Yer tavukçuluğunda kondüksiyon yolu ile ısı kaybının önlenmesi ve tavuklara doğal davranışları olan eşinme imkanının sağlanabilmesi amacıyla zemine esnek, suyu emme özelliği olan bir madde serilir ki buna altlık denir. Kümeslerde altlık kullanılmasının temel nedeni tabanda ısı izolasyonunun sağlanmasıdır.
Bu nedenle alt zeminin kümes içerisinde oluşabilecek olan su ve pislik gibi durumlara karşı dayanıklı yalıtım malzemesi ile kaplı olması önemlidir. Bununla birlikte kolayca ulaşılabilen ve temizlenebilir bir yapıda olması daha kolay bir kullanım imkanı sunar.
Mevcut kümeslerde belirli periotlarla dışardaki soğuk hava direkt Olarak fanlara basılır, içerideki sıcak havada dışarı atılır. Dışarı atılan sıcak hava yerine kümese alınan soğuk hava, kışın ısıtılmalı, yazın ise soğutulmalıdır, en fazla enerji sarfiyatı soğuk havayı ısıtmak için kullanılır.
Yetişkin bir tavuğun iç sıcaklığının 40 °C civarında olmalıdır. Bu nedenle, kendilerini ve yavrularını sıcak tutmak için çok fazla vücut ısısı üretirler. Soğuğun içeri girmesini önlemek için kümesin sızdırmazlığına ek olarak, vücut ısısını içeride daha iyi tutmak için ekstra yalıtım ve termal kütle ekleyin.
Kümes zeminine önceden toz kireç serpilir. Daha sonra kümese, altlık olarak 5-10 cm kalınlığında talaş veya saman serilir. Altlığa konulacak talaşın iri planya talaşı olması ve reçinesiz olması istenir.
İlgili 42 soru bulundu
Yer tavukçuluğunda kondüksiyon yolu ile ısı kaybının önlenmesi ve tavuklara doğal davranışları olan eşinme imkanının sağlanabilmesi amacıyla zemine esnek, suyu emme özelliği olan bir madde serilir ki buna altlık denir. Kümeslerde altlık kullanılmasının temel nedeni tabanda ısı izolasyonunun sağlanmasıdır.
Hayvanlar, tuz yemeye ihtiyaç duyarlar çünkü vücutlarındaki birçok önemli işlev için tuz gerekli. Tuz, hayvanlarda da vücut sıvı dengesinin korunmasında ve sinir iletiminin düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca, tuz, kasların ve kalbin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamakta etken.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Tad alma duyuları az gelişmiştir. Damakta bulunan yarık ağız boşluğunda negatif basınç oluşturamadığından tavuklar su içerken başlarını yukarı kaldırırlar.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Tavuğunuzu üzerinde yağlı kağıt bulunan bir fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış fırında ısıtabilirsiniz. Üzerini kıtır ya da karamelize olmasını isterseniz de fırının üst rafına alabilirsiniz.
Bitkilerde kök ısıtma için 2 yöntem kullanıyoruz. Küçük seralar için kablolu - elektrikli kök ısıtma , büyük seralar için ise borulu-sulu kök ısıtma. Kablolu - elektrikli kök ısıtma sadece ısıtma amaçlı , sulu-borulu kök ısıtma ise hem ısıtmada hem de toprak serinletmede kullanılır.
Tavuğu 75 °C'ye ulaşacak şekilde tekrar ısıt.
Fırın önceden ısıtıldıktan sonra tavuğu fırına yerleştir. Eğer tavuk küçük parçalar hâlinde kesilmişse düzgün bir şekilde tekrar ısıtılması sadece birkaç dakika alır. Eğer bütün tavuk göğsü gibi büyük parçaları tekrar ısıtıyorsan daha uzun bir süre beklemen gerekebilir.
Zemin noktasında bir önceki paragrafta da ifade edildiği gibi kesin bir surette beton zemin kullanımalı ve bu zeminin üzerinde tavukların dışkısını tutabilmesi adına talaş yahut saman yerleştirilmelidir.
Tavuk kümesinin üzerinde güvenli bir çatı olmasını sağlamalısınız. Yağmur suyunun ve soğuğun içeri girmesini engelleyecek çatıları düz veya üçgen şeklinde yapabilirsiniz. Buna ek olarak, kümesin zeminine çam talaşı dökerek temiz ve kullanışlı bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Her altı tavuk için 1 metrekarelik bir alan oluşturulması gerekir.
Hem yetişkin, hem de yetişkinliğe kadar takip edilen bir günlük civcivlerde yapılan araştırmalar, sirkenin bakterilere, özellikle de salmonella ve E.coli'ye karşı etkinliğini göstermiştir . Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır.
Tuz hava almasını engelliyor ve tavuk kendi suyunda pişiyor, mutlaka denemelisiniz. Hazırlaması kolay fakat iltifatlar pek bir büyük.
Yabani tavuklar geceleri, ağaçların üzerinde tüneyerek geçirirler ve aktif değildirler.
Şekerli yiyecekler: Çikolata, tatlı ya da sekerli yiyecekler, yalnızca tavuklar için değil kesinlikle hiçbir hayvana verilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Diş çürümesi, zehirlenme, obezite gibi pek çok soruna yol açabilir.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Yemlerine acı kırmızı biber ilave edilen erişkin yumurtacı tavuklarda bu maddenin tavukların karın içi yağ miktarını azalttığı ve yumurta verimini arttırdığını tespit ettik. Bu durum yumurta verimi bakımından önemlidir. Capsaicin iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır ve döl verimini arttırmaktadır" dedi.
Çok sayıda üretici, yumurta verimi azalan tavukların verimini artırmak için mermer tozu gibi maddeler yedirerek, onların yapay da olsa gençleşmesini sağladı.
Kireç çok iyi bir mikrop öldürücüdür. Sadece tavuk kümesleri değil tüm hayvan barınakları sık sık kireçle badana edilmelidir. Yeni altlık serilmeden önce yerlere biraz sönmüş kireç serpilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri