Yatak Hijyeni İçin Birebir: Alez Yatağın zamanla kirlenmemesi için alez serilir. Alezin üstüne ise çarşaf ve diğer nevresim takımları serilir. Ürünün kullanım amacı, zamanla yatakta oluşan mikroorganizmalardan bizleri korumak ve hijyenik bir uyku ortamı sağlamaktır.
Özellikle çalışan bayanlar için sabahları kırışmayan bir çarşaf olacağından size yatak toplamak için çok fazla zaman kazandırmaktadır. Çarşaf yatağa yapıştığından yatak yüzeyini tam korur ve aşınmaları engeller.
Çarşaf, yatak takımı olarak tek başına veya çift halinde kullanılan, uzunluğu ve genişliği şilteden daha büyük olan ve şilte veya yatağın hemen üzerine, ancak battaniyelerin ve diğer yatak takımlarının (örneğin yorgan ve yatak örtüleri ) altına serilen bir üründür.
Kanlı çarşaf geleneği, nikâhtan sonra, gerdek gecesinin ardından çift arasındaki cinsel ilişkinin geçtiği çarşafın kan lekesi nezdinde kontrol edilmesini veya sergilenmesini kapsayan bir bakirelik testi geleneğidir.
Abâye, ferâce, harmani vb. bol dikimli dış kıyafetler de müslüman kadınların giyebileceği kıyafetlerdir. Çarşaf da bu kıyafetlerden biridir. Önemli olan, hür kadınların özgürlüklerini simgeleyen ve onları yabancı erkeklerin bakışlarından koruyan ve İslâm`ın razı olduğu bol bir kıyafet ile örtünmektir.
İlgili 41 soru bulundu
Günümüzde kullanımı yaygın bir hale gelen alezler, çarşafların altına serilen ve yatağınızı koruyan en büyük yardımcınız oluyor. Yatağınızın kirlenmesini engelliyor.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Çarşaf ile yatak arasına serilen ürüne alez denir. Alez, yatak temizliği ve hijyeni için kullanılan bir üründür ve bir bakıma yatağın kılıfıdır. Yatağın zamanla kirlenmemesi için alez serilir. Alezin üstüne ise çarşaf ve diğer nevresim takımları serilir.
Yatağın zamanla kirlenmesini önleyen alezlerin üzerine çarşaf serilir ve yatak bu şekilde kullanılır.
Yatak şiltesi yatak üzerinde kullanılarak yatağın konforlu hale gelmesini sağlayan bir üründür. Felyaf, sünger, bambu, jel yatak pedi çeşitleri de sıklıkla tercih edilen ürünler arasında yer alır.
Eğer yatağın iç katmanları ıslanırsa, yatağınızın bunu tahliye etmesi çok uzun sürer. Karanlık ve sıcak bir yerde birkaç gün bırakılmış ıslak bir süngerin kokusunu hayal edin. Yatağınızın içinde hapsolan nem, küflenmeye, mayt ve bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Bu durumda yeni bir yatak almanız gerekebilir.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
Peki, yastık kılıfınızı hangi sıklıkta değiştirmelisiniz? Bunun yanıtı kullanım oranınıza göre değişir ancak yastık kılıflarınızı her halükarda en az 7 günde bir değiştirmelisiniz.
Saten Kumaş
Çok ince liflerden üretilen pamuk iplikler kullanılarak sık dokuma yöntemi ile üretilir. İpeğimsi bir yapısı vardır. Özellikle nevresim ve çarşaf üretiminde kullanılırlar. Rahattır, Serinleticidir ve Konforludur.
Lastikli ve Düz Çarşaflar Arasındaki Farklar
-Düz modeller lastikli modellere göre daha kolay ütülenip katlanabilir. Lastikli çarşafların elastik ve oval uçları düz durmalarını, katlanmalarını zorlaştırır. Eğer dolapta düzen takıntınız varsa düz çarşaf çeşitleri ile daha mutlu olabilirsiniz.
Bir çarşafın insan bedenini terletmemesi için nefes alabilen yapıda kumaşa sahip olması gerekir. Doğal malzemeler olan pamuk, keten ya da bambu ile üretilen çarşaflar terletmez.
ÇARŞAF VE HAVLULARI NEDEN BİRLİKTE YIKAMAMALIYIZ? Çarşaf ve havlular birlikte yıkandığında, farklı ağırlıklara sahip oldukları için kurutma aşamasında sorun olacaktır. Çarşaflar daha hafif oldukları için havlulardan önce kuruyacak ve havlular kuruyana kadar aşırı kuruma göstererek zamanla yıpranmaya başlayacaktır.
Sarı lekeleri temizlemek için karbonat da kullanabilirsiniz.
Çeyrek bardak karbonatı sıcak suya batırılmış havluların üzerine serpin. 1 saat kadar beklettikten sonra çamaşır makinesinde soğuk suyla yıkayın. Sararmaların azaldığını belki de yok olduğunu görebilirsiniz.
3- Havlu kancalarını duş veya küvet yakınında tutun
Özellikle pencere ya da kapı gibi hava akımının yaşandığı bölgelerin uzağına yerleştirmeniz havluların soğumasını engeller.
Kış aylarında sık kullanılan yorganları kirlilik durumuna göre senede bir veya iki kez yıkayabilirsiniz. Yün veya pamuklu yorganı yıkadıktan sonra doğal yollarla kurutmayı düşünüyorsanız güneşli yaz günlerini tercih edebilirsiniz.
Oksijenli su doğal beyazlatıcıdır, sirke de kirleri gidermeye yarar. Ardından yastıkları makinaya koyun ve makinanın deterjan kısmına belirtilen ölçüde deterjan ilave edin. Makinayı çalıştırın. Çamaşır makinasından çıkardıktan sonra yastıkları varsa kurutma makinasında, yoksa balkonda kurutun.
İçi boş elyaf yastık
Çoğu yastığın içinde boş bir elyaf dolgusu vardır. Makul bir fiyata iyi bir destek sunarlar. Bu yastıklar tavsiye edildiği gibi her iki yılda bir değiştirilirse idealdir. Çünkü muhtemelen her yıl yastıklara bir servet harcamak istemeyeceksiniz.
Önceden kalan idrar lekesi ise ve yeni oluşan ve fazlalığını aldığınız idrar lekesinin üzerine lekeyi kapatacak şekilde karbonat döküp bir gece bekletin. Bir gün sonra karbonatlı kısmı süpürgeniz ile alın ve yine karbonat ve oksijenli suyu karıştırıp bu karışımla nemli hale getirdiğiniz bez ile yatağınızı silin.
Yatak yan duvarlardan birine ya da köşeğe konulduğu taktirde odada sönük kaldığı ve diğer mobilyalarında dolaylı olarak yanlış yerlere yerleştirildiği görülmektedir. Bu sebeple yatakların kapı karşısında ve büyük duvarlarda konumlanması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri