Kum kutusunu ilk başlarda her tarafı açık modellerden tercih etmelisiniz. (Kapalı olan tuvaletler ve kapaklı olan tuvaletler koku yayılmaması için iyidir fakat yavru kedilerin korkmasına veya kumu tanıyamamasına neden olabilir.) Kedi sahibi kumun yerini yavru kediye göstermelidir.
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Tuvalet kabını seçerken her şeyden önce kullanımı ve temizliği pratik bir kap olmasına dikkat etmelisiniz. Bu amaçla, kolay taşınabilen, yıkanabilen plastik materyallerden yapılmış bir kum kabı uygun olacaktır. Unutmayınız ki kediniz ihtiyacını gidermek için her zaman kuytu bir köşeyi tercih edecektir.
Yavru kediler 1 aylık olana kadar tuvalet eğitimi verilmesine pek gerek yoktur. Çünkü bu dönemde her şeyleri ile anne kediler ilgilenmektedir. Yavru kediler 1 aylık oldukları zaman ise, ev içerisinde bulunan kum kabı ve kedi kumu ile tanıştırılmalıdır.
Doğru Kedi Kumu ve Kum Kabı Seçimi
Yavru kediler için özellikle toz içermeyen ve doğal kedi kumu tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra, kedi tuvaletinin geniş ve alçak olması, yavru kedinin içine rahatça girebilmesi açısından önemlidir. Bebek pudrası kokulu yavru kedilerin sevdiği bir kedi kumudur.
İlgili 15 soru bulundu
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Yavru kedinizi eve ilk getirdiğinizde, evde mümkün olduğunca sessizliğin hakim olmasını sağlayın ve biraz ürkek davranırsa şaşırmayın. Yavru kedinize odasını gösterin ve kendi başına keşfetmesine müsaade edin. Kapıyı hafif aralık bırakın ki, yavru kediniz canı istediğinde girip çıkabilsin.
Kedilerin tuvaleti olup olmadığını anlamak için yapılması gereken şey onların gözlemlenmesidir. Eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu alırlar. Yine tuvaleti geldiği zaman buranın kokusunu aldığı için aynı yere yapmayı ister.
Kediniz kum kutusunun yerini ve kokusunu iyi tanır. Bu nedenle gece karanlığında bile kum kutusunu bulabilirler.
Yavru kediler 3 haftalık olana kadar kendi tuvaletlerini yapamaz. Bu aşamada anne kedi yavruların makat bölgesini yalayıp, ovarak tuvaletlerini yapmasına yardımcı olur. 3 haftalıktan sonra kediler kendi tuvaletlerini yapmaya başlayabilir. Kedilerin tuvalet eğitimleri ise 1 aylık olduklarında başlayabilir.
Bu işlem için yavruyu bir kağıt havlu üzerine sırtüstü kucağınıza yatırın. Ilık suyla hafifçe ıslatılmış bir pamukla karnından aşağıya doğru bastırmadan, yumuşak hareketlerle masaj yapın. Yavru tuvaletini yaptığında yine hafifçe ıslatılmış bir pamukla temizleyin ve güzelce kurulayın.
Kedi Kumu Ne Kadar Konmalı? 1 - Kedinizin tuvalet kabını 7 cm yüksekliğe ulaşana kadar kedi kumu ile doldurunuz. 2 - Düzenli olarak kedi kumu kabındaki katı atıkları bir kürek yardımıyla alarak kedinizin tuvalet kabının temiz kalmasına özen gösteriniz.
Evde birden fazla kedi besleniyorsa en az iki kedi tuvaleti kullanılmalıdır. Kapalı tuvaletler kedi mahremiyetini sağladıkları gibi dışarıya yayılan kötü kokuyu da büyük ölçüde engeller.
Yavru bir kedinizin sağlık durumu iyiyse, günde iki ila üç kez idrarını yapar. Kakasını ise bir veya iki kez yapmaktadır. Yavru kediler tuvalet eğitimlerini annelerinden öğrenirler.
Yavru kedinize tepsisini nasıl kullanacağı hakkında eğitim vermeniz gerekecektir. Bu eğitim gayet basittir: Gitmek istediğini fark edince, yavru kedinizi hemen alıp tepsinin üzerine götürün. Ayrıca sabah erken saatlerde, gece yatmadan önce ve her öğünden sonra onu tepsiye götürerek yardımcı olabilirsiniz.
1' 10 oranında sirkeli su karışımı ile kabı silin ve 5 dk bekletin. 5 dk sonra kabı durulayın. Sirke mikroplardan arınma sağlayacağı gibi, kötü kokulara karşıda bariyer olacaktır. Kabın içine ılık su koyun ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. 10 dk bekledikten sonra durulama işlemine geçin.
Yavru kediniz zifiri karanlıkta hiç bir şey göremez.
Her bir kedi için en az bir kedi tuvaletiniz olsun. Çoğu uzman her kedi için 1 kedi tuvaletinin yanı sıra fazladan bir tuvalet daha edinilmesini önermektedir. 3 kedi aynı ScoopFree kedi tuvaletini kullanabilir, ancak bu durumda kutuları daha sık değiştirmeniz gerekir ve tuvalet başında kavgalara tanık olabilirsiniz.
Kediler geceleri insan gözüne göre daha net görürler. Bu da gece avlanmaları için çok iyi bir özelliktir. Kediler; mor, mavi, yeşil ve sarıyı iyi görmekte; kırmızı, turuncu ve kahverengi tonlarını ise daha az görmektedirler.
Kedilerin ilk Haftalarda Su İçmesine Gerek Yok
Yavru kediniz anne sütü ya da formül sütü azaltıp ayına uygun mamaya geçtiğinde ise kesinlikle su vermeye başlamalısınız. İlk başlarda su içmek yabancı geleceğinden mutlaka kaba koyduğunuz suyu içip içmediğini kontrol edin; gerekirse su içmeyi öğretin.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
2 aylık yavru kedi ne kadar mama yer? 2 aya kadar yavru kedilerin anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Anne sütünden ayrılmak durumunda kalan yavru kediler için anne sütüne benzer olan kedi sütü tozu sağlıklı bir seçim olacaktır.
Kedilerin birbirlerine alışmaları bir ya da iki gün veya birkaç hafta sürebilir. Kedilerin birbirleriyle kendilerini rahat hissetmeleri birkaç ay sürebilir; ancak onlar arasında bir ateşkes yaratabilirseniz; başarmışsınız demektir.
Yavru ve yetişkin kedinizin kokularına ve birbirlerinin varlıklarına alışma süresi yaklaşık olarak bir haftadır. Bu sürenin sonunda sizin gözetiminizde yavru kedinin evi keşfetmeye başlamasına izin verebilirsiniz. Yavru kediniz keşif yaparken siz de hem yetişkin hem de yavru kedinizi gözlemlemeye devam etmelisiniz.
Yavru kedinin, gece onu duyabileceğiniz, yumuşak, sıcak ve inip çıkabileceği kadar alçak bir yerde uyuması gerekir. Çünkü yavru kediler beslenme ve su içme gibi ihtiyaçlarını karşılama eğiliminde olduğundan, yataklarına kendi başlarına erişebilmeleri fazlasıyla önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri