Stajyer avukat olabilmek için 4 yıllık eğitim verilen Hukuk bölümünden mezun olmak gerekir. Hukuk fakültesinden mezun olan adayların, bulundukları baroya başvurması ve stajyerlik işlemlerini başlatması gerekir. 1 sene süren stajın 6 ayı adliye, 6 ayı ise avukat yanında gerçekleşir.
1- İLK ALTI AY SÜRELİ ADLİYE STAJI
Mahkeme ve adalet dairelerinde staj, aşağıdaki sıra ve sürelerde yapılır. olmak üzere, adalet Komisyonu gerekli gördüğü takdirde bu sırayı değiştirebilir ve stajyerin isteği üzerine Ticaret, İş veya Tapu Mahkemesinde staj yapılmasını sağlar.
Avukatlık stajı bir yıldır. Stajın bu kısmında yer alan hükümler uyarınca ilk altı ayı mahkemelerde ve kalan altı ayı da Baro Levhasına kayıtlı, meslekte en az beş yıl kıdemi olan (bu beş yıllık kıdem hesabına kanunun 4 üncü maddesinde yazılı hizmette geçen süreler de dahildir.)
Stajyer Avukat adliyede 6 ayı tamamlandıktan sonra Baro Levhasına kayıtlı ve en az 5 YIL kıdemli bir avukatın yanında stajını tamamlamaktadır.
Adalet Meslek Yüksekokullarında ön lisans düzeyinde mesleki öğrenim gören öğrencilere, 1. sınıfın sonunda yaz dönemi boyunca toplam 6 hafta (30 iş günü) staj yapma zorunluluğu getirilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Stajyer avukat olabilmek için 4 yıllık eğitim verilen Hukuk bölümünden mezun olmak gerekir. Hukuk fakültesinden mezun olan adayların, bulundukları baroya başvurması ve stajyerlik işlemlerini başlatması gerekir. 1 sene süren stajın 6 ayı adliye, 6 ayı ise avukat yanında gerçekleşir.
Zorunlu stajın ilk altı ayı adliyede ve son altı ayı avukat yanında olmak üzere toplam bir yıl sürer.
Hakimlik stajı süresi, adli yargı için 6 ay, idari yargı için 7 aydır. Adli yargı hakimliği, adli yargı hakimlik sınavını kazanan adayların mesleğe başlamadan önce yaptıkları staj ve eğitim sürecidir. Adli yargı hakimliği stajı, mezun grubundan ve avukatlık mesleğinden geçmiş olma durumlarına göre farklılık gösterir.
Dolayısıyla Stajyer Avukatlara, özellikle adli staj ve avukat yanı staj sürecinde devlet tarafından kendilerine ödeme yapılmamaktadır. Stajyer avukatlar yalnızca avukat yanında yaptıkları staj sürecinde, avukatın taktirine kalacak şekilde cüzi miktarlarda ödeme almaktadırlar.
Avukatlık Stajı Kıyafet Zorunluluğu Var mıdır? 4515 Sayılı Avukatlık Kanunu Madde 49'da belirtildiği gibi Stajyer avukatların mesleklerini icra ettiği sırada kılık ve kıyafetleriyle herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Stajyer Avukat Ne Kadar Maaş Alır? Stajyer Avukat olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Stajyer Avukat maaşı 2023 verilerine göre ortalama 16.000 TL civarındadır.
Türk Hukuk Fakülteleri programlarına göre noksan kalan derslerden usulüne uygun olarak yapılan sınavlarda başarı göstermiş ve Türkçe dilini de iyi bilir olduklarını da bir sınavla anlaşılmış olmak kaydıyla staj yapmadan avukatlık yapabilme imkanları bulunmaktadır.
Yapılan değişiklikle birlikte 1136 sayılı avukatlık kanununun 16. maddesine “stajyer avukatlar stajlarına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte fiilen çalışması avukatlık stajını yapılmasına engel değildir” maddesi eklenmiştir.
Stajını yapan bir avukat, devlet memuriyetine 9 uncu dereceden başlamakta ve 3 yılda bir terfi etmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek I sayılı cetveline göre, 1. derecedeki hukuk müşaviri ve avukatın ek göstergesi 3000; 1. hukuk müşavirinin ek göstergesi ise 3600'dür.
Stajyer avukatlar Çağlayan'daki İstanbul Adliyesine Türkiye Barolar Birliğince verilmiş çipli-akıllı kimlik kartlarını okutarak girebilecekler.
eleman.net verilerine göre, Avukat 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Avukat , Ocak 2023 yılında ortalama 24.860 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.400 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Açıklanan verilere göre zam oranı yeniden hesaplandı. Buna göre yüzde 17.55 zam oranına göre 1/4 avukat maaşı 23663 oldu. Buna eklenecek seyyanen zam sonrası ise avukatların alacağı net maaş ücreti 31740 oldu.
Buna göre, haklı bir engelin bulunması halinde, stajın mahkemelerde yapılan ilk 6 aylık kısmında adalet komisyonu başkanı, avukat yanında yapılan ikinci altı aylık kısmında ise yanında staj yapılan avukatın da görüşü alınarak baro başkanı tarafından stajyere otuz günü aşmamak üzere izin verilmesi mümkündür.
Sınava başvuru yapacak adaylarda, Türk vatandaşı olmak, 35 yaşını doldurmamış olmak, avukatlıktan hakim savcılığa geçmek isteyenler için ise 45 yaşını doldurmamış olmak şartı aranacak.
Adlî yargı hâkim ve savcı adayları stajlarını, üç ay süreli genel staj ve ondört ay süreli görev stajı olmak üzere iki kısım halinde yaparlar.
Savcı Olmak için Gerekli Eğitimler Nelerdir? Savcı olmak için üniversitede Hukuk Bölümü okumak gerekir. Ardından avukatlık stajı tamamlanmalı ve staj bitim belgesi alınmalıdır. Savcı olmak için Adalet Bakanlığı Sınavı'nda başarı sağlanmalıdır.
Stajınızı Adalet Komisyonu nezdindeki mahkemeler, savcılıklar ile icra müdürlüklerinin yanında noterlikler, avukatlık ve hukuk büroları ile bankalar, sigorta şirketleri, kamu kurum ve kuruluşlarının hukuk müşavirlikleri ile alacak takip departmanları nezdinde yapılabilirsiniz.
Avukatlık stajı adliye stajıyla başlayacaktır. Ancak deneyim elde etmek adına Hukuk Fakültesinde öğrenciyken 3. sınıftan itibaren Avukat yanında staj yapılması önerilmektedir. Fakültede öğrenciyle zorunlu avukatlık stajı yoktur.
Hukuk bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra avukat unvanına sahip olur ancak hakim ve savcılık yapmaları için gerekli sınavlarda başarılı olmaları istenmektedir. Mezun bireyler meslek hayatları içerisinde adli hakimlik, savcılık, kaymakamlık, sayıştay denetçiliği, idari hakimlik ve daha birçok görevleri bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri