Yatırım Teşvik Belgesi almak isteyenler, Türkiye'deki yatırım ofislerine başvuruda bulunmalıdır. Başvuru süreci genellikle belirli belgelerin sağlanmasını içerir ve uzman bir ekibin başvuruyu değerlendirmesi ile devam eder. Hızlı ve eksiksiz bir başvuru süreci, belgenin daha kısa sürede alınmasını sağlar.
Yatırım Teşvik Belgesi Ücretleri için bakanlık tarafından 2024 yılı için belirlenen hizmet bedelleri belge başvurusu için 6 - 29 bin TL arasında, revizyonlar da 1.500-TL olarak uygulanmaktadır. Bu hizmet bedelleri temin edilecek belgenin türüne veya destek unsurlarının çeşitliliğine göre değişiklik göstermemektedir.
Yatırım teşvik belgesi düzenlemek için öncelikle e-tuys üzerinden, kayıtlı e postanızla bakanlığın kep adresine yetkilendirme talebinde bulunmanız gerekmektedir. Yetkilendirme talebinizin bakanlıkça sonuçlandırılması sonrasında başvuru işlemlerine devam edilebilmektedir.
Teşvik Belgesi Almak İçin Nereye Müracaat Edilir? Yatırım Teşvik Belgesi müracaatları Ekonomi Bakanlığı bünyesinde yar alan Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne yapılır.
Bu kapsamda, Genel Müdürlüğümüzce aşağıda yürütülen hizmetler ile ilgili ücretler Bakanlığımız Döner Sermaye İşletmesi hesaplarına yatırılacaktır. Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemindeki (E-TUYS) belgeler için ödeme işlemleri sadece E-TUYS üzerinden gerçekleştirilecektir.
İlgili 15 soru bulundu
Yatırım Teşvik Belgesi Başvuru Ücretleri 2024
2024 yılında yatırım tutarına göre uygulanan Yatırım Teşvik Belgesi başvuru ücretleri şu şekildedir; 5 Milyon TL'ye kadar yatırımlar için: 6.000-TL. 5–25 Milyon TL arası yatırımlar için: 15.000-TL. 25 Milyon TL üzeri yatırımlar için: 29.000-TL.
Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır? Teşvike konu olan yatırımı yapacak tüm gerçek ve tüzel kişiler yatırıma başlamadan önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuru yaparak ilgili belgeyi edinebilirler.
Yatırım Teşvik Belgesi orijinal süresi 3 yıldır. 3 yıl içinde yatırım tamamlanmazsa, Yatırım Teşvik Belgesisüresinin yarısı kadar + 1,5 yıl daha ek süre hakkınız vardır.
Bu süreç ortalama 2-4 iş gününde tamamlanmaktadır. Yatırım teşvik belgesi kaç günde çıkar? Bu konu firmanızın mevcut durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Yatırım kapsamınıza göre olması zorunlu belgeler talep edilmektedir.
Yatırım teşvik belgesi, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın belirlenen asgari şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkanı sağlayan, Karar'ın amaçları doğrultusunda gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen bir belgedir.
TEŞVİK BELGESİ TAMAMLAMA VİZESİ (BELGE KAPATMA)
Bu süre içerisinde müracaat edilmemesi halinde Bakanlık re'sen tamamlama vizesi işlemlerini başlatabilir. Bakanlıkça uygun görülmesi halinde, yatırımların tamamlama vizesi işlemleri için yatırımın bulunduğu İl Valiliği, odalar veya bankalar görevlendirilebilir.
Teşvikli Fatura Nasıl Düzenlenir? Teşvik kapsamında gerekli evraklarını ilgili satıcıya teslim eden müşteriler için teşvikli fatura düzenlenebilir ve fatura üzerinde matraha KDV eklenmez. Teşvikli faturada KDV muafiyeti bulunduğu için faturanın teşvik kapsamında kesildiği belirtilen bir teşvik şerhi düşülür.
➢Bu destek unsuru, stratejik yatırımlar, 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde bölgesel teşvik ve öncelikli yatırımların teşviki uygulamaları kapsamında yapılacak yatırımlar için uygulanır. belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir.
VERGİ İNDİRİMİ:
Vergi İndirimi gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanmasıdır. Bu destek, stratejik yatırımlar, büyük ölçekli yatırımlar ve bölgesel teşvik uygulamaları çerçevesinde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında sağlanır.
Yatırım Teşvik Belgesi Alındıktan Sonra Yapılması Gereken İşlemlerden bir bölümü yatırıma başlamadan yapılmalıdır. Ancak bir bölümü de yatırımın tamamlanma aşamasına yaklaştıkça yapılmalıdır. Önceliklie yatırım süresine dikkat edilmelidir. Yatırım Teşvik Belgesi genellikle 3 yıllık bir süre için düzenlenmektedir.
Yatırım teşviki, bir ülkenin veya bölgenin ekonomik büyümesini ve gelişimini desteklemek amacıyla yatırımcılara çeşitli teşviklerin verildiği bir uygulamadır. Yatırım teşvikleri genellikle vergi indirimleri, vergi muafiyetleri, finansal destekler, altyapı olanakları ve diğer teşvikler şeklinde olabilir.
Yatırım Teşvik Belgesi genelde 2 yıl süre ile geçerlidir. Süre bitimine yakın, istenildiği takdirde daha önceki sürenin yarısı kadar ek süre alına bilmektedir. Bu süreler bittikten sonra en az 6 ay içerisinde Yatırım Teşvik Belgesi Kapatılması gereklidir.
Bölgede yapılacak olan yatırımlara sağlanan teşviklerden yararlandırılmaktadır. Faydalanılacak teşvikler, katma değer vergisi istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisidir.
Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisi 6. bölgede uygulanan başlıca bölgesel teşvik tedbirleridir.
Yatırım Teşvik Belgesi Devri, belge sahibinin çeşitli hak ve yükümlülüklerini, bir başka şirket veya kişiye devretmesine imkan tanıyan sistemdir. Bu işlem, Türkiye'de yatırım yapan yatırımcılar için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Bununla birlikte yeni kurulan şirketlerde Yatırım Teşvik Belgesi alabilirler. Bu konuda ekonomi bakanlığının kuruluş süresi ile ilgili bir asgari süre sınırı bulunmamaktadır.
TEŞVİKLE ALINAN MAKİNELER SATILABİLİR Mİ
Yatırım teşvik belgesi kapsamında Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış listelerde ki makine ve teçhizatların 5 yıl içerisinde satışı yapılamaz. Satılabilmesi için başvuru yapıp izin alınması gerekir.
Doğru bir başvuru tarihi belgede bulunan yatırım döneminin bitimine 30-60 gün kaldığında olabilir. Yatırım teşvik belgesi süre uzatımı genellikle yatırım süresinin sonuna yaklaşıldığında yapılır. Doğru bir başvuru dönemi yatırım süresi tamamlanmadan 30-60 gün öncesi olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri