Yara izi tedavisinde genellikle lazer ve zımpara işlemleri yani mekanik olarak iz olan bölgeyi aşındırma şeklinde tedaviler uygulanır. Bunun yanı sıra kişinin kendi kanından elde edilen PRP (Platelet rich plasma) uygulaması ile yara izi tedavi edilir. Akut dönemde silikon ve iz kremleri işe yarayabilir.
E vitamini, kakao yağı kremi, silikon jel, soğan özü ürünleri ve vaseline ve aquaphor gibi çeşitli cilt bakım ürünleri gibi topikal uygulanan tedavilerin uygulanması yara sonucu oluşan iz görünümünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
Hekimler yara izlerinin en az birkaç ay boyunca üzerinin örtülmesini veya güneş koruyucu ile korunmasını öneriyor. Kıyafetinizin yara izine sürtmemesine dikkat edin, bu ek bir tahrişe yol açabilir. Yara izini gözetim altında tutun; yara dokusu orantısız şekilde büyürse bir hekime başvurulması önerilir.
Cilt dokusuna gelen zararlardan ötürü yara ve ameliyat izlerinin kalması oldukça normaldir. Yara izlerine sahip olan kişiler farklı yöntemler kullanarak yara izlerini gidermeye veya kapatmaya çalışmaktadır. Bu yöntemlerden biri de lazerle yapılan tedavi yöntemidir.
Çukur yara izleri dolgusu, deri altına uygulanan bir işlemdir. Derinin hangi katmanına uygulanacağı, yaranın türü, derinlik ve genişliğine bağlı olarak muayene sırasında belirlenir. Doğrudan yara izine enjekte edilen hyalüronik asit ile dolgu işlemi tamamlanır.
İlgili 31 soru bulundu
Eski yara izlerinin geçmesi için çeşitli lazer tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bunlar arasında iğneli lazer, radyofrekans, IPL lazer ve kimyasal peeling gibi yöntemler bulunur. Yaranın boyutu ve oluşum zamanına göre en doğru tedaviye uzman eşliğinde karar verebilirsiniz.
Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz, eski yanık/yara izlerinin nasıl tedavi edilebildiğine dair oldukça faydalı açıklamalarda bulundu. Geçmişten gelen yanık ve yara izleri üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin günümüzde bu izleri ortadan kaldırmak mümkün.
BepantholAnti-Scar Jel'in içeriğindeki B5 vitamini, ciltteki suyu tutarak yaranın üzerindeki ve çevresindeki nem dengesini korumaya yardımcı olur. BepantholAnti-Scar Jel'in düzenli uygulanması kızarıklık ve kaşıntının azalmasına, yara izinin daha az görünür hale gelmesine yardımcı olur.
Vazelinde bulunan çeşitli vitaminler sayesinde jiletin kestiği bölge kısa sürede iyileşir hale gelecektir. Tıraş olurken her ihtimale karşı yanınızda vazelin bulundurabilirsiniz. Eğer ufak bir kesik olursa hemen kesikten gelen ilk kanı silip vazelin sürebilirsiniz.
Jilet İzlerinin Evde Tedavisi Mümkün Mü? Jilet izi tedavisi evde yapılacak bir uygulama değildir maalesef. Yani, evde herhangi bir yöntemle jilet izlerinizi tedavi etmeniz mümkün değildir. Bazı internet sitelerinde bu yönde reklam yapılarak cilt soyucu asit içeren (TCA gibi) solüsyonlar veya kremler pazarlanmaktadır.
Temiz koşullarda oluşmuş, sadece cilt dokusunu etkileyen kesici alet yarası ile, toz toprak içinde kalmış, ezilmiş, cilt yanında cilt altı dokuları da etkileyen yaralar farklı iz bırakır. Geniş doku ezilmesi ve doku kaybı olan alanda kan dolaşımı ve doku iyileşmesi daha zordur.
Kantaron Yağı Nedir? Sarı kantaron çiçeklerinin toplanıp belirli bir işlemden geçirilmesi ve zeytinyağı ile birleştirilmesi sonucu kantaron yağı elde edilir. Bu yağ özellikle yara izlerinin hızlı iyileştirilmesi için kullanılır.
Taze yara izlerinin (nedbe) tedavisinde aşırı soğuk, UV ışını ve çok güçlü masaj gibi fiziksel tahrişlerden kaçınılmalıdır. En iyi sonuç için tedaviye yaranın kapanmasını takiben hemen başlanmalıdır.
Yara izi tedavisinde genellikle lazer ve zımpara işlemleri yani mekanik olarak iz olan bölgeyi aşındırma şeklinde tedaviler uygulanır. Bunun yanı sıra kişinin kendi kanından elde edilen PRP (Platelet rich plasma) uygulaması ile yara izi tedavi edilir. Akut dönemde silikon ve iz kremleri işe yarayabilir.
Dermise yani orta deri tabakasına kadar uzanan yaralanmalarda durum farklıdır. Burada geriye, elastik olmayan kolajen liflerinden oluşan yara izi dokusu kalır. Deri yaralandığında patojenler deri altına kolayca geçebilir.
Kol bölümünde jilet izi, ciddi kesik olanlar da elenir. Yazlık kısa kollu üniforma giyildiği zaman belli olacak, beş metreden görülecek her çeşit yara izi olanlar elenir. Piercing, çivi gibi materyal vücudunda bulunan kişiler elenir.
Kötü görünen iz daha iyi bir görünüme kavuşturulabilir, ancak tamamen ortadan kaldırılamaz. Kol veya ön koldaki eski izler mekanik dermabrazyon sonrası ince kısmı kalınlıkta deri grefti ile kapatılarak jilet izi görünümü kamufle edilebilir.
Faça atma eylemi sonucu ortaya çıkan jilet yaraları genellikle tedavi edilmez ve kendiliğinden iyileşmeye bırakılır. Çoğu ciddi yaralar bir sorun çıkartmadan kapanır ama her zaman az veya çok bir iz bırakır. İzler başlangıçta kırmızı, kabarık, kaşıntılı olabilir.
Bu özelliği sayesinde Bepanjel, nem seviyesini düzenleyen “akıllı” bir hidrojel olma özelliği gösterir. Optimum nemlendirme düzeyi, cildin en iyi şekilde iyileşmesine yardımcı olur ve yara izi oluşma riskini azaltır.
Beyaz yara izi, onarım sürecini tamamlamış olgun bir yara izidir. Pigmentasyon riski olmasa da yara izi güneşe tepki verebilir. Bu nedenle,yara izine yüksek SPF içeren güneş kremi sürmeye devam etmek en iyi çözümdür.
Madecassol 40 Gr ve Baricus 100 Mg Krem, dünyanın en kaliteli ameliyat izi, yara izi, yanık İzi, kesik ve bıçak izi gideri kremlerindendir. Cildi onarararak yenilenmelerini sağlayarak izleri yok eder ve kesin çözüm sağlar.
Yara üzerinde oluşan kabuk vücudu enfeksiyona karşı korur, ama deride iz bırakır. Yara izini oluşturan doku normal deri ile aynı hücrelere sahip olsa da, kolajen adlı proteinin yapısı nedeniyle farklı bir görünüm ve his yaratır.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Bazı bulaşıcı hastalıklar, cilt kanserleri, cildin damarsal yapısının bozulmasına neden olan iç organ hastalıkları, sistemik hastalıklar, uzun süre devam eden allerjik durumlar, güneş hassasiyetine bağlı bazı hastalıklar, iyileşmeyen yaralarla kendini gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri