Ya Rabbel alemiyne vessalm alel mürseliyne Velhamdülillahi rabbil alemiyn. (el fatiha)" Bu duanın okunması ile birlikte sevabı bağışlanabilmektedir. Bu duaya aynı zamanda öbür okumalarda da yaparak mevcut sevapları bağışlamak mümkün olmaktadır.
Yasın Suresi okunduktan sonra teslim edilir yani bağışlama duası okunur ve Yasin suresinin Yüce Allah tarafından kabulü umulur. Buna teslim etmek de denir. Genellikle de şu yakarış ile başlanır:" Ya Rabbi. Okuduğum Yasin-i Şerifi yüce katında kabul buyur.
Yasin bağışlama duası, Yasin Suresi bittikten sonra duanın tamamlanması için okunan kısa bir duadır. Yasin Tebareke Amme bağışlama duası okunduktan sonra da surenin bağışlanacağı kişilerin isimlerinin sayılması gerekir. Yasin-i Şerif bağışlama duası okunmadığında ilk okunan Yasin Suresi tamamlanmış sayılır.
Yasin Suresini okuduktan sonra duaların kabul edilmesi için bağışlanma duası okunur. İşlerin kolaylaması, günahların affedilmesi ve ruhun manevi anlamda doyuma ulaşması için okunan bağışlanma duası, Yasin Suresinin hemen akabinde okunması tavsiye edilir.
Allah'u Teala'nun rızasını kazanmak için geceleri Yasin Suresi'ni okumak tavsiye edilir. Ne niyet içi okunursa, Allah'ın izniyle kişi o muradına nail olur. Cuma geceleri Yasin Suresi'ni okuyan kişi Allah'ın mağfiretine kavuşmuş halde sabahlar.
İlgili 16 soru bulundu
Fatiha, İhlas, Yasin gibi sureler okunabilir.
Kişinin hayırlı bir hacetinin olması için 41 kez okunmalıdır. Yasin Suresi 123 kez okunursa büyük Yasin hatmi okunmuş olur.
Ölmüş kimselere dualar genellikle dilekler şeklinde edilir. "Mekanı cennet olsun." tarzı dualarla ölmüş kişilere dua gönderilebilir. Dileklerin dışında kişiler Kuran-ı Kerim içerisinde yer alan duaları okuyarak, faydalı olabilir. Ölmüş birine dua etmek oldukça önemli bir durumdur.
Yasin kitabı dağıtmanın bir çok nedeni olduğu gibi en öenmli ve en yaygın olanları ise vefat mevlitlerinde ve Cenaze mevlidlerinde dağıtılmasıdır. islam inancına göre ölen kişinin ardından yasin okumak sevaptır. Yasin-i şerif Okunarak vefat eden kişinin ruhuna bağışlanmaktadır.
Muhammed sav. Efendimiz: "Yasin suresi okunduğu şey içindir." diye buyurmuştur. Meşru herhangi bir arzu ve muradı olan kimse, bu maksatla 3 veya 7 gün, yatsıdan sonra veya fecir zamanında 41kere Yasin Suresi okur veya okutursa, çok kısa zamanda matlup ve muradına erişir.
Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı Meki Solmaz da mezarlıkta cep telefonu aracılığı ile Yasin Suresi okutmanın hiçbir sakıncasının olmayacağını söyledi.
— Hadisteki “ölüler”den murad ölmek üzere olanlardır. Ölmek üzere olan kişinin yanında Yasin suresi okunur. Ölen kişinin arkasındansa okunmaz.
Yasin suresi Kuran-ı Kerim de yer alan ayetlerden birsidir. Bu sebeple dua niteliği taşımaz. Kuranı Kerim de yer alan ayetleri abdestsiz ve gusülsüz okumamalıyız. Bu sebeple Yasin suresini de abdestsiz okumamaya dikkat edelim.
Hanefî ile Hanbelî alimlerine ve Şafiî ve Malikîlerin sonradan gelen alimlerine göre, ölü yanında okunan Kur'an'ın sevabı ile Kur'an okumanın peşinden yapılan dua, orada bulunmasa da ölüye ulaşır. Kur'an okumanın akabinde dua etmek ise daha çok kabule şayandır ve kabul edilmesi daha çok umulur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) ölülerin arkasından kurban kesip sevabını onlara bağışladığına göre, ölüler, kendileri için yapılan hayır-hasenâtın hepsinden haberdar olmakta ve onların sevaplarından faydalanmaktadırlar.
Allah diledi mi dirilerin sesini - bu bir insan sesi, bir çığlık veya bir sur olabilir- ölülere duyurabilir. Öyleyse, dirilerin mezarın başında verdikleri telkini, Kuran kıraatini, duayı, selamı ölüler duyabilir. Buna engel ne bir Kurani nass ve ne de bir rivayet yoktur.
Okuduğumuz duaları onlara iletiyoruz, kimin gönderdiğini tanımasalar da biliyorlar mı? Değerli kardeşimiz, Vefat edenler, kimin gönderdiğini bilmeseler de kendilerine gönderilen manevi hediyelerden haberdar olur.
Helal hoşun olsun gibi kalıplaşmış sözlerle ifade edilir. Ölünün ardından yapılan belli günler: Ölüye yedi gün devamlı Kur'ân-ı Kerim okunur. Cenazenin toprağa verildiği yedinci gün “yedisi” okunur.
"Ölünün kendisini ziyâret edeni hissetmesi konusunda Allah Teâlâ en iyi bilendir. Seleften bazı kimseler, ölünün kendisini ziyâret edeni hissettiğini söylemişlerdir. Ancak bildiğimiz kadarıyla buna delâlet eden hiçbir açık delil yoktur.
Ölen bir Müslümanın usûlüne göre yıkanıp kefenlenmesi ve cenaze namazının kılınarak defnedilmesi farzdır (Kâsânî, Bedâʾiʿu's-Sanâiʿ, 1/300, 306, 318). Bunun dışında yapılması gereken yedinci, kırkıncı ve elli ikinci gün merasimi veya duası gibi zaman ve şekle bağlanmış bir görev yoktur.
Ölünün arkasından yapılan en önemli hayırlardan biride lokma dağıtımı olmaktadır. Lokma dağıtımı ile ölen kişinin ruhuna dualar edilmektedir.
-Enes (ra)' dan rivayet edilmiştir: dedi ki; Rasulullah (sav) buyurdu: "Herşeyin bir kalbi vardır ve Kur'an'ın kalbi de Yasin'dir. Her kim Sure-i Yasin'i okursa Allah ona bu sureyi okuması sebebiyle Kur'an'ı on kere okumuş kadar sevap ihsan eder."
Kur'ân'ın kalbide Yâsîn'dir. Kim bu sureyi okursa, Allah ona, Kur'ân'ı on kere okumuş gibi sevap yazar.” “Yâsîn'i her gece okumaya devam eden kimse vefat ederken şehit olarak vefat eder.”
4444 Tefrîciyye veya 41 Yâsîn gibi belli saylarda okunan dualar, zikirler, salavât, âyetler ve sureler hakkında (namazlardan sonra 33 adet olarak söylenen tesbîh, tahmîd ve tekbîr gibi pek az müstesna tutulursa) emreden, tavsiye eden bir nas yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri