ve bu ikisi arasında olanları ancak hak ile ve belirlenmiş bir süre (ecel) olarak yaratmıştır. Gerçekten, insanlardan çoğu Rablerine kavuşmayı inkar ediyorlar. Secde Suresi, 4. ayet: Allah; gökleri, yeri ve ikisi arasında olanları altı günde yarattı, sonra arşa istiva etti.
Kur'an'da Hadîd Sûresi'nin 25. âyetinde “enzelnâ el-hadîd” ifadesi geçmektedir. Bu ifade literal anlamda “demiri biz indirdik” şeklinde tercüme edilmektedir.
Demir ve çelik üretiminin başlangıcı ilk çağlara kadar uzanmaktadır. Demirin elde edilmesi muhtemelen milattan 1.000 yıl kadar önce dünyanın çeşitli noktalarında (Batı Afrika, Güneydoğu Avrupa, Güney Hindistan, Çin) eş zamanlı olarak “keşfedildi”.
Kandaki demir oranı düşük olduğu zaman alyuvar üretimi azalır ve sonuç olarak hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
Genel değerlendirmeler. Sistematik olarak demir üretimi ve demir aletler kullanımı Anadolu'da yaklaşık olarak MÖ 2. bin civarında başlamıştır. Hindistan'ın Ganj Vadisi'nde yapılan son arkeolojik araştırmalar en eski demir işçiliğinin MÖ 1.800 yılına ait olduğunu göstermiştir.
Brezilya ve Avustralya dünyada en büyük demir cevheri rezervine sahip ülkelerin başında gelmektedirler. 180 milyar ton dünya demir cevheri rezervinin yaklaşık % 35'i bu iki ülkededir. 2003 yılında entegre demir-çelik tesisleri için dünyadaki bu rezervlerden 1.2 milyar ton demir cevheri üretimi gerçekleştirilmiştir.
Kuzey Brezilya'daki Para eyaletinde bulunan Vale'nin sahip olduğu Carajas madeni, Aralık 2012 itibariyle 7.27 milyar ton kanıtlanmış dünyanın en büyük demir cevheri madenidir.
Türkiye'nin Brezilya ve Hindistan'dan İthal Ettiği Demir Cevherinde Önemli Artış Kaydedilmektedir. Türkiye'nin demir cevheri ithalatı, Brezilya ve Hindistan'dan ithal edilen yüksek miktarlardaki artışla Ağustos ayında canlılık kazandı.
Demir minerali en fazla; et, yumurta sarısı, dalak, karaciğer, böbrek, kuru meyveler, fındık, hurma, koyu yapraklı sebzeler, tahıllar, pirinç, midye, istiridye, armut, fasulye, kabak, maden suyu, badem, pancar, tavuk, mısır gevreği, balık, şeftali, kahve gibi gıdalarda bulunur.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Çelik yapmak için, demir cevheri, safsızlıkların giderildiği ve karbon ilave edildiği fırınlarda ısıtılır ve eritilir. Yüksek fırınlar, çelik yapmak için bazı hurda çelikle birlikte esas olarak hammadde (demir cevheri, kireçtaşı ve kok) kullanır, oysa Elektrik Ark Fırınları çoğunlukla hurda çelik kullanır.
Ülkemizin yıllık demir ihtiyacının 4 milyon tonluk kısmı yurtiçi kaynaklardan sağlanmakta, geri kalan kısmı için yılda yaklaşık 150-200 milyon dolar döviz ödenerek ithalatla (tüvenan cevher) karşılanmaktadır. Demir ithalatının büyük bir kısmı da hurda demir olarak yapılmaktadır.
Kaynama noktası ise 3134K (2861°C veya 5182°F) olarak bilinir. Demir, en çok kullanılan ve en ucuz metaldir. Parlak, sünek, dövülebilir ve gümüş grisi bir metaldir.
Ülkemizin işletilebilir demir rezervi miktarı 122 milyon ton olarak tespit edilmiştir (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, 2020). 2018 yılında Türkiye'de 15,7 milyon tonluk yıllık üretim kapasitesi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri