Otomatik Arabayı Park Etme Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
Ayağınız frendeyken vitesi “P”den “D”ye getirin. Eğer frene basmıyorsanız bu aşamada vites değişimi yapamazsanız. Ardından sağ ayağınızla gaza basın. İşte, park halindeki aracı kaldırmak bu kadar kolay!
D: Sürüş moduna geçmek için kullanılır. R: Geri vitesi ifade eder. P: Park halinde tercih edilmesi gereken moddur. N: Vitesi boşa almak için kullanılır.
Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli. Sonrasında ayak frenden çekilip sadece el freni ile dururken P konumuna vites alınmalı.Böylece vites dişlileri zarar görmez ve şanzımana boşa yük binmez.
Yarı otomatik vitesli bir araç kullanan sürücü, bu güç aktarımını debriyaj pedalı yerine P, R, N ve D kollarını kullanarak yapar. Bu işaretler aynı zamanda aracın yarı otomatik vites sistemine sahip olduğunun da bir göstergesidir.
İlgili 17 soru bulundu
Yarı otomatik vites, aracın otomatik şanzıman ve manuel şanzıman ile donatıldığı anlamına gelir. Sürücü, direksiyon kolonunda bulunan vites kolunu kullanarak vitesler arasında geçiş yapabilir. Bu tip şanzıman, tam otomatik şanzımanlarda mümkün olmayan, sürücünün manuel olarak vites değiştirmesine izin verir.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Park pilotları, yarı otomatik ve tam otomatik olarak ikiye ayrılır. Yarı otomatik sistemlerde vites ve fren pedalı gibi aksamların sürücü tarafından kullanılması gerekebilir. Otomatik park pilotlarında ise bir tuş ya da akıllı telefon ile verilen komut, park işleminin gerçekleşmesi için yeterlidir.
Otomatik viteste P, “Park Ayarı” anlamına gelen dişli ayarıdır. Vitesi P harfine aldığınızda, şanzıman dişlileri kitlenir ve aracınızın tekerleklerinin ileri ya da geri dönüşü engellenir. Otomatik viteste P, aracınızı park etmek ya da sabitlemek istediğinizde kullanmanız gereken bir ayardır.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Yokuşta duraklama esnasında aracın frenine tam basılı halde tutulmalıdır. Kalkış anında ise vites D konumuna getirilmeli ve gaza basılmalıdır. Bu yöntem kullanılarak aracın yokuşta geri kayması önlenir ve kavrama sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanır.
3.5. Otomatik Vites Araba Nasıl Durdurulur? Otomatik araçlarda debriyaj pedalı bulunmadığından durmak için sadece frene basılması yeterli oluyor.
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Otomatik Viteste N Ne Demek? Manuel viteski boş ne demekse otomatik vitesteki N de o demektir ve "Nötr" kelimesinin baş harfini ifade eder. Yani araç kısa süreliğine durmuşsa vites N konumuna getirilmelidir.
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
Aracın park edilmesi adına uygun bir yer bulunması, aracın park asistanı tarafından park edilmesi için yeterlidir. Park yeri bulup, ardından da park asistanı tuşuna basıldığında araç park etme işlemini otomatik şekilde yapacaktır. Park asistanı, 36 km'ye kadar hareket halindeyken uygun park yeri bulmaya çalışır.
Otomatik park sistemi; aracı sorunsuz bir şekilde park etmeye yarayan sisteme denir. Daha çok yeni nesil araçlarda ön plana çıkan bu sistem, ultrasonik sensörler ile park alanının boyutlarını ölçerek aracın park edilmek istenen yere sığıp sığamayacağını belirler.
İki araç arasında makul boşluğu belirledikten sonra, gözünüz devamlı dikiz aynasında, ayağınız da frende hizanızı belirleyin ve arka lastiklerinizi öndeki araç tamponuyla hizaladıktan sonra mümkün olan en dar açıyla geri manevra yaparak aracınızı sakince park edin. Hepsi bu kadar.
Aracı geri vitese alın ve boş alanı ortalayacak şekilde aracınızı konumlandırın. Ardından aynalardan arkanızı takip ederek ve ayağınızla freni kontrol ederek yavaş yavaş geri gidin. Park ettiğinizde iki yanınızdaki araçların kapılarının sorunsuz bir şekilde açılmasını sağlayacak mesafeyi bıraktığınızdan emin olun.
Vites üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini, bu harflere bağlı olarak yapılacak bazı hareketleri bilmek ve uygulamak otomatik vitesli araba kullanmak için yeterli. D, 2 ve L pozisyonları dışında vites konumu değiştirirken mutlaka frene basmak gerekiyor.
Otomatik vites harfleri
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
OTOMATİK VİTES ARABAYI KAPATMA; N ye al, el frenini çek, ayak frenini bırak-bas, P ye al. 💯 - YouTube.
Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir. Yani N pozisyonu düz vitesli araçlardaki boş vitesin karşılığıdır.
P konumu araç park halinde el freni çekilmese bile hareket etmesini önler. P konumunda vitesin kilitlenmesi aracın hareket etmesini önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri