Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 10.000 – % 20 kusur oranı=8000 TL. 8000 x 50/100=4000 TL gelir ve aylık işgücü kaybıdır.
Ödenecek miktar yaralanmanın ciddiyeti, sağlık giderleri ve geçici/kalıcı iş gücü kaybı gibi faktörlere göre belirlenir. Ancak 2023 yılı trafik sigortası teminat limitleri araç türüne göre değişmekte olup ortalama 1.200.000 TL'dir.
Yayaya Çarpma Tazminat
Tazminat davasının ilk koşulu haklılıktır. İkinci aşama ise alınacak sağlık kurulu raporunda kalıcı bir hasar tespitinin olabilmesidir. Ölümlü yaya kazalarında ise destekten yoksun kalma tazminatı talep edilmektedir.
Yaralanmalı trafik kazalarında yaralanan kişiler çektikleri acı, elem, keder, psikolojik yıkıntı, üzüntü ve ızdırap nedeniyle talep edebilirler. Manevi tazminat miktarının belirlenmesi çekilen elem ve ızdıraba, üzüntüye, yaşanılan ruhsal duruma ve diğer nedenlere göre değişecektir.
2023 Yılı Kan Parasının Miktarı
2023 yılında belirlenen kan parası miktarına ilişkin güncelleme 2022 yılının sonunda yapılmıştır. 1 milyon 200 bin TL olarak tespit edilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Zorunlu trafik sigortası, olası bir ölümlü trafik kazasında vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödeme yapmaktadır. Ölümlü trafik kazası tazminatı 2023 yılı itibariyle kişi başına 1.200.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Vefat eden kişinin ölümden önce kimlere ne kadar destekte bulunduğu, hala yaşıyor olsaydı ne kadar destekte bulunacağı, ortalama yaşam süresi, geliri ve gelir dağılımı gibi faktörler esas alınarak hesaplanır. Ölen kişinin yaşı, maaşı, olaydaki kusur oranı bu hesaplamada oldukça belirleyicidir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Yaralanmalı trafik kazası sonrası ödenen tazminat, kaza sırasında tamamen kusurlu olmayan ve yaralanan kişinin mağduriyetini gidermek maksadıyla belirlenir. Tazminat hesaplamasında mağdurun yaşı, maaşı, trafik kazası teminatı ve kazanın ardından oluşan sakatlık oranı ve kazadaki haklılık payı dikkate alınır.
Bu tür davaların ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında bir zamanda sonuçlanması beklenir. Mağduriyet yaşayan kişi sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunur ise bu dava süresi de kısalabilmektedir.
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Yaralanmalı kaza tespit tutanağı polis veya jandarma tarafından tutulmalıdır. bu nedenle kazaya karışan araçların yeri değiştirilmeden kolluk kuvvetini çağırın. Yaralanan şahısların kaza yerine çağrılan ambulanslar ile hastaneye intikal ettirilmesini sağlayın.
Kaza tutanağı polis tarafından düzenlendiğinde ve bir örneği teslim edilmezse kazada sadece maddi hasar meydana gelmişse tutanak ilgili polis karakolundan talep edilir; eğer ki kaza ölümlü, yaralanmalı bir kaza ise kazaya ait evraklar savcılığa gönderilecektir, bu nedenle bu tür kazalarda kaza tutanağı savcılıktan da ...
Trafik kazalarında ölüm, yaralanma, araç hasarı, değer kaybı maddi tazminat kapsamındadır. Kazanın oluş şekli, nerede meydana geldiği ve ortaya çıkan hasarlar maddi tazminatı güvence altına alan zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Trafik Sigortası Hasar Ödeme Süresi
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Maluliyete uğrayan kişinin kazadaki kusur oranının % 20, yaşının 30 ve maaşının da 10 bin TL olduğunu düşünelim. Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 10.000 – % 20 kusur oranı=8000 TL.
Trafik kazası nedeniyle tazminat davasına bakmaya yetkili mahkemeler şunlardır: Davalılardan herhangi birisinin ikametgahı mahkemesinde tüm sorumlululara maddi ve manevi tazminat davası açılabilir (HMK md.6).
Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmen gerekir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsin.
Dolayısıyla boşanmada tazminat kararının kesinleşmesi icra edilebileceğini, yani ödenmesi gerektiğini gösterir. Sonuç olarak boşanma tazminatı ödenmezse icra ve haciz yolu ile zorla tahsil edilir. Yani boşanma davasında kazanılan tazminat nasıl alınır şeklinde bakıldığında icra ve haciz mümkündür.
Yaralamalı Trafik Kazası Kamu Davası
Türk Ceza Kanunu madde 89'a göre trafik kazalarında kusurlu kişiye 'Taksirle Yaralama' suçundan dolayı ceza davası açılabilmektedir. Açılan ceza davasında kazaya sebebiyet veren kusurluya 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası uygulanmaktadır.
Trafik kazasında yaralanmada tazminat ödemesi yapılır. Yaralanmalı trafik kazası tazminatı, kazada sadece kısmi kusurlu olan ve yaralanan kişinin kaybını karşılamak amacıyla ödenir.
Tazminat davasının aşamaları bundan ibaret olup kısa sürede sona ermeyeceği aşikardır. Tazminat davasının sonuçlanması mahkemenin iş yoğunluğu, duruşma günlerinin belirlenmesi, adli tatil sürecine girilmesi gibi birçok nedene bağlı olup yaklaşık 1-2 yıl kadar sürmektedir.
Aracınızla geçirdiğiniz trafik kazasında aracınızda meydana gelen hasarın onarım bedeline hasar tazminatı denir ve bu tutar uygulamada sigortaların anlaşmalı eksperlerine veya anlaşmalı servislerince taraflı olarak belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri