Dar kasko, standart bir kasko paketinde yer alan ana teminat maddelerinin yalnızca bir kısmını içeren, tabiri caizse mini bir kasko sigorta türüdür. Kasko için düzenlenen genel ve standart şartlardan herhangi bir tanesi paketten çıkarılırsa o durumda ortaya çıkan poliçe türü, dar kaskonun cevabı olarak tanımlanabilir.
Bu teminatlar; aracının veya herhangi bir parçasının çalınması, yakılması, trafikte motorlu veya motorsuz bir araçla çarpışman ve seyir ya da park halindeyken aracına başka bir aracın çarpması durumlarını kapsar.
Aylık kasko, daha çok aracını sık kullanmayan ve ekonomik durumu kötü olan sigortalılar tarafından kullanılan avantajlı bir uygulamadır. Aylık kasko avantajları şu şekilde sıralanabilir. Kredi kartına bloke koymaz. Yıl içinde istediği zaman aylık kasko yaptırabilir, kasko poliçeni bir yıl beklemeden iptal edebilirsin.
Tam Kasko: Ana teminatların hepsinin yer aldığı ve ek teminatların tamamının poliçeye dahil edildiği kasko türüdür. Tam kasko ile genişletilmiş kasko arasındaki fark ise poliçede yer alan ek teminatların daha geniş olmasıdır.
Geniş kasko ile üçüncü kişilerin araca vereceği maddi ve bedeni zararlar, mini onarım hizmeti, doğal afetler, terör olayları, yol yardım hizmeti gibi günlük yaşantında karşılaşabileceğin risklere karşı aracını güvence altına almış olursun.
İlgili 44 soru bulundu
Kasko her zaman sizin aracınızdaki hasarı karşılamak ile görevlidir. Kusurlu siz olsanız bile kasko sizin aracınızın hasarını karşılayacaktır. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası aracılığı ile karşılanır.
Ayrıca “Kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz?” sorusu da sık sık soruluyor. Kaskonun karşılamadığı durumlar oldukça sınırlıdır. Örneğin; kaza yapan kişinin sürücü belgesi olmaması, sürücü alkol ya da uyuşturucu etkisinde olması ve savaş durumunun olması gibi çeşitli durumlar dışında kasko aracınızın zararını karşılar.
Poliçenizin en üst kısmında poliçenizin 'Genişletilmiş' ya da 'Dar' bir kasko olduğunun ibaresi mutlaka bulunur. Bu ifadeler esasında poliçenizde kasko genel şartlarında ana teminatlar bölümünde yer alan teminatların varlığı ya da yokluğu ile ilgili terimlerdir.
AYLIK KASKO NASIL YAPILIR? Mevcut kaskosu olup yenileme vadesi içinde olan veya vade boşluğu 15 güne kadar olan bireysel sigortalılar ürünü satın alabilir.
Trafik sigortası günü geçerse cezai yaptırım ile karşılaşılmaktadır. Poliçe yenileme tarihinden 1 gün sonra yapılan yenileme işleminde araç sahipleri %5 oranında ceza ödemekle yükümlü olmaktadırlar. Trafik sigortası gecikme cezası ise her 30 gün için %5 oranında artmaktadır.
Kısmi Kasko Sigortası, kendi aracınızı çarpışmalardan doğacak hasarlara karşı sigortalayan bir üründür. Kendi aracınızın başına gelebilecek yangın, hırsızlık gibi daha birçok tehlikeye karşı geniş kapsamlar sunan Kasko Sigortası'nı inceleyebilirsiniz.
Çoğunlukla mini onarımın kullanılması kasko hasarsızlığını bozmaz. Yani limitler ve kapsam dahilinde mini onarım teminatının işleme sokulması kasko hasarsızlık indirimine olumsuz bir etkisi yoktur. Kapsam dışı işlemler ise kasko hasarsızlığını etkiler.
Kasko yaş sınırı 15 olduğu için 15 yaş üstü araç sahipleri kasko sigortası yaptıramazlar ancak yine de özel kasko paketleri ile 15 yaş üstü araçları da güvence altına alan sigorta şirketleri bulabilirsin. Aynı şekilde 15 yaşın altında yaş sınırı belirleyen sigorta şirketleri de vardır.
Prim borcunun ödenmesi için belirlenen süre genellikle poliçe imzalandıktan sonraki ilk 30 gündür. Aylık ve Günlük Kasko Yapılabilir Mi? Klasik kasko uygulaması belirlenen tarih itibari ile bir yıl geçerli olmasının yanı sıra aylık olarak yapılması da mümkündür.
Kasko bir kaza ya da hasar durumunda kendi aracındaki masrafları karşılar. Kasko kapsamı; çarpma, çarpılma ya da hırsızlık gibi ana teminatlarıyla aracını hasar masraflarına karşı koruma altına alır.
Fakat sigorta şirketleri belli yaşını doldurmuş araçları kasko ile teminat altına almak istemezler. Bunun nedeni de aracın çelik ve benzeri parçalarında metal yorgunluğu yaşanmasından dolayı kaza anında hasarın yüksek olacağı düşüncesidir.
Zincirleme bir kazaya karışmanız halinde bu rakamlar çok daha riskli seviyelere çıkabilmektedir. İMM limiti düşük tutulduğunda poliçe fiyatı da doğal olarak düşük çıkmaktadır. Fakat bizim tavsiyemiz kasko poliçelerinde İMM teminatının minimum 250.000 TL seviyesinde olması yönündedir.
Araç Nasıl Perte Çıkar? Herhangi bir aracın ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeni ile oluşturulan belgeye “pert kaydı” adı verilmektedir. Herhangi bir olası kaza durumunda aracın ağır hasar alması durumunda, aracın trafiğe çıkması engellenmektedir.
Örneğin, "Arabamla direğe çarptım, sigorta karşılar mı?" ve benzeri durumlar tek taraflı kaza anlamında gelir. Peki, tek taraflı bir kaza durumunda kasko ödeme yapıyor mu? Aracınızın bir duvara ya da bariyere çarpması gibi olaylar, sigorta şirketinize göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır.
Lastikte meydana gelen hasarın herhangi bir kaza ya da sabotaj sonucu meydana gelmesi halinde hasar sigorta tarafından karşılanmaktadır. Bunun dışında yol hatalarından dolayı meydana gelen lastik hasarları da kasko kapsamında değerlendirilmektedir.
Araba çalınması çalınma sonucu hasar ile çalan kişinin aracı kullanımı sonucu oluşan bütün hasarlar sigorta tarafından karşılanır, çalınan aracın bulunamaması durumunda aracın çalındığı günkü rayiç bedeli 30 gün içinde ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri