Aksakallı (Kırgızca: Аксакал, Azerice: Ağsaqqallı, Rusça: Аксака́л), Türk halk kültüründe ihtiyar adam. Değişik Türk dillerinde Akhagallı, Ağsagallı, Aksahaltı olarak söylenir. “Göksakallı” tabiri de kullanılır. Yaşlı adam, dede.
Dede kelimesinin birden fazla eş anlamı bulunmaktadır. Buna göre dedenin eş anlamı olarak karşımıza çıkan kelimeler şu şekildedir: Ata. Büyükbaba.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Hem eş anlamlı hem de eş sesli bir sözcüktür. Yaşlının anlamı TDK tarafından "Yaşı ilerlemiş, kocamış, uzun yılları devirmiş ihtiyar kimse" olarak tanımlanmıştır. Yaşlı eş anlamlısı nedir sorusuna verilecek ilk cevap "ihtiyar" olacaktır. Buna ek olarak "kocamış" sözü de örnek gösterilebilir.
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı "Yaşlı"dır. Aynı anlamı ifade etmekte olan bu kelimelerden İhtiyar Arapça kökenli iken Yaşlı kelimesi ise Türkçe'dir. İki kelime de; Yaşlı, kocamış olan, pir (kimse), genç karşıtı olarak tanımlanır.
İlgili 35 soru bulundu
Yaşlı kelimesi yaşı ilerlemiş insanları anlatmak için kullanılan kavramlardan biri olmaktadır. Halk arasında anlamı bilinen bu kelimenin bulmacalarda birden fazla cevabı bulunmaktadır. Yaşlı kelimesi için Pir, İhtiyar, Paypil, Ahdiyar ve Yetik gibi kavramlar cevap olarak kullanılmaktadır.
İhtiyar kelimesinin yaşlı anlamı ile eş anlam taşıyan kelimeler şu şekildedir; yaşlı, kocamış, erkin. Bu kelimelerin hepsi, birbiri yerine kullanılabilir.
YAŞLI KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Bu anlam ilişkilerinden en önemlileri eş anlam ve zıt anlamdır. Yaş kelimesinin eş anlamlısı 'ihtiyar' kelimesidir. Yaşlı kelimesinin zıt anlamlısı ise 'genç, bebe' kelimeleridir.
İhtiyar kelimesinin zıt anlamı ise genç olarak ifade edilmektedir.
Yas kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre verilmiş olan eş anlamlısı 'matem' şeklinde karşılanmaktadır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
uzak diyar destanı 2 Süratli kelimesiyle eş anlamlı olarak çabucak, hızlı ve seri kelimeleri kullanılır.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
bile, hem de, üstelik, ayrıca.
2. Sözlüklerde gölet, gölek, büğet sözcükleri eş anlamlı olarak verilmiştir.
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Aynı şekilde yaşlı ve genç kelimeleri de zıt anlamlı sözcüklerdir.
Sözlükte “iki şeyden birini diğerine tercih etmek, seçip ayırmak, üstün tutmak” gibi anlamlara gelen ihtiyâr kelimesinin gerek Kur'an'daki (el-A'râf 7/155; Tâhâ 20/13; el-Kasas 28/68; ed-Duhân 44/32) gerekse dinî literatürdeki kullanımı bu sözlük anlamı çerçevesindedir.
Fakir kelimesinin zıt anlamlısı ise zengin kelimesidir. Zengin kelimesi fakir zıt anlamlısı olarak bilinir.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Bu anlam doğrultusunda TDK için öğrenci sözcüğünün eş anlamlısı olarak, 'talebe' kelimesini kullanabilirsiniz.
Erkek kelimesinin zıt anlamlı kelimesi Kadın kelimesi olarak karşımıza çıkar. Erkek ve Kadın kelimelerinin anlamları da bu durumda birbirleri ile zıt anlamlardadır.
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı 'yaşlı, kocamış, moruk' kelimeleridir. Bu kelimelerden yola çıkarak ihtiyar kelimesinin zıt anlamlısını daha iyi kavrayabiliriz. İhtiyar kelimesinin zıt anlamlısı 'genç' kelimesidir.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri