Yaş ilerledikçe doğal bir seyirle kalınlaşma olur. Diyabet hastası olanlarda tırnak kalınlaşması görülür. Varis çorabı ve likralı çoraplarda tırnağına yaptığı baskı nedeniyle tırnak kendisini korumaya alarak kalınlaşmaya başlar. Sporcular ,dansçılar gibi ayaklarına fazla yüklenen kişilerde görülür.
Dolaşım bozukluğu, şeker, kalp ve damar hastalıkları ile tırnağın dışarıdan aldığı travmalara bağlı olarak gelişen baskılar sonucunda tırnak kalınlaşması yaşanabilir. Sürekli olarak baskı alan tırnak, alt dokuların ve tırnağın canlı kısmı olan matriksin korunması amacıyla baskıya karşı kalınlaşabilir.
Tırnak kalınlaşmasına genellikle tırnak mantarı enfeksiyonu sebep olmaktadır. Tırnak mantarı haricinde ise diyabet hastalarında, yaşlılarda, ayağa çok baskı alınan durumlarda(spor) ve de dolaşımla alakalı sorun yaşayan kişilerde görülmektedir.
4- Kalınlaşan tırnak nasıl düzelir? Öncelikle kalınlaşan tırnak katmanı inceltilir. Böylelikle kalın katmanın tırnak yatağına oluşturduğu baskı giderilir. Ardından periyodik bakımlara ilave destek olarak tırnak serumu yardımıyla tırnak yapılandırılmaya çalışılır.
Ayak tırnaklarınız son derece sertse, onları daha uzun süre ıslatmanız gerekebilir. Ayaklarınızı sudan çıkardıktan sonra kurulayın. İlaçlı bir ayak tırnağı yumuşatıcı krem uygulayın. Tırnak yumuşatıcı kremler, tırnağa nüfuz etmek için üretilir ve genellikle nemlendirici maddeler kullanarak tırnakları yumuşatırlar.
İlgili 17 soru bulundu
Tırnak kalınlaşması ya da diğer adıyla Onikomikoz, görülme sıklığı yüksek olan ayak sağlığı problemlerinden birisidir. Tırnak mantarı nedeniyle kalınlaşan tırnağın kalınlaşmasının asıl nedeni; küf, maya ve dermatofitler olmaktadır.
Kalınlaşmış tırnak bakımında tırnak üzerinde yer alan kalın tabakalar GERLACH makine ve teknik ayak bakımı aletleri ile tırnağın kalınlığı temizlenerek inceltilir. Doğru tırnak kesimi yapılır. Böylelikle hekimin tavsiyesi ile ilaç kullanılıyorsa daha iyi penetre olması sağlanır.
E vitamini, zeytinyağı, argan yağı ve badem yağı gibi zengin içeriklerle desteklenen tırnak balsamları, tırnakların kolaylıkla kırılmasına engel olur. Düzenli olarak su tüketmek, vücuttaki tüm sistemlerin sağlıklı bir şekilde işlemesinde etkilidir.
Sarı tırnak sendromunda tırnak büyümesi durur. Bu durum da tırnağın kalınlaşmasına ve sararmasına neden olur. Erken dönem lenfödem ve bunlara eşlik eden kronik akciğer rahatsızlıkları sarı tırnak sendromunun en sık rastlanan nedenleri arasında yer alır.
Beslenmenizde çinko, demir ve protein gibi tırnak sağlığı için önemli olan besinleri içeren yiyecekleri tüketmeye özen gösterin. Yeşil yapraklı sebzeler, balık, yumurta, badem, hindi eti, fasulye gibi gıdalar tırnak sağlığı için faydalıdır. Tırnaklarınızı ve tırnak etlerinizi düzenli olarak nemlendirin.
Tırnaklarda oluşan bu sendrom çinko, C ve D vitamini eksikliğinden olabilir. Bunun için limon, süt ve maden suyu ile tırnak bakımı yapabilirsiniz. El tırnak sararması geçene kadar her gün sararan bölgeyi limonla ovup 15 dakika sütte bekletebilirsiniz. Ardından ellerinizi maden suyuyla yıkayabilirsiniz.
Dermatoloji doktoru tarafından öncelikle fiziksel muayene yapılır. Tırnak mantarı belirtilerinden olan renk veya şekil değişimi, tırnağın kalınlaşması, kolay kırılması veya ağrı, acı gibi durumlar değerlendirilir.
Tırnakta oluşan bu deformasyonu gidermek için destek bakım ürünleri kullanılması gerekir. Kalınlaşmış doku uzaklaştırıldıktan sonra jel tırnak uygulaması yapılır. Deforme tırnak bakımının mantar tırnak bakımından farkı; jel uygulamasında sınırlama yapılmamasıdır. Her tırnağa her bakımda jel uygulanabilir.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Tırnak Bozuklukları Neden Olur? Tırnaklarda bozukluğa ve hastalığa yol açan temel etkenler mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı, hijyenik bakım hataları, ağır baskı ve zorlamalar, ilaçların yan etkileri ve mineral yetersizlikleri olmaktadır.
Tırnaklarınızı temiz ve kuru tutun. Tırnak yemekten veya koparmaktan kaçının. Her gün tırnaklarınıza ve kenarlarına nemlendirici uygulayın. Üre, fosfolipid veya laktik asit içeren kremler çatlamasını önlemeye yardımcı olabilir.
Bir birey büyüdükçe ayak tırnakları genellikle kalınlaşır. Kalınlaşma, ayak tırnağındaki bir travma sonucu da ortaya çıkabilir, örneğin art arda çok küçük bir ayakkabının ucuna çarptığı zaman. Bazen ayak tırnağına bir şey düştüğünde, tırnak düşer.
Tırnaklarınızı beyazlatmak istediğinizde bir fincan sirke ve bir fincan içme suyunu karıştırın. Bu suyu bir pamu yardımı ile tırnaklarınıza sürün ve oje siler gibi tırnakları temizleyin. Günde 1 defa olmak üzere sirke ile tırnaklarınızı temizleyerek kısa sürede sararmayı yok edebilirsiniz.
Doktorunuz bireye oral (ağızdan alınan) veya topikal (doğrudan tırnağa uygulanan) antifungal (mantar temizleyici) ilaçları reçete edebilir. Bazı vakalarda hem oral hem de topikal antifungal ilaçları birleştirmek tedavi sürecinin başarılı olmasına yardımcı olur.
İçeriğindeki doğal yağlarla tırnakları besler. Suda kolay kolay erimeyen vazelin, tırnaklara uygulandığında kalıcılığı oldukça fazladır. Tırnakların güçlenmesine ve parlamasına destek olur. Tırnak mantarının tedavisinde destek görevi görür.
Tırnak kırılmasının yaygın nedeni biotin eksikliği, kalsiyum eksikliğine neden olan beslenme alışkanlıkları, folik asit, omega-3 ve C vitamini eksikliği, kansızlık, elleri sık yıkama, mantar enfeksiyonu ve tırnağın çeşitli kimyasallarla temas etmesidir.
H vitamini ve B7 vitamini olarak da bilinen biotin, suda çözünür ve vücut tarafından depolanmaz. Bu nedenle günlük olarak bu vitamin türünü gıdalar yoluyla aldığınızdan emin olmalısınız. Sardalya, yumurta ve baklagiller gibi gıdalarda bulunabilir. Biotin tırnakları güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Tırnakların köşelerini kesmekten kaçının ve uçlarını yuvarlak kesin. Her bir tırnağı keserken, kenarlara doğru tırnağı çekerek, tırnak yatağına doğru kesinti yapmayın. Bu tırnak batması riskini artırabilir. Her tırnağı kesmeden önce, makası veya cımbızı temizleyin ve gerektiğinde dezenfekte edin.
Ortalama bir insanın ayak tırnakları ayda yaklaşık 2 milimetre uzar, bu sebeple 6-8 haftada bir kesim uygun olacaktır. Ama günün büyük bölümünü ayakta geçiriyor, tüm gün ayakkabı giyiyor ya da profesyonel olarak sporla ilgileniyorsanız, onları daha sık kesmek, daha rahat hareket etmenizi sağlayabilir.
Evet, genellikle çekilen tırnak tekrar çıkar. Ancak bu süreç zaman alabilir ve sabır gerektirebilir. Tırnak yatağının tamamen iyileşmesi ve yeni bir tırnağın büyümesi için birkaç ay gerekebilir. Her bireyin iyileşme süreci farklı olabilir ve genetik faktörler, yaş, sağlık durumu gibi etmenler bu süreci etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri