maddesine göre, bir şeyde fiili hakimiyetini doğrudan doğruya sürdüren kimse dolaysız, başka bir kişi aracılığıyla sürdüren kimse ise dolaylı zilyettir. …”
Dolaylı ve Dolaysız Zilyetlik
Bir şeyde fiilî hâkimiyetini doğrudan doğruya sürdüren kimse dolaysız, başka bir kişi aracılığı ile sürdüren kimse ise dolaylı zilyettir (MK m. 975). Örneğin, ev sahibi dolaylı, kiracı ise dolaysız zilyettir.
Birinci tür hakka dayanan ve hakka dayanmayan haksız olan zilyetlik türlerini kapsar. İkincisi malik sıfatına sahip olan kişiler türü kapsar. Üçüncü türü asli zilyetlik takip eder. Devamında ise doğrudan veya dolaylı zilyetlik ardından ise tek başına ve birlikte zilyetlik türleri gelir.
Asli ve fer'i zilyete örnek olarak evini birine kiralayan kişi asli zilyet, evi kiralayıp kullanan kişi ise fer'i zilyettir. Dolaysız zilyet, eşya üzerindeki fiili hakimiyeti doğrudan kullanan kişinin zilyetliğidir.
Cevap : Cevap 156:Bir şeye malik sıfatıyla veya malik olma iradesiyle zilyet olan kimsenin zilyetliği asli zilyetlik, sınırlı bir ayni hakka veya kişisel bir hakka dayanan kişinin zilyetliği fer'i zilyetliktir.
İlgili 44 soru bulundu
Bir eşya üzerinde malik sıfatıyla hareket eden kimsenin zilyetliğine \"asli zilyetlik\", bir eşyayı sınırlı ayni veya şahsi bir hakka dayanarak fiili hâkimiyeti altında bulunduran kimsenin zilyetliğine ise \"fer\'i zilyetlik\" de denir.
2. Dolaylı ve dolaysız zilyetlik. Madde 975 - Bir şeyde fiilî hâkimiyetini doğrudan doğruya sürdüren kimse dolaysız zilyet, başka bir kişi aracılığı ile sürdüren kimse dolaylı zilyettir.
Zilyetliğin türleri açısından değerlendirildiğinde, kiraya veren mülkiyet hakkına dayanarak malik sıfatıyla zilyet olacağından asli zilyet, kiracı ise asli zilyet sayesinde zilyet olacağından feri zilyet konumundadır.
Asli müdahil davada üçüncü bir taraftır. Kendi davasında, asli müdahil davacı, asıl davanın tarafları ise davalı konumunda olmaktadır. Feri müdahil ise davanın taraflarından birinin yanında davaya katılır. Dava konusu üzerinde bağımsız bir hak iddiası yoktur.
3) Dolaysız (vasıtasız-doğrudan) - Dolaylı (vasıtalı) Zilyetlik: Eşya üzerindeki fiili hakimiyeti doğrudan kullanan kimsenin zilyetliği vasıtasız zilyetlik; eşya üzerindeki fiili hakimiyeti bir başkası aracılığı ile kullanan kimsenin zilyetliği ise vasıtalı zilyetliktir.
Zilyetliğin Tesisen İktisabı, ya Yalın Zilyetliğin, Dereceli Zilyetliğe veya Münhasır (Tek Başına) Zilyetliğin, Birlikte Zilyetliğe dönüştürülmesi yoluyla olur.
Zilyet yani mülk sahibi olan kişi, söz konusu mala hakim olan kişi statüsündedir. Örneğin bir ev sahibi, içinde kiracı olmayan evini herhangi bir kişiye kiralayana dek o evin zilyeti olma hakkına sahiptir.
Tek başına (Münhasır) zilyetlik; zilyetlikten kaynaklanan yetkilerini tek başına kullanabiliyorsa, tek başına zilyettir. Birden çok zilyet; zilyetlik konusu mal üzerinde birden fazla kişinin aynı anda aynı yetkisi varsa, birlikte zilyetlik söz konusudur.
Paylı mülkiyet, diğer bir deyişle müşterek mülkiyet; birden çok kimsenin, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik olmasıdır.
Zilyetliğinin haksız olduğunu bilmeyen ve bilebilecek durumda da olmayan kişiler iyiniyetli zilyet olarak tanımlanır. Daha açık anlatımla, fiilî hâkimiyeti altındaki malı sahibi olduğunu düşündüğü hakla elinde tuttuğuna inanan zilyetler iyiniyetlidir.
Örneğin, üniversite eğitimi sonrası başka bir şehre taşınan ve bu sebeple kanepesini arkadaşı B'ye satan A'nın taşınıncaya kadar kanepenin kendisinde kalması konusunda anlaşması halinde, hükmen teslim söz konusudur.
Fer'î Deliller:
İcma, Kitap ve Sünnet'e dayanır, yani Kitap ve Sünnet'teki bir hükmün delili ile üzerinde icmaya varılan hükmün aynı illete sahip olmaları gerekir. Kıyas ise, Kitap, Sünnet ve icmayı esas alır. Bu üç delilden birisindeki ortak illet, kıyas için gereklidir.
Görülmekte olan bir davada, üçüncü kişinin taraflardan birisinin yanında, ona yardımcı olmak amacıyla davaya katılması fer'i müdahaledir. Aslî müdahale ise üçüncü kişinin görülmekte olan davanın taraflarına karşı ayrı ve ba ımsız bir dava açması olup gerçek anlamda bir müdahale de ildir.
Feri müdahale, medeni usul hukuku nezdinde bir davada davacı ve davalı dışında ilgili dava sonucunda verilecek hükümden hukuki durum ve statüsü bakımından etkilenme ihtimali olan üçüncü kişilerin kendi hukuki menfaatlerini korumak amacıyla davaya dahil olmasına imkân veren bir müessesedir.
Haklı Zilyet-Haksız Zilyet
Eğer zilyetlik bir ayni hak ya da şahsi hakka dayanıyorsa hakka dayanan, dayanmıyorsa hakka dayanmayan zilyetlik olarak tanımlayabiliriz. Hakka dayanmayan (haksız) zilyet, kişinin durumu bilip bilmemesine bağlı olarak iyi niyetli ya da kötü niyetli olarak iki'ye ayrılır.
Yalın Zilyetlik : Aynı eşya üzerinde tek bir zilyetlik durumu varsa buna yalın zilyetlik denir. Örneğin A'nın saati var A, saatini kimseye ödünç vermemiş , kiraya vermemiş , rehin vermemiş saat üzerinde başka bir zilyetlik yok , o zaman A'nın saat üzerinde yalın bir zilyetliği vardır.
Oğuzman/Sel ç /Oktay-Özdem r, s. 47. “Zilyetlik, bir kimsenin bir eşyayı fiili hakimiyeti altında bulundurması, bir eşya üzerinde fiili kudret kullanması olarak tanımlanır. Nitekim T.M.K. 973. madde hükmüne göre “bir şey üzerinde fiili hakimiyeti bulunan kimse, onun zilyedidir.”
Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurmadır. Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişilerdir.
Mülk üzerinde zilyet hakkına sahip olmak mülkün tapulu veya tapusuz olmasına göre belirlenmektedir. Tapusuz taşınmazlarda zilyet hakkının kazanımı daha kolayken tapulu mülklerde zilyet hakkına sahip olmak uzun vadede sonuç vermektedir. Zilyet hakkına sahip olan kişi taşınmaz mülk içerisinde söz sahibi olan kişidir.
Dava açıldıktan sonra ki süre zilyetlik süresinde eklenmemektedir. Ancak dava konusu taşınmaz davacıdan önce başkasının zilyetliğindeyse bu süreler birbirine eklenir. Bu duruma 'eklemeli zilyetlik' adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri