Eskişehir mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzet, çi börektir. İnce bir şekilde açılan hamurun, kıymalı harç ile doldurulduktan sonra yarım ay şeklinde kapatılmasıyla hazırlanan bu yemek, hem kahvaltı, hem de çay saatlerinin vazgeçilmezidir.
Pırasalı Arnavut böreği, dızmana, kalakay, kıvırma böreği, ağzı açık, kelem sarma, ciğer sarması, kökrek dolma, düğü köfte çorbası, göceli tarhana çorbası, gözleme gibi birçok çeşide zengin Çerkez mutfağı da eşlik etmektedir.
Eskişehir'e yapılacak bir seyahatte, yöre mutfağını daha yakından tanımak için deneyimlenmesi gereken diğer lezzetler arasında; met helvası, nuga helvası, yufkalı büryan, kıygaşa, haşhaşlı gözleme, haşhaşlı cevizli çörek, leblebi kurabiyesi, Sivrihisar baklavası, kelem dolması, gebete ve kuzu sorpa çorbası da yer ...
İlgili 29 soru bulundu
Yemekler arasında Sivrihisar'ın meşhur dövme sucuğu, Sivrihisar sarması, kalem dolması, güveç, ballı gözleme ve suböreği en çok tercih edilenlerdendir. Bölgenin arabaşı ve bamya çorbası da çok meşhur ve lezzetlidir. Yöresel tatlılar arasında patlıcan reçeli, muska baklava ve Sivrihisar pekmezi en ünlülerindendir.
Eskişehir'de marul, ıspanak, patlıcan, domates, salatalık, biber, taze soğan, armut, elma, vişne, kayısı, badem, dut, karpuz, kavun, buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, patates ve şeker pancarı yetişir.
Eskişehir'in en ünlü yerlerinden birisi Tarihi Odunpazarı Evleri'dir. Eşsiz bir görünüme sahip olan evlerin ilgi çektiği bilinmektedir. Yaklaşık olarak 300 yıllık bir geçmişe sahip olan evler şehir için çok önemlidir. Çünkü Odunpazarı Evleri dünya çapında büyük bir üne sahiptir.
İskenderle kapışır: Balaban köfte
Şehrin en ünlü ve lezzetli yemeklerinden olan balaban köfte, minik kareler şeklinde kesilen pidelerin kemik suyu ile ıslatılması, üzerine domatesli bir sos, yoğurt ve tereyağ gezdirilmesi ve son olarak ızgara köftelerin eklenmesiyle oluşuyor.
Kıygaşa: Eskişehir'e gelip kahvaltıda kıygaşa yemeden gitmeyin. Diğer yörelerde de farklı isimlerle (Örnek: Pişi) anılan bu yemek pişiden farklı olarak hamurunda çörekotu içeriyor. Balaban Köftesi: Birçok yöremizde çeşitli köfte türleri mevcut.
En yoğun şekilde Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde yaşayan Manavlar, bölge halkı tarafından çoğunlukla "Yerli" olarak da anılmaktadır ve Eskişehir'in yerlisine manav denir.
Anadolu'nun en modern şehirlerinden biri olarak gösterilen ve toplamda 900 bin kişilik nüfusu ile Eskişehir'de toplamda 14 ilçe bulunmaktadır. Şehrin merkezi ilçesi Odunpazarı'dır. Tarihi evleri ve kültürel mirası ile ünlü Odunpazarı ilçesine 40 km uzaklıktaki Tepebaşı da şehrin turistik yerleşim yerlerinden biridir.
Bu arada müze, pazartesi günleri hariç diğer günler 10.00 – 18.00 arasında ziyarete açık. Gördüğünüz gibi Kurşunlu Camii ve Külliyesi'nde gezilecek yerler çok.
Odunpazarı Perşembe Pazarı - 216 ziyaretçidan 1 tavsiye.
Odunpazarı İlçe şehrin ilk yerleşim yeridir. Eskişehir kent merkezinde yer alır ve diğer ilçelere göre yükseltisi daha fazladır. İlçe sınırları içerisinde 85 mahalle yer almaktadır.
Eskişehirden alınabilecek hediyelik eşyalar olarak; magnet, ayna, anahtarlık, küllük, çini veya seramik hediyelik ürünler, özel tasarlanmış cam objeler, çömlek ürünler, biblolar, cüzdan, çanta, dekoratif ürünler gibi seçenekleriniz çoğunluktadır.
Eskişehir çok büyük bir şehir değil, zaten çoğu yer birbirine yakın ve yürüyerek gezmeye uygun. O nedenle şehri 2-3 günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Eğer Eskişehir etrafında bulunan yerleri gezmek isterseniz 1-2 gün daha ekleyebilirsiniz programınıza.
Buna göre tüm dünyada en çok sevilen yiyecek açık arayla makarna. Makarnayı ise pilav, pizza ve tavuk takip ediyor. En sevilen yiyecekler listesine büryan 35'inci sıradan, kebap 51'nci, turşu ise 55'inci sıradan girdi.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
31 ilin merkezi dahil 110 ilçeye bağlı 163 mahalle ve köyünde 2 bin 713 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Türkiye'de en sevilen yemek açık ara kırmızı et! Ancak toplumun en alt kesimi haftada 1.2 kez, 279 gram yiyebiliyor. Zengin kesim, 645 gram et tüketiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri