Ancak bir köyün veya mahallenin muhtarı hasta olduğunda veya kaçınılmaz sebeplerden dolayı köyünde bulunmadığında, en yakın köyün veya mahallenin muhtarı icra memuruna yardımcı olur.
Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar köyün bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararı ile görevden uzaklaştırılabilir. Muhtarın köy yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabilir.
3 – (18) yaşını bitirmiş olmak, 4 – Hırsızlık, kaçakcılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kağıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biri ile veya ağır hapis cezasiyle hükümlü veyahut kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, lazımdır.
Muhtarların maaşlarından %12,5 genel sağlık sigortası kesilmektedir. Muhtarların genel sağlık sigortasından faydalanabilmek için 60 günden fazla GSS prim borçları bulunmamalıdır ve geriye doğru 1 yıl içinde en az 30 gün GSS primlerinin bulunması (GSS kapsamına ilk kez girenlerde bu şart yok) gerekmektedir.
Muhtar azaları maaş almaz. Muhtar azalığı, gönüllü olarak yapılan bir iştir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Muhtar maaşı aylık ortalama 35.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Muhtar maaşı 28.000 TL iken, en yüksek ise 49.600 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Görevi Aksatmama: Ticaret, muhtarın asıl görevlerini aksatmamalı. Mahalle sakinlerine hizmet etme görevleri her zaman öncelikli olmalı. Aynı Yerde İş Yapmama: Muhtarlar, muhtarlık ofislerinde ticaret yapamazlar. Yani, muhtarlık görevlerinin yapıldığı yerde aynı zamanda ticari bir iş yeri işletilemez.
Muhtarların emeklilik hakları, son dönemlerde yürürlüğe giren kanunlar kapsamında iyileştirilmiştir. Peki, emekli muhtar maaşı ne kadar? Muhtarlar, 2024 yılında yapılan asgari ücret zammından sonra 11.566 TL emekli aylığı almaktadır.
Bilindiği üzere 2017 yılı Mayıs ayından itibaren muhtarlarımızın sigorta primleri Devlet tarafından yatırılmaktadır.
Aynı zamanda çıkarılan 5510 sayılı yasaya göre hizmet akdi ile çalıştırılanlar, serbest meslek çalışanları, anonim şirket ortakları, gelir vergisinden muaf olan esnaflar, komandit şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları da 4C sigorta kapsamındadır.
Muhtara oy vermezsek ne olur, oy vermek zorunlu mu? MUHTAR KAĞIDINA MÜHÜR BASILIR MI? Muhtarlık seçimlerinde seçmenin kağıda herhangi bir kimliğini belli edecek mühür, imza ya da karalama belirtmesi oyu geçersiz sayılmasına neden olur.
2024 yılında muhtarlık maaşlarına yapılan zam, son asgari ücret artışının ardından duyuruldu. Bu güncellemeyle birlikte, muhtarların alacağı maaşlar şu şekilde belirlendi: En düşük muhtar maaşı 2024 yılında 17.002 TL olarak belirlendi. En yüksek muhtar maaşı ise 18.500 TL olarak açıklandı.
Tek çalışma saati olmayan kurum muhtarlık. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na yarı yarıya tabiyiz. Hem seçilmiş hem de devlet memuruyuz. 657'ye tabi isek memurların yararlandıkları hakları istiyoruz, tabi değilsek 657'den neden yargılanıyoruz? Bir suç işlediğimizde devlet memuru kapsamında yargılanıyoruz.
Muhtarlar, emekli olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmelidir: 15 yıl sigortalılık süresi. 3600 gün prim ödeme. 50 yaş
Bu ödeneğin karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı bütçesine konulur ve yılı içinde söz konusu bütçeden il özel idare bütçelerine aktarılır. Muhtar ödeneği, her ayın onbeşinci günü il özel idareleri tarafından ilgililere peşin olarak ödenir.
Muhtarlar yılda 30 gün izin kullanabilecek.
Muhtarların görev süreleri boyunca şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilmeleri de öngörülüyor. Muhtarlar il genel meclisi ve belediye meclis toplantılarına katılabilecek, bu toplantılarda söz hakkına sahip olacak.
Madde 3- Köy ve mahalle muhtarlarının ödenekleri karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı bütçesine konulur. Mahalli idareler Genel Müdürlüğünce İller itibariyle ödenek miktarını gösteren listeler hazırlanır.
c) Muhtarlar; emeklilik, sosyal güvenlik ve Devlet memurlarına tanınan bilumum haklar yönünden, 5434 sayılı T. C. Emekli Sandığı Kanunu ve bu Kanunun tadillerinin sağladığı bütün haklardan, tıpkı Devlet me muru gibi yararlanırlar.
Bu da 2017 yılına kadar muhtarlar sadece maaş alıyor ve isterlerse primleri kendileri ödemek kaydıyla 4/b sigortalı olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra değişiklik yapıldı ve prim ödemelerini devlet üstlendi.
Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır. Muhtar Devletin memurudur. Devlet işlerinde vazifesini (36) ncı maddeye göre yapar.
Madde 2 – Mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti, bir muhtar ile dört azadan teşekkül eder. Heyetin dört yedek azası vardır.
Muhtar Bilgi Sisteminin şuanki veri durumu ; Muhtar Sayısı: 50.370. Başvuruda Bulunan Muhtar Sayısı: 32.130. Toplam Başvuru Sayısı: 139.160.
Muhtarlık hafta içi her sabah 09:00'da açılmakta ve vatandaşlara hizmet vermeye başlamaktadır. Muhtarlıklar genel itibariyle saat 12:00 ile 13:00 arasında öğle tatili arasına girerler ve kapalıdırlar. Mahalle Muhtarlıkları saat 17:00'de kapanmaktadır. Hizmet vermemektedir.
En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, bu Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.
Son yapılan düzenlemelerle muhtarların primlerini de devlet yatırmaya başladı. Özellikle muhtarların primlerinin İl Özel İdareleri tarafından ödenmesi onlar için önemli bir avantaj haline geldi. Muhtarlar yapılan düzenleme ile 4B'li dediğimiz Bağ-Kur kapsamında görev yapıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri