Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Katılımcıların duygu ve düşüncelerini canlandırma eylemlerinde yansıtmaları, doğallığın ve kendiliğindenliğin yaşanması açısından önemlidir.
Bir düşünceyi, durumu ya da olayı tiyatro tekniklerini kullanarak karşıdaki kişilere yansıtmaya yaratıcı drama denir. Kişide eksik olan yönleri ortaya çıkarmak ve tamamlamak, yaratıcılığı geliştirmek, özgüven duygusunu ortaya çıkarmak, empati ve iletişim yeteneklerini geliştirmek.
Bu alanlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler, sokak çocukları, işitme-görme-zihinsel-konuşma-otistik engelli çocukların eğitimlerinde, kültürler arası çalışmalarda, ev kadınlarına yönelik çalışmalarda vb. alanlarda kullanılmaktadır.
Dramanın Uygulama Basamakları
Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
İlgili 33 soru bulundu
Rol Oynama ve Doğaçlama: Bir oyunda rol oynamak demek oyundaki bir karakterin duygularını, düşüncelerini dramatize etmek, canlandırmak demektir. Aslında insanlar yaşamlarında da her an ve her zaman yeni bir rol oynarlar. Her duruma karşı yeni roller yaratırlar.
Canlandırma aşaması, bir konunun süreç içinde biçimlenip ortaya çıktığı, belirlendiği, biçimlendirildiği ve diğer katılımcılara sergilendiği tüm oluşum çalışmalarını içerir.
Yaratıcı Drama Sürecinin Aşamaları
İlk aşama olan ısınma-hazırlık aşamasında konuya giriş yapılır. Oturumda ele alınacak konunun ne olduğu sezdirilir. Bunun yanında, katılımcının bir sonraki aşamaya hazırlanması sağlanır. Canlandırma aşaması yaratıcı drama süreçlerinde asıl konunun ele alındığı aşamadır.
Sanat eğitiminin önemli bir boyutuna sahip olan yaratıcı drama, bireyin kendisini kısıtlayan çevrenin yaptırımlarından uzaklaştırıp, özgürce yaratma ve ortaya bir ürün koymanın zevkini, yaratıcılık kavramı ile ilişkilerini kurdurarak yaşatmasını da amaçlar.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Yaratıcı drama dersi programımızda kursiyerlerimizin role girme çalışmalarını desteklemek üzere kukla ve maske gibi sahne enstrümanlarını verimli bir şekilde değerlendiriyor, kurmaca karakterlerin duygularını anlamaları için kursiyerlerimize yol göstererek empati becerilerini geliştiriyoruz.
Drama lideri, katılımcıları rehberlik ederek, onların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimine katkıda bulunur. Yaratıcı drama lideri, grup dinamiklerini anlayarak, güvenli bir ortam yaratır ve katılımcıların özgüvenlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine destek olur.
Oyun, bireyin gelişim sürecinin başlangıcından itibaren hayatında önemli bir yer tutar. Oyun sırasında çocuk, gündelik yaşamdan etkilenir, eğlenir ve içinde bulunduğu anı ciddiye alır. Oyun, çocuğun kendini ve diğer bireyleri tanımlamayı, yeteneklerini fark etmeyi ve geliştirmeyi sağlayan bir araçtır.
Laban, öğrencilerin beden dili ve hareketleri yoluyla duygusal ifadelerini keşfetmelerine olanak sağlayarak, onları derin bir öğrenme deneyimine çekmiştir. Laban'ın çalışmaları, yaratıcı dramanın tarihçesinde bir dönüm noktası olarak kabul edilir ve bu alanda ilerlemelerin temelini atmıştır.
Yaratıcı Drama olay, olgu, yaşantı ve bilgileri yeniden yapılandırmayı amaçlamaktadır. Yaratıcı Drama eğitimi (7-10) - (11-13) yaş aralığındaki çocukların ayrı sınıflarda toplanması ve onların farkındalık bilincini arttırmak için çeşitli doğaçlama ve müzikli çalışmalar yapılmasıyla başlar.
Drama, çocukların sosyal, ruhsal, zihinsel ve fiziksel birtakım beceriler kazanabilmesi için sahne ve doğaçlama çalışmalarından faydalanan bir türdür. Yaratıcı dramanın işlevi, çocukların yaratıcılığını, hayal dünyasını ve farkındalığını iyileştirmek, üretkenliğini en üst seviyeye çıkarmaktır.
Bilinç Koridoru: En sık kullanılan yaratıcı drama tekniği, bilinç koridorudur. Bu teknikte bir durum ve olayla ilgili iki farklı görüşe sahip olan öğrenciler, koridor oluşturacak şekilde ikiye ayrılır. Karar vermekte zorlanan kişi, bu koridorda ilerlerken karşıt görüşlere sahip kişiler kendi fikirlerini açıklar.
Drama türleri olarak; psikodrama, eğitici drama ve yaratıcı dramadan bahsettik. Okul öncesi drama çeşitleri olarak genellikle psikodrama ve yaratıcı drama kullanılırken çocuğun okul hayatıyla birlikte eğitim sisteminde eğitici drama teknikleri daha sık kullanılır.
Çocuğun yaratıcı drama çalışmaları yapacağı ortamda hayal dünyasını harekete geçirmeye yarayan gerçek ve gerçeğe çok yakın objeler olmalıdır. Bu objeler, ortama uygun şekilde yerleştirilmelidir. Yaratıcı drama çalışmalarında bir araç, asıl amacına uygun şekilde kullanılmayabilir.
Yaratıcı drama sürecinde öğrencilerin eski deneyimlerini de kullanarak yeni bilgiyi doğaçlamalar ve rollerle özümsemeleri ve yorumlamaları söz konusudur. Geleneksel öğretim sistemindeki tek taraflı aktarımın yerine, öğrencinin de konunun içine dahil olduğu bir öğretim yaratıcı drama ile mümkün olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri