Yargıtay Başkanı neden seçilemiyor? Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması üzerine yapılmaya başlanan başkanlık seçimlerinin 13. turunda da hiçbir aday salt çoğunluk elde edemedi. Seçim, yarın yapılacak olan 14. tur oylamasıyla devam edecek.
Yargıtay Birinci Başkanı, Birinci Başkanvekilleri ve Daire Başkanları kendi üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca üye tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla dört yıl için seçilirler; süresi bitenler yeniden seçilebilirler.
Yargıtay Büyük Genel Kurulu; Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri ile daire başkanlarını kendi üyeleri arasından, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçer. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılır.
Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasında Cumhurbaşkanınca 18.05.2015 tarihinde birinci kez, 21.05.2019 tarihinde ikinci kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilen Akarca, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 24.03.2020 tarihinde Yargıtay Birinci Başkanlığına seçilmiş olup halen bu görevi sürdürmektedir.
Yargıtay, eskisi gibi Divan-ı Ahkam-ı Adliye içinde bir mahkeme olmayıp, Bağımsız Yüksek mahkeme olmuştur. Divan-ı Ahkam-ı Adliyedeki Yargıtay, Divan-ı Ahkam-ı Adliye nazırına bağlıydı, ancak Nizamiye Mahkemeleri Kuruluş Yasasına göre tüm mahkemeler gibi Yargıtay da Adalet Bakanlığına bağlanmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
16.12.2013 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Bekir Şahin, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 30.05.2019 tarihinde Yargıtay Ondördüncü Ceza Dairesi Başkanlığına seçilmiş, 04.06.2020 tarihinde Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasından Cumhurbaşkanınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilmiş olup ...
MADDE 8 – (1) Yargıtay üyeleri, Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından Yargıtay daire başkanlarının seçimindeki usule göre seçilir. (2) Tetkik hâkimleri, Birinci Başkanlık Kurulu tarafından Yargıtay kıdemi en fazla olan 20 tetkik hâkimi arasından seçilir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre adli yargı ilk derece mahkemelerince verilen karar ve hükümlerin temyiz incelemesini yapmakla görevli bağımsız bir yüksek mahkeme olan Yargıtay; kuruluş tarihi olan 1868 yılından bugüne kadar bu önemli görevi eksiksiz yerine getirmek için kurumsal faaliyetine devam etmektedir.
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay 1. Ceza Dairesi Onursal Başkanı Merhum Cengiz Erdoğan İçin Düzenlenen Cenaze Törenine Katıldı 17.03.2024 Pazar günü vefat eden 1.
Mehmet Akarca, Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilmiş, 4 yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla dolmuştu. Bu çerçevede Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay'da Pazartesi günü sandık kuruldu ve Yargıtay üyeleri sandık başına gitti.
Yargıtay Birinci Başkanı, Birinci Başkanvekilleri ve Daire Başkanları kendi üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca üye tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla dört yıl için seçilirler; süresi bitenler yeniden seçilebilirler.
(Yargıtay üyeleri, birinci sınıfa ayrılmış adlî yargı hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından Hâkimler ve Savcılar Kurulunca üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir.
Mehmet Akarca, Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilmiş, 4 yıllık görev süresi dün itibarıyla dolmuştu. Geçen hafta Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanlığına Kadir Özkaya seçilmişti.
Bilindiği üzere, Anayasamızın 146, 154 ve 155'inci maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay olarak düzenlenmiş olup, birbirlerine üstünlük sıralaması öngörülmemiştir. Anayasa Mahkemesi kararlarında olduğu gibi kesinleşmiş tüm mahkeme kararları herkes için bağlayıcıdır.
Cumhurbaşkanı; üç üyeyi Yargıtay, iki üyeyi Danıştay genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere üç üyeyi Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev ...
2011 yılında Yargıtay'ın daire sayısı 32'den 38'e, üye sayısıysa 250'den 387'ye çıkarılmıştır. 2014 yılında daire ve üye sayıları tekrar arttırılarak daire sayısı 46 üye sayısıysa 516 yapılmıştır. 2022 yılı itibarıyla Yargıtay'ın daire sayısı 24, üye sayısı ise 380'dir.
Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ve Yargıtay cumhuriyet başsavcıvekili, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kendi üyeleri arasından gizli oyla belirleyeceği beşer aday arasından cumhurbaşkanı tarafından 4 yıl için seçilir.
Yargıtay - Seçim Sonuçları Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 03.04.2023 tarihinde (bugün) yapılan seçim sonucunda Altıncı Hukuk Dairesi Başkanlığına aynı Daire Başkanı Sayın Murat Kıyak yeniden seçilmiştir.
Anayasa Mahkemesi 10/12/2020 tarihinde E.2016/144 numaralı dosyada, 6723 sayılı Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un; Danıştay ve Yargıtay üyelerinin görev süresini on iki yılla sınırlandıran, Danıştay ve Yargıtay üyelerinin görev sürelerini sona erdiren ve Danıştay Başkanlar Kurulu ...
Yargıtay Kanunu'nun 1.maddesine göre Yargıtay; temel görevi adli yargı alanında temyiz incelemesi yapmak olan yüksek mahkemedir Uygulamada ve halk arasında Yargıtay'a temyiz mahkemesi denilmektedir.
Yargıtay'ın tarihsel temelini, 6 Mart 1868'de, Osmanlı Padişahı Sultan Abdulaziz'in iradesiyle kurulan ve adli yargı kararlarını son ve en üst mercii olarak inceleyen Divan-ı Ahkâm-ı Adliye oluşturmaktadır.
Yargıtay, temel görevi adli yargı alanında temyiz incelemesi yapmak olan yüksek mahkemedir (Yargıtay Kanunu m.1). Bu nedenle, uygulamada Yargıtay'a “temyiz mahkemesi” de denilmektedir. Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere “hukuki derece” mahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir.
Başkanı, Adalet Bakanıdır. Adalet Bakanlığı ilgili bakan yardımcısı doğal üyesidir. Dört üyesi Cumhurbaşkanınca, yedi üyesi de Türkiye Büyük Millet Meclisince seçilir. Üyelerin görev süresi dört yıldır.
Yargıtay'ın amacı, hukuki kararlarda birliği sağlamaktır. Adil ve adaletli bir halde kararları inceleyerek hepimiz için aynı işlemi uygular. Ele almış olduğu kararlar, temyiz başvuruları üzerinedir. Dolayısıyla diğer mahkemelerin üstlendiği vazife olan vaka incelemesi icra eden bir mercii değildir.
6494 sayılı Kanun'un 4. maddesi ile 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 8. maddesinde, 19. maddesi ile de 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'nun 29. maddesinde değişiklik yapılarak Danıştay ve Yargıtay üyeliğine seçilebilmek için hâkimlik ve savcılık mesleğinde yirmi yıl çalışmış olma şartı getirilmiştir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri