1960'lı yıllarda ortaya çıkan ve Ferdinand de Saussure'ün (ö. 1913) dil bilimsel çözümleme yöntemini model alan Yapısalcılık, özellikle felsefe, psikoloji, antropoloji, tarih, sosyoloji, davranış bilimleri ve edebiyat eleştirisi gibi alanlarda kullanılan bir yaklaşım biçimidir.
Almanca'da yapı, bünye anlamına gelir. Wilhelm Wundt, hem psikolojinin hem de psikolojide ilk yaklaşım olan yapısalcılığın kurucusudur.
Psikoloji biliminde yapısalcı yaklaşımın en önemli temsilcileri W. Wundt ve Titchener'dir.
Yapısalcılık ise, bilinçli tecrübelerimizi oluşturan en temel unsurlardan olan duyum ve algıların incelenmesi şeklinde tanımlanabilir. İçebakış yöntemi ilk defa W. Wundt ile ortaya çıkmamıştır. Bu yöntemin kullanımı Sokrates'e kadar uzanmaktadır.
Claude Lévi-Strauss'un kendi ismi ile bütünleşmiş yapısal antropoloji anlayışını temellendirdiği bu eseri, çeşitli yazıların derlemesinden oluşmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Franz Boas (1858-1942) modern antropolojinin kurucusu ve antropolojideki bütüncü yaklaşımı kişiliğinde barındıran öncü bilim insanıdır.
Levi-Strauss'a göre, biz öncelikle bilinç değil de, dilin, kültürün ve eğitimin ürünü olan toplumsal yaratıklarız. Felsefeyi çokça meşgul eden özne-nesne ayrımı üzerinde hiç durmayan Levi-Strauss, yapısalcılığın bir bilim olduğunu söyler.
Yapısalcı Marksizm, Marksizmin yapısalcılık felsefesi ışığında yeniden yorumlanması. Kuruluşu ve kuramsal şeklini almasında Louis Althusser öncü isimdir. Nicos Poulantzas ve Ernst Bloch Yapısalcı Marksizmin diğer önemli isimleridir.
Alan Adı: Kuram, Model ve Yaklaşımlar: Genel Psikoloji.
Wundt psikolojisi doğa bilimlerinin deneysel yaklaşımlarını özellikle de fizyologların kullandığı uygulamalrı kullanmayı hedeflemiştir. Wundt'çu psikolojinin ana konusunu tek kelimeyle anlatmak gerekirse bilinç denebilir.
Dili bir göstergeler sistemi olarak gören ve dilin kendi iç kurallarına göre işleyişini kabul eden Yapısalcılık Kuramı; metni oluşturan parçaları kendi anlam dizgesi içinde kabul eder ve onun dışında kalanları (yani, kelimenin tarihsel, dilsel, sosyolojik ve psikolojik göndermelerini) hesaba katmaz.
Yapısalcılık dışsal, evrensel bir gerçekliğin varlığını reddetmemekle birlikte, insanların bu gerçekliğe nesnel, evrensel bir biçimde kültürel olarak belirlenmeksizin ulaşmalarının mümkün olmadığını savunur.
Yapısalcılara göre, insanların dışında bir nesnel dünya vardır; ama antropologun bakması gereken, bu nesnel dünya ya da insanın bu nesnel dünyayi nasıl kavramsallaştırdığı değil, ona ilişkin olarak oluşturduğu zihinsel kategorileri birbirleriyle ilişkilendiriş tarzıdır.
Yapısalcılık, 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan ve insan zihninin yapısını iç gözlem ve gözlem yoluyla anlamayı amaçlayan bir psikoloji ekolüdür. Yapısalcılara göre insan zihni, üzerinde çalışılabilecek ve analiz edilebilecek temel unsurlara ya da “yapılara” ayrılabilir.
İnşacılık, uluslararası ilişkiler teorilerinde rasyonalist ontolojik temeli eleştiren bir teoridir. İnşacı teoriyi benimseyenler, "fikirler" ile uluslararası sistem içindeki devlet ve devlet dışı aktörleri etkileyen tehditler, korkular, kimlikler ve diğer gerçeklik algısı etkenlerinden bahsetmektedir.
Yapısalcılığa göre, dünya ancak şeylerin, olguların, anlatıların bilinçli ya da bilinçdışı yapısal örüntüleri aracılığıyla açıklanabilir. Oysa ki, Jean Piaget'e göre, yapısalcılık, beraberinde pek çok felsefi sonucu getirmekle birlikte, bir öğreti ya da kuram değil, yalnızca bir yöntemdir.
İnceleme konusu olarak yapıyı temel alan Yapısalcılık, yapıların işlerlik kazanmasını sağlayan kurallar bütününe odaklanır. Yapı, ögeleri birbirine ve kendisine belli kurallarla bağlı olan ve bu tekil birimler arasındaki karşılıklı ilişkileri yansıtan sistemli bir bütündür.
Yapısal İşlevsel Kuram, en etkili standart sosyoloji kuramlarından biridir. Bu kuram toplumu alt sistemlerden veya parçalardan meydana gelen, işleyen bir bütün olarak kabul eder. Her alt sistemin kendine has fonksiyonu olduğuna inanır, parçalar arasında karşılıklı bir bağımlılık ve etkileşim olduğunu öngörür.
Amerikan yapısalcılığı veya Amerikan Dilbilim Okulu olarak ortaya konulan bu okulun başlıca temsilcileri arasında bulunan F. Boas, kültür ve iktisat alanında üzerinde araştırmalar yapılan toplulukların dillerinin de incelenmesi lüzumuna inanan ve başkalarını da inandıran bir isimdir.
Yapısal analiz, bir yapı üzerindeki yüklerin ve iç kuvvetlerin etkilerinin hesaplanması ve belirlenmesi sürecidir., bina veya nesne. Yapısal Analiz, yapı mühendislerinin yük yollarını ve yüklerin mühendislik tasarımları üzerindeki etkilerini tam olarak anlamalarını sağlamak için özellikle önemlidir..
Levi Strauss aslen Bavyera, Almanya doğumludur, Aşkenazi Yahudi Kökenlidir.
Modern antropolojinin babası olarak bilinen Fransız akademisyen Claude Levi-Strauss hayatını kaybetti. Fransız entelektüeli ve modern antropolojinin babası olarak düşünülen Claude Levi-Strauss'un 100 yaşında öldü.
Nermin (Aygen) Erdentuğ (d. 25 Aralık 1917, Malta - ö. 26 Haziran 2000), Türk antropolog. Türk üniversitelerinde etnoloji alanında doçent unvanını alan ilk bilim insanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri