Kaşınan yara enfeksiyon kapmış olabilir
Bu yüzden yaranın çok yakından takip edilmesi gerekmektedir. Yara kenarlarında artan kızarıklık, küçük su toplamaları, yanma ya da iltihap benzeri oluşumların görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Cildimizin altında hassas sinirler vardır ve cildimizde bir tahriş olduğunda tepki verirler. Yara iyileşme sürecinde bu sinirler, omuriliğe cildin uyarıldığını bildirir. Beyin bu sinyalleri kaşıntı olarak algılar. Bu sinirler ayrıca vücudun bir yaralanmaya tepki olarak saldığı histamin gibi kimyasallara da duyarlıdır.
İlgili 42 soru bulundu
FUCİDİN H, enfeksiyonun eşlik ettiği veya enfeksiyon riski taşıyan kontakt dermatit veya atopik dermatit dahil olmak üzere dermatit (genellikle enflamasyon, kızarıklık, kabuklanmış yara ve kaşıntı ile seyreden ve alerjik kaynaklı da olabilen ekzema tipi deri hastalıkları) tedavisinde kullanılır.
Bize en çok sorulan sorulardan biri kolonya kaşıntıya iyi gelir mi? Hayır, kolonya veya kolonyalı mendil gibi ürünler kaşıntıya iyi gelmez, tam tersi kaşıntının ilerlemesine cildin tahriş olmasına yol açabilir.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Gece kaşıntısının geçmesi için kaşınan yerlere buz sürmek ya da soğuk suyla yıkamak faydalı olabilir. Diğer yandan doktorlar tarafından verilen alerji ilaçları da kaşıntının tedavisinde kullanılabilir. Hastalığa bağlı olarak ilaçlar değişebileceğinden mutlaka uzman bir doktorla görüşmekte fayda vardır.
C vitamini kaynağı olan limon, antioksidan bir besindir. Limon suyu, ciltte oluşan alerjik kaşıntıyı giderme konusunda etkili olabilir. Kaşıntıyı gidermek için bir miktar limon suyunu sodayla karıştırmalısınız. Karışımı bir pamuk yardımıyla, kaşınan yere sürüp masaj yapabilirsiniz.
Talk pudrası pisliklere ve yaralara serpilir. Özellikle de küçük çocuklara banyodan sonra uygulanır. Bu işte kullanılan talk eczanelerde genellikle paketle satılır ve delikli kutulara konularak bölgeye serpilir. Hoş bir koku vermesi için de içine kokulu maddeler de katılır.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir.
Yaygın olarak kuru cilt ve olumsuz hava koşullarından kaynaklanabilir. Egzama, sedef hastalığı, uyuz, suçiçeği, folikülit ve böcek ısırıkları bacaklarda döküntü, kaşıntı ve kabarma oluşturabilir. Bununla birlikte dolaşım sistemi bozuklukları ve birtakım hastalıklar dolaylı olarak bacaklarda kaşıntıya neden olabilir.
Kaşıntının olduğu bölgeyi rahatlatmak için sodayla limon suyunu karıştırmalısınız. Hazırlanan karışımı bir pamuk yardımıyla kaşınan bölgeye sürüp bekleyin. Limonlu sodalı karışım sayesinde kaşıntınız dakikalar içinde iyileşecektir.
Elma sirkesi, sivrisinek ve böcek ısırmalarına karşı hem kaşıntıyı hem de acıyı azaltmak için kullanılabilir.
Kaşıntının önüne geçmek için özellikle saça zeytinyağı masajı yapılabilir. Bu sayede bireylerin kaşıntıları kısa sürede önlenir. Ayrıca ılık bir duş veya buhar banyosu da vücudu rahatlatacaktır. Eğer vücutta kaşınan nokta aşırı derece de rahatsız edici ise o zaman sprey kullanılabilir.
Açık yaralar ve muköz membranlar ile temasından kaçınılmalıdır.
FİTO, epitelin yenilenmesini gerektiren deri dokusu rahatsızlıklarının topikal tedavisinde kullanılır. Cilt dokusunun yenilenmesi işleminin değişik nedenlere bağlı olarak yavaşladığı ya da değiştiği olgularda (yaşlılık, çeşitli kozmetiklerin oluşturduğu lezyonlar, karın çatlakları ve meme başı çatlakları) endikedir.
Fucidin'in etkin maddesi olan Fusidik asit; Fucudium cuccineum kültüründen elde edilen bir antibiyotik olup bir çok gram-pozitif organizma üzerinde güçlü antibakteriyel etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri