Bu alanlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler, sokak çocukları, işitme-görme-zihinsel-konuşma-otistik engelli çocukların eğitimlerinde, kültürler arası çalışmalarda, ev kadınlarına yönelik çalışmalarda vb. alanlarda kullanılmaktadır.
Okul öncesi yaşlardan başlayarak herkesin katılabildiği yaratıcı drama, pek çok alanda hem yöntem hem de araç olarak kullanılır. Bu alanlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik gibi alanlar yer almaktadır.
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Katılımcıların duygu ve düşüncelerini canlandırma eylemlerinde yansıtmaları, doğallığın ve kendiliğindenliğin yaşanması açısından önemlidir.
Dramada uygulama basamakları genel olarak ısınma çalışmaları, oyun ve değerlendirme olarak düşünülebilir. Lider, katılımcılar, ortam ve malzeme dramada yer alan önemli ögeler arasında yer alır.
İlgili 27 soru bulundu
Bu alanlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler, sokak çocukları, işitme-görme-zihinsel-konuşma-otistik engelli çocukların eğitimlerinde, kültürler arası çalışmalarda, ev kadınlarına yönelik çalışmalarda vb. alanlarda kullanılmaktadır.
Canlandırma süreci üç temel ilkeye dayanır; "-mış gibi yapma", "kendiliğindenlik" ve "şimdi burada" ilkesi. Ayrıca yaratıcı drama, oyunun genel ilkelerinden ve gücünden doğrudan yararlanır.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Sanat eğitiminin önemli bir boyutuna sahip olan yaratıcı drama, bireyin kendisini kısıtlayan çevrenin yaptırımlarından uzaklaştırıp, özgürce yaratma ve ortaya bir ürün koymanın zevkini, yaratıcılık kavramı ile ilişkilerini kurdurarak yaşatmasını da amaçlar.
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
İletişim becerilerinin gelişmesinde en etkili yöntemlerden biri de yaratıcı dramadır. Yaratıcı drama, bireyin eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, etkili iletişim, kendi öz farkındalığını tanıma ve karar verme becerilerinin gelişmesini sağlar.
Drama, çocukların sosyal, ruhsal, zihinsel ve fiziksel birtakım beceriler kazanabilmesi için sahne ve doğaçlama çalışmalarından faydalanan bir türdür. Yaratıcı dramanın işlevi, çocukların yaratıcılığını, hayal dünyasını ve farkındalığını iyileştirmek, üretkenliğini en üst seviyeye çıkarmaktır.
Drama eğitimi öğrencilerin sosyal gelişimlerini destekler. Sözel ve bedensel ifade iletişim kurabilme, anlama-dinleme kavrama ve sorun çözme becerileri kazandırır. Çocukların hem yaratıcılıklarına hem de düşünsel ve fiziksel gelişimine katkı sağlar.
Yaratıcı drama dersi programımızda kursiyerlerimizin role girme çalışmalarını desteklemek üzere kukla ve maske gibi sahne enstrümanlarını verimli bir şekilde değerlendiriyor, kurmaca karakterlerin duygularını anlamaları için kursiyerlerimize yol göstererek empati becerilerini geliştiriyoruz.
Keşfederek öğrenme yaklaşımını hayata geçiren yaratıcı drama, her yaştaki çocuğun farkındalık seviyesini en üst düzeye çıkarır. Fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişime katkı sağlar. Sanatsal ve kültürel yeteneklere yatkınlığı artırır.
Yaratıcı drama, bir grubun bir eğitmen rehberliğinde belirli bir mekânda kendi yaşantılarından yola çıkarak belli bir konu odağında, rol oynama ve doğaçlama tekniklerini kullanarak canlandırmalar yapmasıdır. Yaratıcı drama süreçleri spontaniteye, -mış gibi yapmaya ve rol oynamaya dayalıdır.
Yaratıcı drama sürecinde öğrencilerin eski deneyimlerini de kullanarak yeni bilgiyi doğaçlamalar ve rollerle özümsemeleri ve yorumlamaları söz konusudur. Geleneksel öğretim sistemindeki tek taraflı aktarımın yerine, öğrencinin de konunun içine dahil olduğu bir öğretim yaratıcı drama ile mümkün olabilmektedir.
Yaratıcı drama eğitimde aktifliği arttırır. Zihinsel kapasiteyi geliştirir. El göz koordinasyonunu geliştirir. Sosyal farkındalığın artması ve problem çözme yeteneğinin gelişmesini sağlar.
Yaratıcı drama en genel ifade ile bir grubun kendi yaşam deneyimlerinden yola çıkarak bir amacı, düşünceyi, doğaçlama ve rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak canlandırmasıdır (Adıgüzel, 2006) .
Yaratıcı dramaliderleri, bir öğretim yöntemi olan drama sürecini planlayan ve yöneten, drama alanında katılımcılara yol gösterenkişi olarak tanımlanmaktadır. Bu açıdan yaratıcı drama liderlerinin sahip olması gereken bir takım nitelikler olduğusöylenebilir.
Bu araştırmada, eğitimde yaratıcı dramanın öncüsü kabul edilen Harriet Finlay-Johnson'ın dramaya yaklaşımı betimlenmeye çalışılmıştır. Drama alanında ilk çalışmaları yapan Harriet Finlay-Johnson'ın kendi kitabının incelenmesine dayanan bu araştırma, döküman incelemeye dayalı biyografik bir çalışmadır.
Bu bakımdan yaratıcı drama kontrol altında, önceden tasarlanmış bir etkinlik olmalıdır. Eğitici drama ile yaratıcı drama arasındaki en önemli fark, eğitici dramanın amacının oyun yaratmak olmaması ve çocukların konuya eğitim amaçlı olarak katılmalarıdır.
Yaratıcı dramada ise bir metne bağımlı olma zorunluluğu yoktur. Katılımcılar duygu ve düşüncelerini canlandırma sürecine yansıtırlar. Ayrıca katılımcıların oyunculuk becerisine sahip olması beklenmez. Yaratıcı drama oyun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri