Bazı birleşik fiiller zamanla deyim haline gelmiştir. Bu kalıplaşmış sözler, dilde anlam zenginliği yaratan ifadelerdir. Türkçenin zenginliğine katkıda bulunan sözlerden biri de Yarı yolda bırakmak ifadesidir.
Gözünde büyütmek deyiminin anlamı bir kimseyi ya da bir işi abartmak demektir. Bir olayı ya da bir kimseyi gözünüzde büyüterek onun olduğundan daha iyi olduğunu düşünürsünüz. Bu nedenle gözünde büyütmek deyimi abartılı bir durumu anlatmak için kullanılmaktadır.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb. Bu yazı 6 Şubat 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
Bir kişinin herhangi bir olaydan ya da sahip olduğu bir şeyden ötürü, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlamasına burnu büyümek denir. Bu deyim kibirlenmek ve üstünlük taslamak anlamında kullanılır.
İlgili 16 soru bulundu
Halk arasında adam satma denen olayın bir başka adıdır, insanları yarı yolda bırakmak! İnsanları yarı yolda satanlar, yani yarı yolda bırakanlar için, satılmayacak, gözü boyanmayacak insan yoktur!
Bir kavramı, olayı ya da durumu daha etkileyici bir şekilde anlatmak adına minimum iki kelimenin bir araya gelmesi ile beraber oluşan ve çoğu kez gerçek manadan uzaklaşarak, kendine has anlam kazanan sözcük gruplarına deyim denmektedir.
Deyim. [1] Birini uzun süre istekle ve hasretle beklemek. Gelmesi umutla beklenen kişi için söylenir.
Deyim. [1] Herhangi bir durumun nasıl bir sonuca yol açacağını hesaba katmak, dikkate almak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözleri dolmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Göz alıcı deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır.
“Komaya girdi, abbas yolcu mu ne?” Abesle iştigal etmek : Yersiz, yararsız, boş ve anlamsız şeylerle vakit geçirmek.” Şu yaşa geldin, ama abesle iştigal etmekten vazgeçmedin.” Abuk sabuk konuşmak : Düşünmeden, birbiriyle ilgisi olmayan, tutarsız, saçma sapan söz söylemek.
Yarı yolda bırakmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Verilen desteği, yapılan yardımı sonuna kadar götürmemek.
Hz Mevlana - Umut verip yarı yolda bıraktığın insanın hakkını iki dünyada veremezsin. | Facebook.
HUZURUM KALBİMDE 🌸 on Instagram: "Umut verip güven aşılayıp da yarı yolda bıraktığın insanın gönül sadakasını iki dünyada da veremezsin. Hz. Muhammed s.a.v|"
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
Deyimin sözlük anlamı ise var olan bir olayı, kavramı ya da durumu anlatırken daha dikkat çekici kılmayı sağlayan, bazı durumlarda cümlenin gerçek anlamından uzaklaşarak yeni ve özgün bir anlam kazanmasını sağlayan edebi sanattır.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Atasözü [1] Kişi, her zaman gördüğü, yemeğe alıştığı güzel şeyleri unutamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri