Başvuru koşulları nelerdir? Kurumlararası Yatay Geçiş başvurusu yapabilmek için GANO'nuzun 4 ,00 üzerinden en az 3,00 olması ve yatay geçiş yapacağınız yarıyıla kadar müfredatınızda bulunan tüm dersleri almış ve başarmış olma şartı yer almaktadır.
-Kurumlar arası yatay geçiş başvuruları, sadece ilan edilen süre içerisinde yapılır. -Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait tüm dersleri başarmış olması ve AGNO'sunun 100 üzerinden en az 65,0 veya 4,00 üzerinden en az 2,50 olması şarttır.
6-Yatay Geçiş yapmak için nasıl bir ortalamamın olması lazım ? Yatay geçiş başvurusunda bulunabilmeniz için , sene sonu ağırlıklı not ortalamanızın 4/2.4 ya da 100/60 olması gerekmektedir.
Ortalama ile yatay geçiş yapmak isteyen adayların DEP puanlarının 3,25 ve üzeri olması gerekmektedir. DEP'i 3,25 ve üzeri olan adaylar en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanır.
12)Yatay geçiş başvuruları için öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının yüz üzerinden 60 veya 4 üzerinden 2,29 olması gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
2- Öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği yarıyıla kadar geldiği yükseköğretim programında almakla yükümlü olduğu tüm derslerden başarılı olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının (AGNO)'sunun 100 tam puan üzerinden en az 75 olması şarttır.
Yatay geçiş yapabilmeniz için hazırlık sınıfında olmamanız (GANO için geçerli) ön lisans öğrencisiyseniz 1. dönemin bitmiş, lisans öğrencisiyseniz senenin bitmiş olması gerekmektedir. Ayrıca lisans öğrencisi sadece 2. ve 3. sınıfta yatay geçiş yapabilmektedir.
Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu döneme ait genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2,50 veya merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
Buna göre, yatay geçiş başvuruları, adayların genel not ortalaması ile programın puan türünde yükseköğretime kayıt olduğu yıldaki ÖSYS/YKS puanının en az yüzde 40'ı hesaplamaya dahil edilerek, senato tarafından belirlenmiş olan kriterlere göre değerlendirilecek ve ayrılan kontenjana göre geçiş sağlanacak.
Bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencilerin farklı ya da eşdeğer diploma programına, genel not ortalaması veya merkezi yerleştirme puanı ile kurumiçi/kurumlararası yatay geçiş yapma imkânı sağlanmasıdır.
Yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin genel not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olmalıdır. Bu alt sınır üniversiteler tarafından yükseltilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için, lisans okuyorsa hazırlık sınıfı hariç 2 dönem bitirmiş olmalıdır.
Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalaması. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişir. Öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir.
GANO ile yatay geçişlerde de adil bir seçim için YKS puanı, dil yeterliliği gibi koşullar istenebilmektedir. Hazırlık sınıfında belirli bir ortalamanız oluşmadığı için GANO ile yatay geçiş yapma hakkınız bulunmamaktadır. GANO ile yatay geçiş yapabilmek için bulunduğunuz bölümde 1 yılı bitirmiş olmanız gerekmektedir.
Not ortalamasına göre yatay geçiş yapacak öğrencinin genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60(4.00 üzerinden 2.29) olması gerekmektedir.
Alttan dersim var üniversitenize kurumlar arası yatay geçiş yapabilir miyim? Hayır. Alttan dersi olanlar üniversitemize yatay geçiş yapamaz. (Ek Madde 1 kapsamında yatay geçişte bu şart aranmaz.)
Lisans programlarında sadece güz dönemi için, Önlisans programlarında güz/bahar dönemi için yatay geçiş başvurusu yapabilirsiniz. Yatay geçiş başvuruları akademik takvimde belirtilen tarihlerde gerçekleşmektedir.
Yatay geçiş değerlendirmelerinde puanları eşit olan adaylardan Genel Not Ortalaması (GNO) yüksek olanlara öncelik verilir. Öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2.29 olması şarttır.
Ön lisans/Lisans programlarına yatay geçiş için başvuran öğrencilerin Üniversiteye Giriş Puanının 4'lük sisteme dönüştürülmüş şeklinin %70'i ile Genel Akademik Not Ortalamasının (GANO) 4'lük sistem dönüştürülmüş şeklinin %30'u toplanarak, Yatay Geçiş Puanı belirlenir.
Öğrencinin yatay geçiş başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda kayıt yaptırmaması herhangi bir sorun teşkil etmez. Öğrenci, kayıtlı olduğu diploma programına devam edebilir.
Başarısız derslerinin olması yatay geçiş yapmana engel olmaz.
Bu nedenle önlisans programları arasında yatay geçiş yapacaksan ilk yarıyıldan sonra, son yarıyıldan önce bunu yapman gerekir. Lisans programları 8, 10 veya 12 yarıyıldan oluşur. Bu nedenle Lisans programları arasında yatay geçiş yapacaksan ilk 2 yarıyıldan sonra ve son 2 yarıyıldan önce bu geçişi yapmana izin verilir.
Merkezi sınavdaki başarı sıralaması şartını sağlayan öğrencilerimiz dönem veya sınıf sınırlamasına tabi olmaksızın yatay geçiş yapabilecektir.
Yatay geçiş başvurularında genellikle ücret talep edilmezken; bu durum başvuru yapacağınız kuruma göre değişiklik gösterebilir. En sağlıklı bilgi, yatay geçiş yapılmak istenen kurumun internet sitesinde yayınlanan “yatay geçiş başvuru şartları” duyurusundan öğrenilebilir.
Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme (ÖSYM) puanı, geçmek istediği programın taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, başarı durumuna ve program eşdeğerliğine bakılmaksızın hazırlık sınıfı, ara sınıflar ve son sınıf dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri