Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer. Zamanla yara izi ten rengine döner. Başlangıçta hissedilen sertlik yumuşar ve daha düzenli hale gelir, ancak iyi veya kötü mutlaka bir iz kalır. Bir yara izi oluştuğunda izin zamanla değişeceği bilinmeli ve sabırlı olunmalıdır.
Birkaç ay içinde kızarıklık pembe renge döner ve 6-12 ay içinde iz cilt rengine solar, belirsiz bir görünüm kazanır. Eğer yanık ciltte derin bir tahribat yapmışsa iz bırakarak iyileşecektir. Tüm izlerde olduğu gibi yanık izlerini de tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.
Yara izi travma, cerrahi, düşme, kesme, yanma gibi etkenlere bağlı oluşur. Cerrahilerde mutlaka kesilen her yerde iz kalır ancak ameliyatlarda bu izler saklamaya ya da en aza indirilmeye çalışılır. Aslında tamamen yok edilemez ancak görünürlüğü azaltılır, fark edilmeyebilir.
E vitamini, kakao yağı kremi, silikon jel, soğan özü ürünleri ve vaseline ve aquaphor gibi çeşitli cilt bakım ürünleri gibi topikal uygulanan tedavilerin uygulanması yara sonucu oluşan iz görünümünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
Yaranın boyutuna ve derinliğine bağlı olarak değişmekle birlikte, yanık izlerinde tam iyileşme ortalama 6 ayda tamamlanır. Bu süre sonunda geriye açık beyaz veya pembe renkte yanık izi kalabilir, yine yanığın seviyesine bağlı olarak deride girintili çıkıntılı bir görünüm ortaya çıkabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Çukur yara izleri dolgusu, deri altına uygulanan bir işlemdir. Derinin hangi katmanına uygulanacağı, yaranın türü, derinlik ve genişliğine bağlı olarak muayene sırasında belirlenir. Doğrudan yara izine enjekte edilen hyalüronik asit ile dolgu işlemi tamamlanır.
2.Derece Yanık
Deride kabarcıklar ile birlikte orta şiddetli ağrılar vardır. 2. Derece Yanıklar deride yara izi bırakabilmektedir.
Yara izi tedavisinde genellikle lazer ve zımpara işlemleri yani mekanik olarak iz olan bölgeyi aşındırma şeklinde tedaviler uygulanır. Bunun yanı sıra kişinin kendi kanından elde edilen PRP (Platelet rich plasma) uygulaması ile yara izi tedavi edilir. Akut dönemde silikon ve iz kremleri işe yarayabilir.
Hangi nedenle olursa olsun hangi yöntemle yara kapatılırsa kapatılsın onarım bölgesinde bir tamir süreci başlar. Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer. Zamanla yara izi ten rengine döner. Başlangıçta hissedilen sertlik yumuşar ve daha düzenli hale gelir, ancak iyi veya kötü mutlaka bir iz kalır.
Kimyasal peeling, zımparalama ya da tıraşlama olarak bilinen teknikler yaralı dokunun soyulmasını ve vücut tarafından yeniden yapılmasını sağlayarak yara ve yanık izlerinin ortadan kalkmasını sağlar. Daha hafifi yara ve yanık izlerinde ise lazer ile cilt yenileme uygulamaları yapılabilir.
Lazer ile yara izlerinin tedavisi mümkündür. Günümüzde lazer ile yara izlerinin tedavisinde en çok kullanılan lazer fraksiyonel lazerdir. Karbondioksit lazer ve erbium yağ lazer türleri ise fraksiyonel lazer uygulamalarında en çok tercih edilen lazer türleridir.
Yaralanmanın meydana geldiği ilk günü takip eden 11-14 hafta içinde cilt yüzeyi, %80 oranında eski haline kavuşabilir. Açık yaranın tamamen iyileşmesi birkaç yılı bulabilir. Genellikle cerrahi kesintilerin iyileşmesi 6-8 hafta sürer. Yaranın bakımı ve tedavisi iyileşme sürecini etkiler.
Yara üzerinde oluşan kabuk vücudu enfeksiyona karşı korur, ama deride iz bırakır. Yara izini oluşturan doku normal deri ile aynı hücrelere sahip olsa da, kolajen adlı proteinin yapısı nedeniyle farklı bir görünüm ve his yaratır.
Bir yara izinin tamamen yenilenmesi yaklaşık bir ila iki yıl sürer. Bu süre zarfında yara dokusunu UV radyasyonundan korumak özellikle önemlidir. Bu, yüksek güneş koruma faktörüne (50+) sahip güneş kreminin her zaman yara izine uygulanması gerektiği anlamına gelir.
BepantholAnti-Scar Jel'in içeriğindeki B5 vitamini, ciltteki suyu tutarak yaranın üzerindeki ve çevresindeki nem dengesini korumaya yardımcı olur. BepantholAnti-Scar Jel'in düzenli uygulanması kızarıklık ve kaşıntının azalmasına, yara izinin daha az görünür hale gelmesine yardımcı olur.
Yara izleri kişilerin cilt rengine göre farklı görünebilir. Açık tenlilerde ilk oluşumunda pembe veya kırmızıdır, daha sonra kırmızılık kaybolur ve cilt renginden biraz daha koyu veya açık hale gelebilir. Koyu renkli kişilerde pembemsi yara izleri zamanla koyu lekelere dönüşebilir.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Aslında estetik cerrahi iz konusunda cerrahi branşlar arasında en hassas olan ve derin eğitim alan ve ameliyatlarda cildin kapatılmasına en fazla zaman ayıran branştır. Ancak her cerrahi işlem sonrası, her estetik ameliyat sonrası mutlaka estetik ameliyatlarda iz kalır.
Doku kaybı olması.
Bu nedenle yara izi, daha geniş ve belirgin kalır. Bu yara izleri, genellikle 6 ay-1 sene sonra yapılan 'yara izi düzeltme' (skar revizyonu) ameliyatı ile daraltılıp daha az belirgin hale getirilebilir.
Lazer tedavisi, cilt yüzeyini hafifçe soyarak ve kollajen üretimini artırarak dikiş izlerini azaltabilir. Lazer tedavisi, cildin renk tonunu düzeltebilir ve izin belirginliğini azaltabilir. Bu prosedürde, cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin hafifçe soyulması sağlanır. Bu, dikiş izlerinin görünümünü iyileştirebilir.
Bazı bulaşıcı hastalıklar, cilt kanserleri, cildin damarsal yapısının bozulmasına neden olan iç organ hastalıkları, sistemik hastalıklar, uzun süre devam eden allerjik durumlar, güneş hassasiyetine bağlı bazı hastalıklar, iyileşmeyen yaralarla kendini gösterebilir.
Dermise yani orta deri tabakasına kadar uzanan yaralanmalarda durum farklıdır. Burada geriye, elastik olmayan kolajen liflerinden oluşan yara izi dokusu kalır. Deri yaralandığında patojenler deri altına kolayca geçebilir.
Dördüncü derece yanıklarda, tüm deri ile beraber altındaki kas dokusu da yanmaktadır. Bu tip yanıklar genellikle siyah renklidir ve çok ağır yanıklardır. Genellikle ölümcüldür.
Birinci derece (yüzeysel) yanıklar
Bu yanıklara en iyi örnek olarak güneş yanıkları gösterilir. Bu tür yanıklarda uzun süreli doku hasarı nadiren görülür ve genellikle cilt renginde hafif bir değişim gözlenir. Yanık bölgesindeki deri 1-2 hafta içinde yüzeyel olarak dökülür. Kısa sürede iz kalmadan iyileşir.
4.Derece yanıklarda deriyi yenileyecek deri ekleri kalmamıştır. İyleşme yanık kenarlarından gelişen deri ile oluşur ve rahatsız edecek yara izi gelişir. Kötü yara iyileşmesini önlemek için yanık bölgesine deri nakli yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri