Yasak kelimesinin zıt anlamlısı İzin olarak bilinmektedir. Yasak kelimesinin zıt anlamlısı olarak İzin kelimesinin kullanılması doğru olur.
Yasak kelimesinin de zıt anlamlı karşılığı vardır. Bir işin yasal olarak engellenmesi anlamına gelen yasak kelimesinin zıt anlamlısı izindir. İzin, bir şey yapmak için verilen veya alınan özgürlük, müsaade anlamına gelmektedir.
Yasak kelimesinin eş anlamı olan sözcükler: Haram. Memnu.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Zıt kelimesi Türkçemizde sık bir şekilde karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. Zıt kelimesi dilimize Arap dilinden geçmiştir. Zıt kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre anlamı şu şekildedir; Karşıt, ters.
İlgili 21 soru bulundu
Zıt ile karşıt kelimeleri birbirinin eş anlamlısı olarak belirlenmiştir. Zıt kelimesinin, karşıt anlam ile eş anlamlı olduğunu söylemek doğru olacaktır. Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir. Zıt ile eş kelimeleri karşıt anlam olarak belirtilmiştir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Zıt Anlam: Anlamları birbirinin zıttı olan kavramları karşılayan sözcüklerdir. Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler: Yazılış ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan sözcüklerdir.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Anlam maçından birbirinin karşıtı olan kelimeleri zıt anlamlı kelimeler denmektedir. Bu kelimeler birbirinden karşıt anlamlarını gösterir ve onları zıt anlamlı sözcükler ismi verilir.
yasadışı, kanuna aykırı, kanunsuz s.
Eksik kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Kelimenin en çok kullanılan eş anlamlı kelimesi ise noksan ve az kelimeleridir.
Hiçlik veya Yokluk ise Hiç zamirinin hakim olduğu durumu ifade eder. Felsefi ve teknik olmayan günlük kullanım anlamında, Hiç veya Yok kelimesi varlıktaki bir eksiği ifade eder.
Müsaade kelimesi, destur ve izin sözcükleriyle aynı anlama sahiptir.
Küçük kelimesinin karşıt anlamı büyük kelimesidir. Büyük, küçük kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimedir. Küçük ve büyük kelimeleri anlam olarak birbiri ile çelişen kelimelerdir.
Tutumlu kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; savurgan ve müsrif kelimeleridir.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
Zıt (Karşıt) Anlamlı Kelimeler Anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere zıt anlamlı kelimeler adı verilir.
Zıt anlamlı kelimeler yazılışları, okunuşları ve anlamları birbirinin zıttı olan kelimelerdir. Türkçe'de her eş anlamlı kelimenin karşılığa olmadığı gibi zıt anlamlı kelimelerin de yoktur.
Anlamları birbirine karşıt olan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denir.
Uzun kelimesinin zıt anlamı vardır. Uzun kelimesinin zıt anlamı kısa kelimesidir. Uzun ve kısa karşıt anlamlı kelimelerdir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlam yönünden birbirinin tersi olan kelimelere verilen isimdir. Böylece bir kelimenin zıt anlamlısı O kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Dilimizde her sözcüğün zıt anlamlısı yoktur. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri