Allah insanı eşref-i mahlûkat (yaratılmışların en şereflisi) ve ahsen-i takvim (yaratılmışların en güzeli, üstünü) olarak nitelendirmiştir. Bütün melekler ilk insan Hz. Âdem'in önünde saygıyla eğilmiştir.
İslamiyet'te insan eşref-i mahlukat olarak nitelendirilir. Yani insan yaratılmışların en şereflisi olarak kabul edilmektedir. Kur'an'da Isra Suresinin 70. Ayetinde " İnsanları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık" ifadesi yer almaktadır.
Sahabe en üstün mertebededir. Çünkü onlar doğrudan doğruya peygamberlik güneşinden ışık almışlardır. Ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, evliyanın onlara yetişememelerinin sebebi, Sahabenin Peygamber sohbetindeki sırra ermiş olmalarıdır.
e) Yaratılışın özü olan Hz. Muhammed (s.a.a), insanlardan oluşu insanın melekler, cinler vs. varlıklardan üstün olmasına en büyük delildir. Yaptığımız açıklamalardan anlaşıldı ki, insan bütün alemin en üstün varlığıdır.
Burada aslında şunu söylemek gerekir; “Kur'an'a göre iyi insan iman eden insanlardır, kötü insanlar ise iman etmeyen insanlardır.”
İlgili 37 soru bulundu
Allah, yeri, göğü ve ikisi arasında bulunan bütün mahlûkatı insana muhhasar etmiş adeta her şeyi insan için yaratmıştır. Göklerde olanın insanın hizmetine sunulması, yerde olanların da insan için yaratılmış olması, insanın yaratılışının önemli bir gayesi olduğunu gösterir.
Peygamber Efendimiz (asm); Kur'ân'ın en büyük ve birinci talebesidir.
Muzaffer Efendi Hazretleri buyurdular ki; Allah'dan sonra en büyük varlık Hazret-i Peygamberdir, peygamberinizi iyi bilin!
İnsanlığın saadet ve selameti için gönderilmiş olan yüce dinimiz İslam'da, insanların üstünlüğü soy, sop, makam ve mevki ile ölçülmez. Âlemlerin Rabbi olan Allah (c.c.) “Allah katında en değerliniz, en derin takva bilincine sahip olanınızdır.”[1] diye buyurarak, üstünlüğün ancak takva ile olduğunu beyan etmiştir.
Varlık dünyası içerisinde en mükemmel yaratılan varlık, kuşkusuz insandır. İnsan en güzel bir şekilde yaratılmıştır. (Tin, 94/5.) İnsanın zahirî suretinde bir güzellik vardır.
“Allah katında en değerli olanınız, O'na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır.” (Hucurat, 49/13.) ayeti bu hususu açık bir şekilde ortaya koymaktadır.
Allah katında en değerliniz, takvaca en ileri olanınızdır.
Cebrail en üstün ve en büyük melektir. Aynı zamanda cenab-ı Allah'a en yakın olan melek Hz. Cebrail (A.S)'dır. Peygamber efendimiz Cebrail aleyhisselam için müthiş bir güce ve üstün bir akla sahip olduğundan bahsetmiştir.
Dünyaya gelmiş insanlar arasında Peygamber Efendimiz kadar sevilen, hürmet edileni yoktur. Çünkü O, Allah'ın da en sevdiği kulu, Habîbullâh'tır. Bütün İslâm âlemi için O, yaratılmışların en hayırlısı ve kâinatın övüncü konumundadır.
Peygamberimiz (sav); “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” [1] buyurmaktadır.
“Kâinatın efendisi” yalnızca Allah'tır. “EFENDİ” sözcüğü Arapça'da “seyyid”, “rabb” ve “Mevlâ” sözcükleriyle karşılanmaktadır.
Muhammed'in ümmetinden bir fert olarak. Buna göre acaba Şia'daki bu inanç peygamberlere inanmakla çelişmez mi? Bizim dini öğretilerimizde geldiğine göre Hz. Muhammed dışında hiçbir peygamber, peygamberlik vasfı dışında imamlardan üstün değildir.
Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık, Allah katında en değerli olanınız O'na itaatsizlikten en fazla sakınanınızdır. Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir, her şeyden haberdardır.
Bunu kesin bir çizgi ile ayırmak mümkün değildir ama ana hatları ile böyle söylememiz mümkündür. Mesela insanlar, cinden ve diğer canlılardan üstündürler. Onların faziletli olanları da meleklerden, melekler ise sıradan insanlardan daha üstündürler.
Bazıları Allah'ı vücutça ve zatça kâinattan büyük olarak tasavvur ediyor. Büyüklük mana itibariyle değil midir?” 1- Allah birdir, tektir ve bütün kemal sıfatlarda en büyüktür. Bütün kâinatı birlik içinde yönetir.
Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, Risale-i Nur'da bir çok yerdeRü'yetullah hadisesinin gerçekleştiğini kesin olarak bildirmiştir. Hiç kimse “dünyada” Allah'ı (cc) göremez.
“Sonsuz” kavramı sınırlandırılmayan, bir had çizilmeyen, sonu olmayan, yok olmayan, varlığı sürekli olan anlamına gelir. Bu vasıflarıyla Allah sonsuzdur. - Allah'ın sonsuzluk vasfı -haşa- hacim bakımından değil, isim ve sıfatlarının kayıtsız / mutlak olmaları, sınırsız tecelliye sahip olmaları bakımındandır.
Yani, “Sadece Kur'ân ayetleri yeterlidir, hadislere bile ihtiyaç yoktur.” demek, başlı başına ve sorumsuzca yapılmış cüretkâr bir içtihattır. Zira, Kur'ân-ı Kerimde, “Sadece ayetlerle iktifa edin, Peygamberin sünnetine uymanız gerekmez.” mânasında bir ayet yoktur.
Bu farklı yaratılışlara bazen ayrı ayrı ayetlerde, bazen de aynı ayette dikkat çekilir. Nitekim Mü'minun suresinde; "Andolsun biz insanı çamurdan (süzülmüş) bir hülasadan yarattık. Sonra onu (Hz. Âdem'in nesli olan) insanı sarp ve metin bir karargahta (rahimde) bir nutfe (zigot) yaptık.
Kur'an toplamda 23 yılda indirilmiştir. Kur'an'da toplamda 114 sure ve 6236 ayet bulunur. Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerin bir kısmı Mekke'de bir kısmı da Medine'de inmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri