Okumak, Atatürk'ün hayatında her zaman bir tutku olmuştur. Bu tutku, O'nu askeri ve sivil hayatında geniş bilgi ve kültürle donatmıştır. Bu bilgi ve kültürün kay nağı olan kitap ve kütüphane O'nun günlük hayatında daima önemli yer tutmuştur.
Çalıkuşu romanı Atatürk'ün çok sevdiği edebi eser olarak bilinir.
O günlerde tuttuğu anı defterinde gece uyumadan önce ya da sabah kahvaltısından sonra saat 08.00–10.00 arasında kitap okuduğunu belirtmektedir.
Atatürk'ün okuduğu kitapları bu özelliğiyle değerlendirerek 24 ciltlik bir eser haline getiren Anıtkabir Derneği'nin Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar başlığı altındaki eserinden de anlaşıldığı üzere hayatı boyunca 3997 kitap okuduğu görülmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
İlgili 20 soru bulundu
Fikriye Hanım ya da ölümünden sonra nüfus kayıtlarına geçen adıyla Zeynep Fikriye Özdinçer (1887; Yenişehr-i Fener - 31 Mayıs 1924; Ankara), Mustafa Kemal Paşa ile ilişkisi ve Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara'da Milli Mücadele karargâhındaki hizmetleri ile bilinen tarihî kişiliktir.
Annesi Zübeyde Hanım, 1857 yılında Selanik'in batısındaki Langaza'da çiftçi bir ailede doğmuştur. Annesinin kökeni ise Karaman'dan Rumeli'ye gelen Türkmenlerdendir.
Atatürk en çok tarih kitabı okurdu
Atatürk'ün okuduğu kitaplarda en sık rastlanan konular şöyle: 101 tarih, 20 dil, 8 edebiyat, 8 sözlük ve 7 siyaset bilimi. Tarih kitaplarının birçoğu genel tarih alanında.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kıyafetlerini diken bir ustanın torunu olan Levon Kordonciyan nam-ı diğer Altın Makas, “150 yıldır terzilik mesleğimizde; doğru yolumuzdan şaşmadan ve insanları üzmeden dört kuşaktır bugünlere geldik” dedi.
Çalıkuşu'nun yanı sıra Jean Jacques Ruosseau'nun Toplum Sözleşmesi ve Ziya Gökalp'in Türkçülüğün Esasları da Atatürk'ün en sevdiği kitapları arasında yer alıyor.
Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 9'u 5 geçe, İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda öldü. Vefat etmişlerdir.
Dolmabahçe Sarayı'nda 10 Kasım 1938 sabahı saat dokuzu beş geçe, insan için değişmez kanun, hükmünü uyguladı. Mustafa Kemal Atatürk aramızdan ayrıldı.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
CESARET,GÜÇ,GURUR VE UYUMUN SİMGESİ….
Cumhuriyetin aydınlık yüzünü temsil eden, Atatürk'ün en sevdiği çiçek kasımpatı'dan oluşan bembeyaz bir buket. Bu özel günü coşkuyla kutlamak, Cumhuriyetimizin temel değerlerine bağlılığımızı göstermek ve geleceğe dair umutlarımızı paylaşmak için bir fırsattır.
Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin
Eğitimci yazar Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu eseri, Atatürk'ün en sevdiği kitapların başında gelir. Hatta Çalıkuşu Atatürk'ün başucu kitabıdır.
Bir diğer özelliği de takım elbiselerini kendi tasarlayarak, zevk sahibi olduğunu belli etmesiydi. Gömlek seçimlerinde beyaz, krem ve bej hâkimdi. Koyu renk gömlek giymeyi sevmez, hep açık renk giyerdi. Her gömleğinde isminin baş harfleri bulunan armalarını mutlaka kullanırdı.
Sabah kahvaltısında; çay, kahve içiyor, fazla bir şey yemiyordu. Soğuk ayranla, bir dilim ekmek yerdi. Bazen bir kâse yoğurt yer, sonra sütlü kahve içerdi. Öğle yemeği: Bir iki dilim ekmek yerdi.
- YouTube. Atatürk; gökten indiği varsayılan diye tabir ettiği Kur'an-ı Kerim'i insanlar okuyup, manasını anlasın ve ne kadar boş bir kitap olduğunu görüp peşinden gitmekten vazgeçsinler diye Türkçeye çevirttiğini açıkça dile getirmiştir.
Atatürk'ün köpeği Foks'un doldurulmuş hâli, Anıtkabir'de yer alan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde bulunmaktadır.
Atatürk'ün ölümünden bir buçuk yıl kadar önce kendi eliyle yazdığı geometri kitabını basmak, 3. Dil Tarih Kurultayı'nın hemen akabinde ortaya çıkan bir fikirdi. GEOMETRİ, çağdaşlığın yolunu açarken bilimsel alanda da yapılan önemli çalışmalardan biri oldu.
Hasan Rıza Soyak Atatürk'teki çocuk sevgisini şöyle dile getirmektedir: “Atatürk çocukları çok severdi. Onun dilinde çocuk 'sevgi' demekti. Sevdikleri hangi yaşta olursa olsun 'çocuk' diye seslenirdi. Kendisinin çocuğu olmamıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri