Eğer 60 ile 90 Santigrat derece arasında bir sıcaklıkta yıkama yapmanız durumunda makineniz sıcak su ile yıkama yapar. Bu durumda çamaşırların sıcak çıkması normaldir. Ancak düşük sıcaklık seçtiğiniz halde çamaşırlarınız sıcak çıkıyorsa; musluğa bağlı olan sıcak ve soğuk su hortumları ters bağlanmış olabilir.
Yıkama programı bittikten sonra çamaşırların sıcak olması durumunda, bu durum çamaşırların sıcak suda durulandığının göstergesidir ve genellikle soğuk su giriş hortumunun yanlışlıkla sıcak su musluğuna bağlanmış olmasından kaynaklanır.
Makinenizin ön kapak camına dokunarak suyun sıcaklığını anlamanız mümkün değildir. Bu durumu çözebilmek için makinenizin arka tarafında yer alan kirli su boşaltma hortumunu elinizle kontrol edin. Hortumun sıcak olması makinenizin sıcak suyla yıkama yaptığı anlamına gelir.
Seçtiğiniz derece, giysilerin kumaş cinslerine göre değişkenlik gösterebilir ama genellikle 30 derece orta kirlilikte olan koyu renkli kıyafetleri yıkamak için ideal ısıdır. Fakat özellikle siyah kumaşları daha düşük ısıda yıkamayı tercih etmelisiniz.
Çamaşır makineniz sıcak su musluğundan gelen sıcak suyu almıyorsa yıkama programını veya yıkama derecesini yanlış seçmiş olabilirsiniz. Ayrıca makinenin arkasında yer alan su giriş hortumu yanlış bağlandıysa, kıvrıldıysa ya da su giriş filtreleri tıkandıysa sıcak su almama sorunuyla karşılaşabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Suyun sıcaklık seviyesini anlayabilmeniz için çamaşır makinesinin arka tarafında yer alan kirli su boşaltma hortumunu eliniz ile kontrol etmeniz gerekmektedir. Kirli su boşaltma hortumunun sıcak olması makinenizin sıcak su ile yıkama yaptığı anlamına gelir.
çamaşırların çektiği su miktarı kadar sıcak su girişinden su alır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Türkiye'de 19 derece, ılıman bir sıcaklık olarak kabul edilir. İlkbahar ve sonbahar aylarında sıkça görülen bir sıcaklık aralığıdır.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar.
Çamaşır makinesin bir sıcak su hattına bağlanmasını önermiyoruz. Önden ve üstten yüklemeli ünitelerimiz, soğuk su hattı kullanılarak kurulmak üzere özel olarak tasarlanmıştır.
Çamaşır makineleri, yapılan program ayarına göre suyu ısıtmalıdır. Suyun ilgili sıcaklığa ulaştırılması için makinenin bazı parçalarının doğru şekilde çalışıyor olması gerekir. Makine suyu ısıtmıyorsa akla gelen sorunların başında makinenin rezistans arızası gelir. Suyun ısıtılması rezistans ile sağlanır.
Çamaşır yıkarken doğru su sıcaklığını seçmek
Her bir yıkama için doğru su sıcaklığının seçilmesi çamaşır yıkamada başarının anahtarıdır. Soğuk su; hassas kumaşlar, çekmeye yatkın kıyafetler ve solma eğilimi gösteren hassas koyu renkler için iyi bir seçenektir.
Yıkama tamamen sonlandığında çamaşırlarınızı çıkarabilirsiniz. Makinenizin tuşlarının olduğu bölümde yer alan ve “kap içerisinde aşağı ok” sembolüyle ifade edilen tuşa bastıysanız suda bekleme özelliği seçilmiş demektir. Bu tuşa tekrar bastığınızda suda bekleme işlemi iptal olur.
Özellikle kirli suyu boşaltan tahliye hortumunun yerden en az diz boyu kadar yüksekte olması gerekmektedir. En çok ise 100 cm kadar yukarıda olması önemlidir. Eğer yükseklik bu seviyeler doğrultusunda ayarlanmaz ise yeni çamaşır makinesi sulu bırakma sorunu ortaya çıkabilir.
Bunun için sirke ve tuzu iyice karıştırdıktan sonra çamaşır makinenizin deterjan bölmesine dökerek makineyi 90 derecede ve yaklaşık 1 buçuk saat çalıştırmak yeterli.
Sağlıklı bir kişinin, 22-25 derece sıcaklıktaki denize girdiğinde ortalama bir dakika civarında üşümesi geçiyor. Ancak vücudunun ısı kontrol mekanizmasında sorun olanlarda üşüme bir türlü geçmiyor.
Genel olarak, 15 derece, 20 derecenin altındaki sıcaklıklar olarak kabul edilir. Bu nedenle, bazı insanlar için soğuk olarak kabul edilebilir.
Çünkü 20°C oda sıcaklığında oturan bir insan dışarısı da 20 °C ise üşüdüğünü hissetmez ama eğer dışarısı 20°C'den daha soğuksa o zaman radyasyon kaybı nedeniyle kendisini üşüyor hisseder.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
Bu konu hakkında edinilen bilgiler, giysilerin uzun bir süre boyunca deforme olmadan kullanılabilmesine imkân tanır. Beyazların yıkanma derecesi, kumaş türüne göre değişiklik gösterse de ideal sıcaklık 60 derece olarak kabul edilir. Bu sayede arzu edilen kar beyazı rengini elde etmek mümkün hâle gelir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Eğer 60 ile 90 Santigrat derece arasında bir sıcaklıkta yıkama yapıyorsanız makineniz sıcak su ile yıkama yapar. Bu durumda çamaşırların sıcak çıkması normaldir.
Makine çalışırken mümkünse banyo ve mutfakta aşırı su kullanmayınız.
Kırmızı yazılı hortum (sol) (maks. 90 ºC) sıcak su girişi, mavi yazılı hortum (sağ) (maks. 25 ºC) ise soğuk su girişi içindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri